zondag 12 februari 2017

Moord en doodslag

Processie rupsen zijn al jarenlang een minder prettige verschijning in Spaanse dennenbomen. De haren waarmee ze zijn bedekt worden bij gevaar afgeschoten en zorgen voor vervelende reacties bij mens en dier. Voor honden kunnen die haren zelfs dodelijk zijn.

Ook in de parasoldennen die in de tuin staan zitten elk jaar wel een paar nesten die ik dan uit de boom knip en verbrand of in een plastic zak verpak en weggooi. Een processie heb ik hier dan ook nog nooit gezien, natuurlijk ook omdat we hier niet permanent verblijven. Tot gisteren dus. 
In Rick's favoriete boom gingen lange slierten rupsen kop aan kont de boom in.
De netelharen zijn duidelijk zichtbaar en geven een donzige aanblik.


Het advies is om er af te blijven maar ja, wat dan te doen? Als je niets doet komen er alleen maar meer.

In artikelen op internet staat dat je de rupsen kan bespuiten met haarlak waardoor de netelharen aan de beesten blijven zitten. Maar ik heb geen haarlak en bedacht ik me: met zo'n spuitbus moet je ook nog best wel dicht bij de rupsen komen.

Mijn meest gebruikte middel om van plaagdieren af te komen is groene zeep met spiritus. Nu maak ik hier mijn Spaanse variant met olie, zeep en water. De verdelgende werking zit in de olie die de miniscule adem openingen in de beestjes verstoppen waardoor ze stikken. En..... je kan van een behoorlijke afstand de processie bespuiten.

Dus sprayde ik het lint met mijn dodelijke mengsel en bleven de netelharen aan de rupsen plakken. Ik had in ieder geval geen last van branderige plekken op mijn huid.
Ze zagen er ook wat plakkerig en verfomfaaid uit maar na een half uur zag ik nog steeds alleen maar levende rupsen. De processie was trouwens wel wat uiteen gevallen. 
Eén nul voor de rupsen.


Als het olie mengsel niet helpt grijp ik naar sterker spul en dat is Spruzit. Een biologisch bestrijdingsmiddel van Ecostyle. In Spanje nog nergens te koop gezien en neem ik daarom mee uit Nederland.

Een dosis Spruzit toegevoegd en opnieuw de rupsen bespoten. Na een kwartier waaide de rupsen uit de boom. Duidelijk aangedaan door het zenuwverlammende gif.


Goed, dat was mijn zondagse ochtend.

Met groeten Ton


2 opmerkingen:

Jan walta zei

Afgelopen jaar hadden wij op ons groente tuintjeveel last van Engerlingen , die vraten onze aardbeien planten op , het zijn de larven van de meikever en ze bijten ook nog,hebben jullie ook zoo iets Indeling?, grtjs jan Walta

Ton zei

Hoi Jan, Daar vraag je me wat. Geen idee,er is nog veel om te ontdekken.met groeten Ton