zaterdag 3 april 2021

Stille zaterdag

Ja, dat weet ik nog van vroeger.

Nu was het opvallend stil op het Spaanse platteland. Dat had dan weer niets te maken met het niet luiden van de klokken. Normaal gesproken is het in het weekeinde juist druk met keuterboertjes die hun landjes onderhouden. De grotere landerijen worden gewoon van maandag tot vrijdag bewerkt. 

Goede vrijdag is hier nog een ouderwetse vrije dag en dan zijn er veel winkels dicht. De kleine zelfstandigen zijn daarentegen weer wel vaak open.

Vanmorgen was het tijd om de tegels rond de pilaar weer terug te leggen. Een hele uitdaging voor een ‘niet tegelzetter’ maar na drie diepe inademingen ging ik aan de slag. Cement gemaakt en de eerste tegel gelegd. Ging eigenlijk best goed. 
Wel gebruikte ik bijna een hele zak cement voor één tegel. Oei, er moeten zes tegels gelegd worden en ik had slechts twee zakken cement. Snel de tweede zak cement aangemaakt om tegel twee te leggen.
Dat wordt dan wel een stuk lastiger. Zou gauw ik tegel twee waterpas probeerde te tikken kwam tegel één weer wat omhoog. Het bleef een tijdje werken tegen de communicerende vaten. Maar met de rust die Rick inbracht zaten uiteindelijk alle twee de tegels er netjes in. 



Vervolgens op naar het dorp voor cement: is het bouwbedrijf dicht. Dat hadden we niet verwacht op een normale zaterdag. Zeker niet van een kleine zelfstandige.
Maar dat kan en vol goede moed op naar een volgende. Gelukkig is die open. Ik vraag naar vijf zakken cement en of ik die met pin kan betalen.
Nee. Maar in het dorp is een bank.

Tja, heb ik daar nu zin in? Dat duurt minstens vijftien minuten? Nee dus.
Maar bij de LIDL staat een pinautomaat op het parkeerterrein en ik moest toch boodschappen doen.
Dus eerst pinnen. Vragen ze € 3,95 kosten voor een opname.
Klaar ben ik er dan ff mee en werd het even zeer lawaaiig in het hoofd.

Het wordt morgen dus een stille zondag, maandag nieuwe kansen want er is hier slechts één paasdag.

Eindelijk was er weer een mooie rooie aardbei.



Ik heb de afgelopen week alle blogs gelezen van Paula van Lingens tuinjournaal. Gaat over eetbare wilde planten en hun bijdrage aan een gezond lichaam. Zeer leerzaam en wat blijkt: ik heb al best wat gezondheidsbevorderende planten staan. 
Maar Paula schrijft ook wat het terroir waarschijnlijk doet met de kwaliteit en voedingswaarde van de planten. En dan komt het aan op een gezond bodemleven wat weer te bevorderen is door o.a. compost. 
Planten en hun vruchten smaken beter naarmate de bodem gezonder is en dat gezond maken van de bodem kan wel een aantal jaren duren.

Terug naar de aardbei. Hij zag er prachtig uit maar smaakte het ergens naar? 
Ik proefde niks en Rick vond dat ’het in de verte naar aardbei smaakte’. Er moet dus blijkbaar nog wel wat gezondheid de bodem ingebracht worden.
Daarnaast is het ras natuurlijk ook van belang en de moderne rassen zijn geteeld op grootte, suikergehalte en bewaarbaarheid en dan is zelfs een goede gezonde bodem niet in staat om de plant een lekkere vrucht te laten groeien.

Dus heb ik al aan iemand van de tuinclub gevraagd om stekken van een oud aardbei ras.


Met groeten Ton

Toen ik vanmiddag een foto van de zelf ingenomen snuit van M R in de krant zag voelde ik bijna dezelfde aversie als bij die van de snuiten van GW en Th B.

6 opmerkingen:

Willem zei

gebruikte je een premix (kant-en-klare mortel) of had je echte cement dat nog met zand en water gemengd moest worden om een mortel te krijgen.
Uit je beschrijving maak ik op dat je teveel water gebruikt hebt. Om tegels te leggen moet je aardvochtige mortel hebruiken, dat goed verdichten en uitvlakken en daarop een beetje pure cement strooien. Daarop de tegels leggen en even aankloppen, zodat een beetje water uit de onderliggende mortel zich mengt met de cement. Er zal dan een goede hechting omtstaan tussen de mortel en de tegel.
Als er te natte specie gebruikt is loop je een gerede kans dat er tussen de tegel en mortel een waterlaagje ontstaat met als gevolg dat er geen hechting optreedt en de tegels los blijven liggen. Over een paar dagen weet je al of dat wel of niet het geval is. Even voorzichtig kloppen met een hamer en als het hol klinkt dan zul je het opnieuw moeten doen. Als het massief klinkt dan alles gewoon met rust laten.
Ja, met pin betalen in het buitenland is vaak nog steeds een probleem. Ik woon dicht bij de Duitse grens en winkel ook met regelmaat bij de oosterburen, maar heb me aangeleerd meteen te vragen of er 'mit Karte' betaald kan worden. Bij grote bedrijven valt het vaak wel mee, maar als het lokale bedrijven aangaat dan maak je nog al te vaak mee dat je alleen pinnen kunt voor een minimum bedrag of dat er een toeslag betaald moet worden. Er is me eens gezegd dat de winkelier nog per transactie moet betalen. Vandaar dat minimum bedrag.
Ik wens jullie goede paasdagen toe, met fraai weer.

Ton zei

Hoi Willem, Ik schiet duidelijk tekort in kennis. Mij kant en klare cement was beslist natter dan aardvochtig en wat pure cement heb ik ook niet gestrooid. Nu kan ik alleen maar hopen dat ik beginnersgeluk heb en dat de tegels vastliggen. In ieder geval zal ik bij de volgende tegels je aanwijzingen ter harte nemen. Dank voor je informatie. Fijne Paasdagen. Met groetenTon

Marthy zei

Van tegels leggen heb ik geen verstand, moet je bij Mart zijn. Maar nu die aardbeien. Ik koop de planten altijd hier in Frankrijk en ze doen het als een tierelier en de smaak is echt heel lekker. Ik heb een groot plantbed met aardbeien op plastic. Om de paar jaar maak in een heel nieuw plantbed en vernieuw dan de helft van de planten en op de andere helft zet ik stekken van de oude planten. De komende dagen vertel ik op mijn blog nog wel het e.e.a. over de aardbeien.

Willem zei

Wat ik beschreef gaat op voor niet poreuze vloertegels. Poreuze tegels vragen een iets vochtiger mortel, anders 'verbrandt' de mortel. Dat wil zeggen dat de tegel teveel water absorbeert waardoor er te weinig water overblijft om de aanwezige cement te laten verharden. Je bent overal vanaf natuurlijk als je eerst een mooie vlakke ondergrond van mortel maakt en na een paar dagen de tegels legt in tegellijm.

Ton zei

Hoi Marthy, ik heb denk ik ook gewoon niet de smakelijkste soort aardbeiplantjes gekocht. Er gaat beslist wat anders bijkomen. En ik wacht jouw aardbei info af. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Willem, Het zijn niet poreuze tegels dus je inflo klopt voor ons. En de tegels liggen vast. Ze klinken in ieder geval niet hol. Met groetenTon