maandag 16 mei 2011

Certificaat

Het was een beetje saaie dag. Volgens mij komt dit omdat het gisteravond zo gezellig was. Daarmee vergeleken was het vandaag eigenlijk gewoon, gewoon maandag. Niets mis mee want er gebeurde toch van alles.
Ik wilde vanmorgen mijn spullen pakken om naar de spinningles te gaan toen er ergens in het achterhoofd iets broeide: had ik geen cursus ochtend? Ja dus. De laatste van 6 trainingsdagen voor de Vereniging Paliatieve Terminale Zorg. Snel op mijn fiets door de regen naar Alkmaar, waar ik nog ruim op tijd arriveerde.
De dood en het proces dat daaraan voorafgaat, zijn niet iets waar we vrij mee omgaan. Ook over b.v. een euthanasie of niet reanimeerverklaring denk je niet zo een, twee, drie. Vorige week kwam de reanimeerverklaring tersprake. Ook ik heb die niet. Nooit over nagedacht eigenlijk.
Tijdens de bespreking daarvan riep ik uit: als er nu iets gebeurt, niet reanimeren!
Vanmorgen kwam hetzelfde thema nogmaals tersprake. Nu had ik er wel meer over nagedacht.
Is het werkelijk nodig om alles te regelen, te beschrijven en doordacht te hebben als het gaat om zoiets natuurlijks als sterven. We mogen  geen pijn hebben, we willen geen gedoe, geen strijd. Het hele proces willen we het liefst zo geruisloos mogelijk voorbij laten gaan.
Natuurlijk kan het van belang zijn om duidelijk te hebben wat voor jezelf de grenzen zijn maar of die grenzen ook duidelijk zichtbaar zijn als je ze tegenkomt? Of dat je ze verlegd? Ik weet het niet. Als ik midden op de weg een hartaanval zou krijgen zou ik dan boos op je zijn als je hartmasage hebt toegepast omdat je niet eerst al mijn zakken hebt nagezocht of er een niet reanimeerverklaring in zit? Kan ik uberhaubt van je verwachten dat je mij daar laat liggen om te sterven?
Ik heb geen zin in ondraaglijke pijn, en zou op een geven moment aangeven geen behandeling meer te willen of aangeven dat als ik nu een hartaanval zou krijgen, dat dan maar moet gebeuren. Een beetje met de stroom van het afsterven meegaan in plaats van er tegenin zwemmen.
Zo denk ik er nu over.
Na 6 lessen- met een behaald certificaat- kan ik als vrijwilliger in de Paliatievezorg ingezet worden. Misschien heb ik dan volgend jaar wel heel andere gedachten.

Met groeten Ton

Geen opmerkingen: