dinsdag 19 april 2022

Voor de zorgelijken onder ons

De mist gaf me vanmorgen een idee van een zeewaterspiegelstijging van ongeveer driehonderd meter. Die zal ik nooit gaan meemaken dus van een reële dreiging in mijn leven is geen sprake.

Wellicht heel mooi om zo dicht bij zee te wonen maar zo’n stijging is niet echt wenselijk.






Wel zorgelijk op dit moment is het aantal vogels en dan met name zwaluwen.

Zowel op bovenstaande foto’s is er niet een te zien en ook op onderstaande foto van vanmiddag half zes is de lucht leeg. En dat is raar. Volgens mij neemt het aantal zwaluwen al jaren af maar een paar jaar geleden hoorden we het geskrieuw hoog in de lucht nog wel. Nu is het stil.


Het gebrek aan zwaluwen is ook te zien bij de de naaste buren maar ook bij buren wat verder weg.



De restanten van de nesten van vorig jaar zijn er nog maar dit jaar is er geen bouwactiviteit te zien.

Trouwens ik heb in de hele tuin niet een enkel nestje van welk soort vogel dan ook ontdekt (ik hoor en zie wel vogeltjes). En dat vind ik echt zorgelijk. 
Maar er is dan ook nauwelijks een insect te zien. Ja wat bijen en die kevers die de rozen kaalvreten en ook de picudos rojos die het op de palmen hebben voorzien zijn aanwezig. Maar luizen, muggen, knutjes, vliegen? Nauwelijks. Nu is dat dan best wel lekker dat die laatsten er niet zijn maar het geeft wel te denken. Insecten staan aan de basis van de voedselketen en die basis lijkt mij bijna volledig verdwenen.


Te zorgelijk hoeft nu ook weer niet.



Ik vond weer een mooie Agave en een waterslang bij de containers. Ook kocht ik een paar zaken gedroogde mest. En…..er komt weer wat regen aan dus de Agave kan ik dan planten, de slang goed gebruiken en de koemest lekker strooien.

Alles in de hoop dat in mijn tuin plaats komt voor meer insecten.


Met groeten Ton

6 opmerkingen:

Petra zei

Hoi Ton, ja dat is wel heel raar helemaal geen vogels je zou juist zeggen zoals jij tuinier dat ze naar je toe komen. Hier juist heel veel vogels we hebben merels met nestje en misschien al we jonkies kool en pimpelmezen, mussen, roodborstje, winterkoninkje, duiven ook met nest spreeuwen die heb ik dan weer liever niet maar ja ze zijn er wel. En ik heb wel eens een specht in de boom gezien maar niet vaak en ook geen nest. En ik zou wel heel graag een lijster willen maar die hebben we ook niet.
Prachtige foto’s by the way van die mist/wolken ik heb zoiets allen ooit eens gezien vanuit een vliegtuig. Wel speciaal dat zoals jullie wonen je het vanuit je huis/terras kan zien Prachtig een liefdevolle groet Petra.

Anoniem zei

Dag Ton, die een na laatste foto; ik kom er maar niet uit wat daar op staat. Kun je toelichten? Weinig insecten is inderdaad zorgelijk. Hoe staat het met de kleine dierenwereld bij jou als wormen, mieren en slakken? Nou zijn de twee laatstgenoemde niet altijd een zegen maar wormen wel. En de grond is bij jou toch erg hard, dus dan zijn wormen erg welkom lijkt me. Groeten, Elisa

Ton zei

Hoi Petra, Heerlijk al die vogels rond je huis en een lijster zou wel een bonus zijn met zijn prachtige gefluit. Maar een merel fluit ook mooi. Hier zit ook een merel echtpaar in de buurt en die komen in onze tuin in de mulchlaag schrapen naar voedsel. Dat zeemist zo ver landinwaarts komt, gebeurt minder dan een keer per jaar. Het uitzicht dat we hier hebben is gewoon een voorrecht. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Elisa, Terugkijkend naar die foto dacht ik ook: voor mij is het gesneden koek maar voor een ander is het een onduidelijke foto met wat bruinachtige lijnen. Het is onder het terras van de buren dus donker en ik moest ook nog veel inzoomen. De bruine lijnen zijn de omtrekken van twee zwaluwnesten. De nesten zelf zijn naar beneden gestort. Elk jaar nestelden er daar zwaluwen maar dit jaar dus niet.
In het begin was de tuin een kaal stuk afgegraven rots maar met mulchen, water en het planten van bomen en struiken begint er goede tuinaarde te ontstaan. Inmiddels zie ik veel vaker wormen en ander kruipspul. Slakken komen er de laatste jaren ook en mieren in veel soorten en maten maar die zaten er vanaf het begin. Met groetenTon

schrijfselsvanmij zei

Toen we hier pas woonden hadden we enorm veel last van vliegen. Niet gek met koeien zowat in de achtertuin en schapen in de wei tegenover ons. We hebben nestkastjes opgehangen voor zwaluwen, maar nog geen bewoners, helaas

Ton zei

Hoi Inge, je zou zeggen: met zoveel voedsel in de buurt komen ze vanzelf. Zeker als er dan ook nog vrijstaande woningen worden aangeboden. Zolang als we hier wonen heb ik het verlangen om nestelende zwaluwen te hebben. Alleen tijdens de bouw van het huis dat twee jaar duurde is er genesteld. Maar dan wel in een hol blok beton. Maar ik geef de moed niet op. Met groetenTon