donderdag 25 maart 2021

Ineens hebben we weer een sociaal leven

En ik bakte er zelfs iets lekkers voor: apfelstrudel.

Nu was het niet gewoon visite die we kregen. Nee, er kwamen twee dames zingen en voor dat feestelijke moment dook ik de bakkerij in want bij een feestelijk moment hoort een feestelijke versnapering. En wat was het fijn om weer samen te zingen.
Wel zetten we alle ramen en deuren open om de eventuele concentratie virusdeeltjes zo laag mogelijk te houden. Maar dat kon omdat het prachtig warm weer was. Het uur was zo voorbij. Echt oefenen deden we trouwens niet. Het was meer gewoon ongecompliceerd lekker zingen. Wat kan een mens dat nodig hebben.

Vandaag kwamen de Zuid-Franse vrienden lunchen. Zij hadden een afspraak bij de notaris in Torrox en hadden daarmee een legale reden om de provinciegrens over te steken. Dan ligt de combinatie met een bezoek aan De Klompen natuurlijk voor de hand.
Zodoende hadden we wederom contact met mensen. Je zou het bijna verleren om sociaal te zijn in deze wonderlijke tijden.
Natuurlijk zonder handenschudden en zoenen met afstand en mondkapjes. Die laatste zijn verplicht in de auto als je niet uit een huishouden komt en ik haalde de visite op van de doorgaande weg.

En on top of that gaan we zaterdag lunchen vanwege Rick’s aanstaande verjaardag. Het kan niet op. En.....we knappen er beide van op want het is heerlijk om eens onder de mensen te zijn met andere gesprekken.

Tussendoor werk ik langzaam aan mijn lijst met onaffe klussen. Zo heb ik een paar voegen in het terras opnieuw gevoegd en schilderde ik het vernieuwde bankje op het witte wijn terras geel. Klusjes van tien minuten. Als je de spullen in huis hebt. Moest natuurlijk wel eerst cement en verf halen.

Tussendoor werken we nog steeds aan het huis.



De pilaren staan de eerste keer in de witte KEIM. De muur onder het terras is klaar. De hoge dakrand kunnen we, nou uh Rick dan hé, niet doen omdat de ladder er nog steeds niet is.

Morgen begin ik met het weghalen van de tegels rond de pilaar om die daarna te impregneren om optrekkend vocht te weren. Dat vraagt nog wel wat aandacht en vergt ook veel van mijn vaardigheden. 

Nou dan maar meteen beginnen dacht ik terwijl ik de laatste zinnen typte.




Morgen verder maar duidelijk is dat er veel vocht onder de tegels zit dat het probleem met het optrekkend vocht verklaart.


Met groeten Ton

6 opmerkingen:

miekequilt zei

Wat heerlijk om zoveel mensen te kunnen ontvangen. En dat dan ook in de zon. Een mens wordt er toch blij van. Maar dat werd je vast niet van al dat vocht. Is het één pilaar ?

Marjorie zei

Wel bijzonder dat er dan onder de tegels veel vocht zit terwijl je verder zo je best moet doen om vocht in je tuin te krijgen. En het ziet er wel beroerd uit dat stuckwerk. Wordt nog een aardig reparatieklusje :-0

Ton zei

Hoi Marjorie, Het vocht onder de tegels kan ook niet verdampen dus blijft daar. Vandaar ook dat optrekkende vocht want het moet uiteindelijk toch ergens heen. Maar ik zal een en ander in een blog uitleggen. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Mieke, Het is heerlijk om weer mensen te ontvangen. Inmiddels mogen we hier weer met 6 mensen samenkomen in plaats van vier. Dat van die palen en het vocht zal ik in een blog uitleggen. Met groetenTon

Willem zei

Zijn die kolommen gemetseld en daarna bepleisterd, of zijn het gestorte betonnen kolommen vraag ik me af.
Massief betonnen kolommen zijn alleen te impregneren als de kwaliteit van de verharde beton matigjes is, in die zin dat het poreus moet zijn. Gezien jouw problemen met optrekkend vocht lijkt het me dat je te maken hebt met metselwerk. Dan is het van belang dat je op de scheiding lucht/grond de hele doorsnede impregneert met een geschikt middel. Inmiddels ben ik te lang gepensioneerd om te weten wat een geschikt impregneermiddel is.
Als je niet de gehele oppervlak impregneert, verplaats je het probleem gewoon naar boven, want vocht wil toch verdampen. Het neemt dan mineralen mee die in de steen, mortel en omliggende grond aanwezig zijn. Die zetten zich dan af als een korst.
Als jouw huisplaats vroeger cultuurgrond is geweest loop je nog een gerede kans dat er gipsachtige (zwavel/kalk) afzettingen komen die in sommige gevallen een zeer zwellend mineraal vormen. Maar dat is een probleem dat zich in het verleden vooral in kaspoeren voordeed.
Hoe het zij, veel succes en doe het zorgvuldig.

Ton zei

Hoi Willem, Dank voor je uitleg. De pilaren zijn van beton. Het blog van 26 maart verteld van de vochtprobleem in het huis en dat die zijn verholpen door een vochtwerende laag aan te brengen. We gaan er voor dat dezelfde methode ook hier werkt. De plaats van ons huis was wel cultuurgrond maar voor de bouw is ongeveer 7 meter aarde/ rots afgegraven. Op de rots werd eerst een 50 centimeter dikke betonplaat gestort waarop het huis is gebouwd. Met groetenTon