woensdag 7 maart 2012

Stekken

Zaken gaan voor het meisje is een oud gezegde. Nou ja. Ben ik dan het meisje of is het meisje een Spanjereisje? Anyway. Rick is vandaag aan een nieuwe opdracht van 6 maanden begonnen. Om deze te verkrijgen moest het Spanjereisje opgeofferd worden. Dus zit ik hier wederom 6 dagen alleen op de berg, maar zal me deze keer niet eenzaam voelen want vanaf morgen komen er twee mannen 60 meter hek plaatsen en ik ga daarbij helpen. Goed voor mijn Spaans.

Eerder schreef ik over mijn olijfboomstekken. Hier in de tuin staan inmiddels 5 olijven die ik 4 jaar geleden heb gestekt. Zij groeien beter dan de bomen die ik 5 jaar geleden heb gekocht. Ze zijn nu allemaal ongeveer twee meter hoog.
Zelf gestekt
Gekocht exemplaar

Hier bij ook foto's van de yuccastekken. Heel makkelijk: je spit een gat van ongeveer 30 centimeter diep, afhankelijk van de hardheid van de grond en zet de stam erin. Water geven is niet perse nodig en het slagingspercentage is 99 %. Het duurt wel even maar wanhoop niet, er gaan uitlopers komen. Wel van belang is te weten wat de bovenkant van de stam is.
Na 5 jaar twee meter hoog en.... gratis
Net geplant ziet het er troosteloos uit.
Ook de Euphorbia is een dankbare soort. De eerste stekken heb ik meegenomen uit een parkje in  Nerja waar ze een deel opnieuw gingen inrichten en de uitgespitte planten in een container waren gegooid. Rick loopt dan een meter of 10 achter mij aan, terwijl ik me het leplazerus sleep en mij dan 'Malle Pietje" noemt. Het kan me op zo'n moment niets schelen want ik zie het resultaat al voor me.
In februari geplant
en 5 jaar geleden


Het zijn géén voor- na foto's want ik vergeet meestal de 'voor' foto's te maken maar het geeft aan wat er zoal kan groeien uit afval.

Met groeten Ton

5 opmerkingen:

Aart zei

Mooi hoor Ton. Je snapt soms inderdaad niet hoe makkelijk diverse soorten aanslaan en groeien.
Succes met je hekwerk.
Groet,
Aart

Emie zei

Vooral van die olijfbomen ben ik zeer onder de indruk. Kan bijna niet wachten met het maken van de stekken.

veel plezier op je berg!

Anne zei

Ik wacht geduldig op de eerste fles olijfolie van jullie hand. Mooi hoor. Disfruta la vida!

Anoniem zei

Beste Ton,
Ik ben A3 de man van....................Emie.
Graag wil ik je complimenteren met je stukjes, die getuigen van liefde voor de natuur en voor jullie huis in Spanje.
Vooral dat over het stekken heeft mijn bijzondere aandacht, want ik wil dat ook gaan doen.
Wij moeten de snoei nog doen ( voor jullie is dat ook aan te bevelen ) en gebruiken dan de stukjes olijfboom. Moet in de container nog water worden toegevoegd? M.i. niet vanwege het broei-effect door een plastic afdekzeiltje.
Ciao
A3

Ton zei

Adrie,

Bedankt voor je complimenten. Bij het stekken moet je er altijd voor zorgdragen dat er voldoende vocht is zodat de stekken niet uitdrogen. Zorg er wel voor dat er geen water in staat. Waar water staat is te weinig zuurstof en dan gaat de boel rotten. De stekken helemaal in de aarde zetten. Ik controleer eigenlijk dagelijks of zich geen schimmel ontwikkeld. tevens zorg je dan voor frisse lucht. Op internet staan ook leuke artikelen over het vermeerderen van olijven. Ik ben namelijk ook maar een leek in deze.
Uiteraard ga ik mijn bomen ook snoeien, dit is de goede tijd, maar ben nu met het hek bezig.
Ik wens jullie alvast een prettig verblijf Italië toe en succes met de olijven.
Met groeten Ton