zaterdag 4 februari 2017

Sombermans

Ik zit een beetje te somberen de laatste tijd. Eigenlijk zolang we in Spanje zitten maar het heeft meer te maken met de het gedoe in de wereld. Ik voel me niet veilig en dan is een emigratie, waar je toch al het vertrouwde achterlaat nu misschien net een beetje veel van het goede.

Dus hadden we een gesprek tijdens 'het rondje met gebak in Acebuchal'. En dan is met het uitspreken de helft van de angst al weg, want angst is het. En het maken van allerlei vreselijke scenario's levert helemaal niets op. Of zoals onze Spaanse advocaat zei: it is all hypothesis. Je hebt er geen donder aan.

Mede door mijn gesmomber nam ik vanmorgen geen camera mee voor de wandeling. In het achterhoofd de gedachte: ach steeds dezelfde wandeling levert niets nieuws meer op.

Maar ik zag een orchidee die ik hier nog nooit heb gezien. Thuis maar even in de wilde plantengids kijken. Tja en dan zijn er een stuk of zeven die er op lijken. Weet dus niet wat ik heb gezien.


We gaan voortaan op zaterdag naar Achebuchal. Dat heeft te maken met de Spaanse les die we op zondag middag gaan volgen. Een dame van het koor biedt deze conversatie lessen gratis aan. Altijd leuk en wie weet wat daar weer uit voortvloeit? Misschien iemand die veel van tuinieren houdt en waar ik dan informatie mee kan uitwisselen o.i.d.

Voor het tuinieren ben ik me aan het verdiepen in Permacutuur. Het spreekt me nogal aan. Onder andere dat je een bos hebt waar je bijna het hele jaar wel iets uit kan oogsten. En wat ik dan zo leuk vind om te lezen, notabene op een Nederlandse site, dat walnootbomen heel goed samen gaan met olijfbomen. Voorwaar toch niet direct een voor de hand liggende combi. Maar tussen onze veertig olijven kan dus een okkernoot geplant worden.

Iets anders is het maken van snippers van snoeihout om de grond te bedekken.
In Andalusie is de aarde in het gros van de boomgaarden kaal. Onkruid wordt in het meest gunstige geval kort gemaaid of onder gefreesd en anders dood gespoten met alle nadelige gevolgen voor bijen van dien. 
Het snoeiafval van olijven wordt verbrand. Dat zou zijn om het verspreiden van virussen of schadelijke insecten tegen te gaan.
Maar op internet zijn verschillende studies te lezen waarin juist wordt gepleit om het snoeiafval te versnipperen en in de boomgaard te verspreiden. Het gevolg daarvan is dat er minder water hoeft te worden gegeven, er minder erosie is, er een hogere opbrengst wordt gehaald en er minder pesticiden hoeven te worden gebruikt.
Ben ik even blij met mijn walshakselaar.

We zijn weer ingeschreven voor de Nijmeegse en voor de training hebben we het volgende bedacht: We gaan een stuk van een camino naar Santiago lopen en wel van Granada naar Merida. Een wat ongebruikelijke route van ongeveer 400 kilometer maar een goede training.

Het weer is wat wisselvallig. Ook vandaag best wat bewolking maar de ondergaande zon is evengoed prachtig.


Met groeten Ton

Geen opmerkingen: