donderdag 15 maart 2012

Kraaienbuffet in wording

Loop ik vanmiddag met Egbert door het park zie ik twee duiven die aan het nestelen zijn. Het nest wordt gemaakt op een vorkje aan het einde van een lange tak. De eksters vliegen rond en ik zie in gedachten al dat zij een buffet verwachten van duiveneitjes of miniduivenborstjes.

Een paar jaar geleden werd er door duiven drie jaar achter elkaar genesteld in een boom in onze tuin. Nu maken duiven niet alleen erg slordige en eenvoudige nesten maar ze maken deze ook op goed zichtbare plekken. Het eerste jaar werd het nest met de eerste eitjes uit de boom geslingerd tijdens een voorjaarsstormpje.
Het tweede jaar  op precies dezelfde plaats wederom een nest. Dit werd geplunderd door kraaien of eksters waarbij enkele van de jonge duifjes halfopgevreten onder het nest lagen ( vreet ze dan helemaal op, dan is het niet voor niets geweest)
Het derde jaar, opnieuw werd er genesteld. Omdat ik niet eenzelfde drama wilde heb ik het nest in aanbouw tot 4 keer toe uit de boom geschud. Toen pas gaven zij de strijd op.

Nu moeten kraaien ook voor hun jongen zorgen maar ik loop de komende weken wel een andere route door het park.

Met groeten Ton

Geen opmerkingen: