zaterdag 10 maart 2012

Spaansbenauwd

Ik lees weblogs met namen als: Spaansverlangen, Spanjewensen, Spaansgeluk. Ik weet wat Spaanse griep is, Spaanse kraag en Spaanse tortilla. Ik heb gelezen over de Spaanse burgeroorlog en zelfs over de Spaanse waterhond. Maar Spaansbenauwd kreeg ik het vandaag.

Alle opslag en dode takken zijn verwijderd
De dag begon met Spaansgeluk. De zon scheen. Vervolgens kwamen de werkmannen niet opdagen en kon ik mijn Spaansverlangen vervullen: de olijven snoeien want werken in de tuin is toch echt wat ik het liefste doe. Maar wat doe je met al die takken? Verbranden en dat is ook iets wat ik heel graag doe.
Tegen een stapelmuurtje een kale plek gemaakt zodat ik veilig kon branden. Er was weinig wind dus dat ging helemaal goed. Na een uur waren alle takken weg. Zelfs vers olijfhout brandt goed.
Mooi compact stookplaatsje
's Middags dacht ik kom op: laat ik de takken van gisteren ook maar verbranden. Weer een muurtje opgezocht. De plaats schoongemaakt en toen een stapeltje gemaakt en aangestoken. Binnen twee minuten was ik de controle over het vuur volledig kwijt. Aan alle kanten breidde het zich uit. Ik kreeg het Spaansbenauwd en riep enkele keren de Schepper op hardgrondige wijze aan- niet dat het hielp maar ach dan doe je toch iets. Zo snel mogelijk brandgangetjes gemaakt en ja hoor na een minuut of 10 was de boel onder controle. Toch heb ik er nog een half uur naast gezeten om te kijken of het niet opnieuw oplaaide en toen dat niet het geval was, was mijn hartslag in iedergeval weer genormaliseerd.
Het smeult nog na
Ik ben van nature geen roekeloos persoon en heb over branden in het algemeen en in Spanje in het bijzonder, goed nagedacht maar toch. Ik heb me o.a verkeken op het feit dat de ondergrond niet vlak is. Het vuur gaat als een razende omhoog en smeulenden takjes rollen naar beneden om daar de boel in de hens te zetten. En niet te vergeten: alles is gortdroog. In Nederland is het soms in de zomer nog lastig om de fik ergens in te krijgen.
Het is in ieder geval goed afgelopen maar ga het morgen opnieuw proberen, want voor de zomer wil ik alles weg hebben. Ik ga de de tuinslang van de buren er bij lenen.. Samen met die van de werklui en die van mezelf kom ik tot een meter of 50 en dat is voldoende om de brandplaats te bereiken.

Met groeten Ton

2 opmerkingen:

Emie zei

O, Ton we kunnen ons je angstige ogenblikken goed voorstellen. Wij vonden op ons terrein een roestige oliedrum. Daarin verbranden wij het tuinafval en dat gaat als een tierelier zonder gevaar.

Ira zei

Wat een Spaans avontuur en wat een spaangeluk dat het zo goed is afgelopen en ik ben weer heel blij met deze Spaanse tip.