dinsdag 16 maart 2021

Schorpioen

Niets weet ik van sterrenbeelden. 
Nou ja, ik weet dat de steelpan een onderdeel is van de Grote Beer. Ook Orion ken ik maar dan houdt het wel een beetje op. Toch vind ik de nachtelijke hemel bijzonder interessant en voor meteorenzwermen zet ik de wekker net als voor een maansverduistering.

Na de nachtelijke sanitaire stop val ik de laatste jaren wat moeizaam in slaap en dat is dan weer een voordeel van wonen op een berg: ik heb prachtig zicht op de sterren. 
De tijd dat ik wakker word is bijna altijd 04.15 uur en langzamerhand begin ik de sterren te herkennen die dan aan de hemel staan. Niet dat ik weet welke sterren of welk sterrenbeeld maar ik herken dezelfde sterren. Twee heldere sterren die precies parallel staan aan de bovenkant van het raam. Of drie sterren die in een heel flauwe driehoek staan en langzaamaan rechts achter de bladeren van de palmboom omhoog kruipen. O, ja, een soort kruis zie ik ook steeds. Als ik langer wakker blijf zie ik ze allemaal voorbijkomen en ik kan inmiddels zelfs aan de stand van de sterren schatten hoe laat het ongeveer is.

Vorige week tijdens het laatste rondje met Leo keek ik naar de hemel en bedacht dat ik wel eens een Sterren- app kon downloaden en dat deed ik.

Na de nachtelijke toiletgang meteen via de app gekeken wat ik buiten zag: schorpioen. 



Het sterrenbeeld waaronder ik ben geboren en waarvan de kop van het dier bestaat uit de drie sterren die in een flauwe driehoek staan. En die twee sterren die paralel staan aan het raam: die komen uit Weegschaal.



De foto’s komen uit de app en zijn niet ‘s nachts gemaakt maar nu net. De app kijkt gewoon door de muren en zelfs door de aarde heen. 

Naast schilderen, houtzagen, zaaien en een prieeltje maken, kiosko in het Spaans, ben ik dus lekker bezig.


Met groeten Ton

6 opmerkingen:

Marthy zei

Als die hobby's, al die interesses, leuk toch Ton. Het zorgt ervoor dat we bezig blijven, met onze handen, onze hersens en onze ziel.

Ton zei

Hoi Marthy, Zo is het. En zeker van belang in tijden van Corona. Met groetenTon

Bertiebo zei

Wat leuk is dat. Ik heb er ook absoluut geen verstand van. Maar hier zie je meestal niet veel sterren

Ton zei

Hoi Bertie, Het is jammer dat je door de elektrischeverlichting minder sterren ziet. Zelfs hier in het buitengebied is er al negatieve invloed van de helder verlichte kust. Zelfs de niet eens felle buitenverlichting van onze buren hebben al een storend effect. Dus als ik eens intensief naar de Melkweg wil kijken daal ik een tiental meter het dal in. Met groetenTon

miekequilt zei

Leuke app. En leuk om bij te houden wat je ziet.

Ton zei

Hoi Mieke, Het is leuk en leerzaam. Dit is de gratis versie. Leuke bijkomstigheid. Met groetenTon