zondag 3 april 2022

Keikis

Naast Gardeners’World op de BBC kijk ik via YouTube ook naar Gardening Australia en eigenlijk vind ik de laatste diverser en wat moderner. 
Zo was er een item over orchideeën en dat sommige soorten aan de bloemstengels in plaats van bloemknoppen, jonge plantjes ontwikkelen. Ook kan je dit proces forceren door op de knoppen een hormoongel aan te brengen.

Tja, dat vind ik dan meer thuis horen bij mensen die helemaal ‘in to orchids’ zijn. En er zijn veel dingen die ik leuk vind maar het moet wel eenvoudig blijven.
Dus dacht ik er verder niet meer aan. Tot vanmorgen. Het was weer tijd om de orchideeën tien minuten in een bakje water te zetten en wat zag ik?

Keikis.
Niet een maar een stuk of acht aan drie verschillende planten.



De rode pijl wijst naar de oude bloemstengel. De blauwe wijst naar de nieuwe plant en de gele wijst naar de nieuwe worteltjes. Als de keikis groter zijn kan je ze lostrekken en apart oppotten.



De orchidee in de mosbal doet het nog beter. Daar zijn de keikis al een stuk groter wat betekent dat ze er dus al veel langer zitten terwijl ik ze vanmorgen pas opmerkte. Ach, het verschil tussen kijken en zien. Ik zou kunnen zeggen: keik is beter in het vervolg.


Vrienden stuurden een alleraardigst pakketje, dank Theo en Monique, 



waarin een lief briefje en zakjes zaad. Wel met een serieuze ondertoon waarvan ik hoop dat die niet bewaarheid wordt.
Wel dat er geoogst kan worden.


Zaaien zal ik pas doen nadat Ciril is langsgekomen, de storm die van maandag op dinsdag langs trekt met windkracht acht en gepaard gaat met 20 mm regen. Nou is dat laatste altijd afwachten maar de wind voorspellen ze meestal wel goed.


Met groeten Ton

Geen opmerkingen: