zondag 7 maart 2021

Regen, regen en nog eens regen

Ja, maar dan wel volgens de voorspellingen. In werkelijkheid vallen er slechts spetters. Te weinig voor de benaming regen en toch te veel om te schilderen.

Maar tutten met zaden, planten stekken en de tuin in kan altijd. 

Een paar dagen geleden vond ik deze wonderlijke stekken in de container. Nooit eerder gezien. Www zegt Selenicereus anthonyanus. De zaagcactus en inmiddels heb ik ze al meerdere keren in Cómpeta zien staan op balkons. Het zou me dus ook niet verbazen als ze in de kassen van de hortus in Den Helder staan.
Bladeren in stukken snijden, een paar dagen laten drogen en dan in water of aarde zetten. Na drie weken zouden de eerste worteltjes ontstaan.
We gaan het zien. Ik ben er al vier dagen blij mee.


Een binnenklusje voor de avond: het wederom opnieuw rijgen van de kristallen. Van die dingen word ik ook nog steeds vrolijk. Ik vond bij het opruimen van de grote kast nog een Tupperware koektrommel van wijlen mijn moeder. Die had ik met de verhuizing naar Spanje volgestopt met kleine prulletjes waaronder een stuk of 20 kristallen (helemaal vergeten). Een goede aanleiding om alle kristallen op een hoop te gooien en opnieuw te rangschikken. Maar nu aan een een metaaldraad.



Tevreden met het resultaat en ik kan er eindeloos aan buigen.

Of ik wat aan de Transparente haag wilde doen, hij wordt wat open van onder en wat hoog.
Tuurlijk. Ik doe meteen wat me gevraagd word.





Als ik mijn gang ga en Rick vervolgens laat zien wat ik heb gedaan schrikt hij altijd van mijn rigoreuze snoeiwijze.
Kom, dacht ik: houd je in.
Netjes toch?

Rick geroepen om de boel te beoordelen.



Er mocht nog wel wat vanaf. Dit is het resultaat.


Met groeten Ton

8 opmerkingen:

Emie zei

Wat heerlijk dat geklus in en om het huis. Mooi resultaat ook Ton.

Willem zei

De Selenicereus is volgens mij een nachtbloeier en schijnt een lekkere geur te verspreiden. Nou is dat redelijk normaal voor een nachtbloeier, want je moet op de een of andere wijze de bestuivers trekken. Op Kreta heb ik er eens eentje gezien die op het punt stond om te gaan bloeien. Helaas heb ik dat niet mogen meemaken, want het was de allerlaatste vakantiedag dat ik de plant ontdekte. Met andere woorden; het vliegtuig naar Dusseldorf wachtte.
Waar ik wel een beetje nieuwsgierig naar ben is welke planten je uiteindelijk gekozen hebt voor de 'rots' naast je pomphuis. Ik zag bij jouw lijstje o.a. Clivia en Aspidistra staan. De Clivia is een plant uit de Kaapprovincie en kan beslist geen vorst hebben, maar bloeit wel mooi; afhankelijk van welke soort, -C. nobilis of C. miniata-, met afhangende bloemen of staande bloemen.
Al meer dan 50 jaar heb ik een Aspidistra elatior en mijn ervaring is dat die geen direct zonlicht verdraagt. Hooguit 's morgens een beetje zon op een venster op het oosten. Later zonlicht geeft veel bladschade. De Nederlandse namen die ik ervoor gehoord heb zijn 'Kwartjesplant' en 'Slagersplant', maar er zullen gegarandeerd meer namen in omloop zijn. Het is wel een op-en-top schaduwplant die het zelfs goed doet op plaatsen waar andere planten er allang de brui aan geven. Bij mijn weten is het een plant die in zijn oorspronkelijke leefgebied vooral als ondergroei in koele bossen voorkomt.

Petra zei

Ola Ton mooie stekken, zou het in de verte familie van de lidcactus kunnen zijn? Of zit ik er dan helemaal naast. Anyway hele mooie stekken hoop voor jou dat ze het goed gaan doen. En mocht dit zo zijn en je kom ooit weer eens naar the Netherlands 😉 zou je mij wel heel blij kunnen maken met een stek. Maar eerst maar hopen 🤞 dat ze het gaan doen. Net zo als de oleander takken 🥴 ben jij natuurlijk allang vergeten. Maar dat ik al die gesnoeide takken toen op een foto op je je blog voorbij zag komen, zei ik dat ik daar heeelllll graag wel wat stekken van wilde hebben. Al met al lekker bezig daar zo te lezen. Hier koud en grijs, maar ja het is ook nog maar maart, hoop voor jou dat die regen toch nog gaat vallen, want na regen komt zonneschijn 🌞. Liefdevolle groet Petra

Ton zei

Hoi Emie, Dank je en dat tutten rond het huis is een van de grote voordelen om hier te zijn. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Willem, Dank voor de info. De planten die ik genoemd heb, heb ik geplant in het rots/schaduwtuintje. De Clivia staat hier al een paar jaar buiten en dat gaat goed. Er zijn hier wel eens nachten met temperaturen onder nul maar dat zijn uitzonderingen. Ik heb twee clivia’s geplant. Ze staan daar in een luwe plek en zodoende beter beschermd tegen eventuele vrieskou. Ook van de Aspidistra’s heb ik twee pollen geplant. Een staat echt in de schaduw onder de takken van de Cupresso, de ander staat wat lichter maar krijgt alleen wat ochtend zon. Hoe dat hoogzomer is weet ik niet precies. Over de selenicereus las ik ook dat ze hier buiten niet makkelijk tot bloei komen. Als de gardenclub weer actief wordt zal ik eens informeren. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Petra, Goed dat je me herinnerde aan de belofte over de oleander stekken. Was ik natuurlijk helemaal vergeten . Het past goed in het kader van míjn integriteit. Ga ermee aan de slag en dat van de cactus stekken is goed. Schroom niet om me daar aan te herinneren mocht ik........
Of de lidcactus familie is weet ik niet. Kan het aan de naam niet afleiden. De regen is van de voorspellingen verdwenen en we dronken de koffie net op het terras. En dat is ook wel weer fijn.
Met groetenTon

Beatrijs Vissers zei

Dat is wel heftig gesnoeid....ik vind het eigenlijk wel jammer. Was zo’n mooi besloten hoekje, maar waarschijnlijk mis je anders het uitzicht. Maar heerlijk hoe je met de bloemetjes en de plantjes bezig bent, met mooi resultaat. Groetjes,

Ton zei

Hoi Beatrijs, Het ziet er altijd sneu uit na zo’n rigoreuze snoei beurt maar ze groeien razendsnel. Het uitzicht is die kant op niet het meest interessante maar het geeft wel weer een gevoel van ruimte. Wel mis ik nu daar de schaduw voor de planten in de border. En Dank voor het compliment. Met groetenTon