donderdag 18 maart 2021

Een gegeven paard....ja, ja.

Vanmorgen scheen de zon uitbundig en maakte via de kristallen een regenboogje in de havermoutpap.



Die fleurde daar helemaal van op want ja, pap met stukjes noot, appel en kaneel ziet er nu niet echt uit als Haute Cuisine.

Maar eenmaal in een kommetje en zittend op het terras was het gewoon als altijd smullen.

Meer dan een maand gelden schreef ik over de bloesem in de sinaasappelboom. En nog steeds zijn de bloemen niet geopend. Het duurt best lang en ik denk dat het nog steeds te koud is voor de tijd van het jaar. En met de koude stroming die op gang komt wordt het de komende dagen niet beter. Morgen wordt 14 graden verwacht en zaterdag zelfs 12. Voorwaar voorwaar ik zeg u: dat is niet veel.


De stekken die ik in de container vond en die geweldig goed groeien hebben een eerste bloem laten zien.



De paarsachtige bloem komt uit de plant met het grijze blad en niet uit de citroengeranium. Tja, een gegeven paard mag je niet in de bek kijken en dat geldt eigenlijk ook voor gevonden planten. In het tuincentrum zou ik niet voor deze kleurstelling vallen. 
Nu zijn er geen lelijke kleuren of planten. Zij zijn gewoon wat ze zijn. Ik vind soms een plant of bloem niet mooi maar dat zegt iets over mij. Maar wie weet leer ik ze toch waarderen. Eerst maar eens kijken hoe ze de zomer doorkomen.
De planten app gaf geen duidelijkheid over de soort maar het lijkt wel op Gazania.


Als ik lees over permacultuur in de tuin is mulchen en composteren belangrijk en ik kan alleen maar beamen dat sinds ik mulch en composteer de grond aanzienlijk is verbeterd en de planten het goed doen. Toch denk ik dat het beter kan.
Dus ga ik plantengier maken. Ook een heilzaam bewezen methode om het bodemleven te voeden.



Nu wordt er meestal gier gemaakt van smeerwortel, brandnetels of heermoes maar dat heb ik niet in de tuin dus plukte ik maar van allerlei onkruiden. Propte alles in een emmer en vulde die met water. Nu de komende 14 dagen elke dag even door roeren. Het schijnt vreselijk te gaan ruiken omdat de planten gaan rotten. Daarna zeven en de vloeistof 1 op 10 verdunnen en met de gieter over de planten verdelen.

We gaan het zien.

Met groeten Ton

2 opmerkingen:

Francien. zei

Planten gier. Deze week is de gierkar over het weiland getrokken. Ik zal je de lucht besparen. Maar eigenlijk had mijn tuin ook wel wat mogen hebben. Zeer organisch uiteindelijk.
Hier is het acht graden, en ga je echt niet buiten zitten.
De echtgenoot heeft het gras geverticuteerd. Schrijf je dat zo? De knoppen zitten aan de struiken. En het speenkruid dendert rustig door.
Prettig weekend. Francien.

Ton zei

Hoi Francien, Als zoon van een bollenkweker, wonend op het platteland weet ik echt wel hoe gier ruikt. Wij klaagden daar wel over maar mijn vader zei dan dat dat gewoon bij het boerenland hoorde. Acht graden is inderdaad niet veel. Zelfs in een beschut hoekje in de zon is het te koud. Maar het voorjaar komt er al speenkruidend aangedenderd. Geverticuteerd lijkt mij goed. En zo niet begreep ik je toch. Fijn weekend.
Met groetenTon