maandag 19 maart 2012

De ontdekking van de woordenschat

Dat is de titel van een stuk in Ode, een bijlage van het NRC maar het onderschrift dekt, mijn inziens, de lading beter. 'Hoe de woorden die u kiest uw gemoedstoestand kunnen veranderen.' geschreven door Inge Schilperoort naar aanleiding van een interview met James Pennebaker.

"Steeds kwam er in de onderzoeksresultaten één relatie naar voren: een relatie tussen ziekte en het geheimhouden van emotioneel ingrijpende ervaringen".

"Mensen hebben het nodig om hun ervaringen te delen. Om emoties te uiten en grip te krijgen op wat er gebeurt. Dit reduceert stress en brengt het lichaam terug tot zijn oorspronkelijke, ontspannen staat.
Maar zou het met jezelf delen van ervaringen, in de vorm van schrijven, misschien net zo goed kunnen werken als erover praten?"

"Mensen die al schrijvend steeds meer causale en inzichtswoorden gebruiken profiteren het meeste van het schrijven. Dit komt doordat causaal woordgebruik erop duidt dat iemand van zijn emotionele ervaring een 'verhaal' maakt. Als je relaties gaat leggen tussen gebeurtenissen, en er zo betekenis aangeeft, krijg je meer grip op je emoties. Dat geeft houvast. Hetzelfde geldt voor inzichtswoorden. Als iemand zinnen gaat schrijven als 'terugkijkend realiseer ik me dat....' of 'ik begrijp nu dat... ' betekent dit dat de ervaringen bevattelijker zijn geworden. Dit leidt tot meer emotionele afstand".

Interessant materiaal. Mijn conclusie: het is goed om te bloggen, zeker als je iets hebt opgestoken van je emoties dan kan vervolgens een ander er ook nog wat van opsteken. Er zijn wel een paar voorwaarden om dit goed te doen 15 a 20 minuten per keer schrijven, doe dit op een rustige plek waar je niet gestoord wordt en schrijf regelmatig.

Met groeten Ton

3 opmerkingen:

Monique zei

Ik ben het daar echt 100 procent mee eens! Enne, ik kan hel veel schrijven in 20 minuten.

Jannette zei

Ik schrijf al mijn hele leven dagboeken en de laatste jaren ook blogs. Het werkt verhelderend als je terug kunt kijken naar je eigen emoties en interesses...Ik ga er zeker mee door, want het helpt !

anne zei

Mij helpt het enorm. Heerlijk...