zondag 18 april 2021

Prut

Na twee dagen van miezerige regen hadden we toch 31 mm neerslag te pakken. Daar was ik al blij mee zeker ook vanwege al het extra water dat ik via de slangen de tuin in kreeg. 
Vrijdag zou het droog zijn en dat was het. Tot we net in bed lagen en het ruisen van regen hoorde. Eerst vond ik het wel balen dat ik alle waterwerken had opgeruimd. Maar na een minuut of tien begon ik toch te denken dat het wel goed was zo, want in een paar uur viel er negen millimeter en dat is hier veel water. Er ontstonden op deze manier geen problemen.

De volgende morgen was het wel heel prutterig in de tuin. En broeierig benauwd vanwege de uitbundig schijnende zon en het vocht in de lucht. We besloten om niet meteen te beginnen met schilderen zodat de boel wat kon drogen. We gingen eerst maar naar de kust om naar de kapper te gaan en boodschappen te doen. 
Eenmaal weer op de berg en naar beneden rijdend richting ons huis zag ik meteen: het rolluik van de buren stond open en dat is niet goed want die kunnen hier vanwege Corona niet komen. Prut voor de buren: wederom ingebroken en dat is al de vierde keer.
De buurman gebeld en die kon zien aan het beveiligingssysteem dat er zo rond 22.45 is ingebroken. De boeven zijn vanwege het alarm op de vlucht geslagen. Wij lagen toen net in bed en hebben niets gehoord, wel die harde regen. Ook Leo, die bij de minste geluid aanslaat, heeft niet geblaft.

Inmiddels zijn we weer aan het schilderen. Ik laag bij de grond en Rick hoog in de lucht.



Zowel Rick als zijn broer hebben geen enkel probleem met hoogte. Klipgeiten zijn het en Rick’s broer is zelfs schilder.

Wel een verschilletje want ik begin op een derde van de trap al onzeker te worden maar Rick leeft helemaal op. Kan ik tenminste iets ‘doen’ wat jij niet kan.

Ik hoefde alleen maar mooi te zijn en te helpen met het verzetten van de ladder. Tijd genoeg om stekken te nemen van sinaasappel en citroenboom. De laatste van de boom van de buren.




Met groeten Ton

12 opmerkingen:

Emie zei

Hoewel ik geen hoogtevrees heb, vind ik Rick wel eng hoog op die trap staan! Wat vindt de Arbo er van😉

Anoniem zei

Hier geen hoogtevrees, maar dat is wel behoorlijk hoog. Eng hoor. Knap van Rick.

Ton zei

Hoi Emie, ARBO heeft er beslist moeite mee. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Renske, Ik vind het ook eng dat Rick zo hoog bezig is en ik zou blij zijn als het klaar is. Met groetenTon

Willem zei

Bang voor hoogte ben ik ook niet, al heb ik er wel respect voor. En als ik zo kijk op welke hoogte Rick staat, vind ik het allemaal nog wel meevallen; de hoek van de ladder is zoals het moet zijn, ongeveer 15 graden (1:4) en hij staat op ongeveen 5.50 m hoogte. De dakrand die hij aan het schilderen is ligt op ongeveer 7 m hoogte.
Zolang die ladder een (Europees) keurmerk heeft zou ik me er weinig zorgen om maken; hij lijkt me nog goed ter been en maakt een alleszins stabiele indruk.
Persoonlijk ben ik wat wantrouwig als het aluminium ladders aangaat. Ik heb meer vertrouwen in een goed onderhouden houten ladder. Dat heeft alles te maken met het bezwijkgedrag van het materiaal; hout 'waarschuwt' uitgebreid als je het overbelast, maar aluminium nauwelijks. Ikzelf schrijf dat toe aan 'gehinderd worden door kennis'. Maar zoals gezegd, als de ladder goedgekeurd is voor die hoogte is er weinig reden tot zorg. Dat (beroeps)schilders vaak toch voor een steiger kiezen heeft alles te maken met de werkruimte die een steiger geeft.
Maar ik geef meteen toe, als je dit als toeschouwer ziet dat het heel anders is dan als je er zelf bovenop staat.
Het was een eyeopener voor mij dat je citrusfruit ook kunt stekken. Ik zaai de pitjes vaak en gebruik die als onderstam om er een goede vrucht op te enten. En dat terwijl ik (hobby) zo ongeveer alles stek of anderszins vermeerder wat denkbaar is. Oleanders stek en zaai ik ook, dus waarom citrusfruit niet.

schrijfselsvanmij zei

Dat Rick dat durft ..... daar krijg je me echt nooit op, op zo’n hoge ladder. Triest voor jullie buren

Ton zei

Hoi Willem, De ladder is voor een eenmalige schildersessie van het huis gekocht. Volgens de KEIM info gaat het van 12 tot 15 jaar mee, dus onze tijd zal het wel dienen. En over b.v. vijf jaar gaan we sowieso niet meer zo hoog op een ladder. Na ons de zondvloed is het motto. Voor de schuinte van zo’n hoge ladder had ik ook eerst even op WWW gekeken. Leek me wel zo verstandig. Oei, of die ladder eén Europees keuringsmerk heeft: geen idee. Ik was, ook verbaasd over het stekken of marcotteren van citrus. Nu zijn er an die life hack ala: stop een rozenstek in een aardappel en zie wat er gebeurt? Dat heb ik ook een keer geprobeerd en...... geen rozenplanten, wel weggerotte aardappels. Deze citrus tip haalde ik van verschilden websites o.a. ook die over permacultuur. Wel wordt er steeds gezegd dat geënte bomen beter bestand zijn tegen het klimaat, ziektes en een grotere opbrengst geven. Gewoon leuk om te proberen en wie weet wordt het wat. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Inge, Rick heeft er echt geen last van. Je begrijpt nu ook waarom ik die Oostenrijkse berg wandeling zo vreselijk vond. Niet leuk voor de buren en wat lastig om vanuit Nederland een e; ander weer te regelen. Maar......komt goed. Met groetenTon

Willem zei

Als je ergens ziet staan dat de ladder voldoet aan (....-EN 131) dan weetje dat de ladder voldoet aan Europese eisen. Op de plaats van de stipjes zal dan het Spaanse normalisatie-instituut staan. Voor Nederland zal er bijvoorbeeld staan NEN-EN 131. Heb het even op moeten zoeken, want dergelijke details heb ik niet meer paraat sinds ik gepensioneerd ben.
Dat geënte bomen sterker zijn dan hun niet geënte broertjes of zusjes heb ik ook wel eens gelezen, maar daar kwamen weer een hele reeks voorwaarden aan te pas voor de geldigheid ervan. Van druiven wordt dat ook gezegd, maar ik neem van mijn eigen druif ieder winter wel een aantal eenoog-stekken en iedereen die er een ooit een stekje van gekregen heeft, heeft er probleemloos druiven van. Misschien dat het belangrijk is voor beroepstelers, maar voor mij als liefhebber is de oogst ondergeschikt. De vogels en de buren eter er meer van dan ik. Ze zijn mij veel te zoet en daarmee heb ik als diabeet te dealen.
Wat ik de afgelopen winter wel gemerkt heb is dat een zaailing van een citroen, inmiddels meer dan 20 jaar oud, de winter overleefd heeft. Normaal overwinteren mijn kuipplanten in de kas van een zorgboerderij, maar vanwege corona kon dat niet deze winter. Dus ook mijn oleanders moesten allemaal buiten overwinteren. Ze zijn, sommige enigszins beschadigd, de strenge vorstperiode goed doorgekomen en ik zie al weer nieuw leven er in. Al verwacht ik minder bloei dan andere jaren.
Groeten uit de Liemers, Willem

Anoniem zei

Ik krijg plaatsvervangend hoogtevrees.
Gelukkig heb jij een man die daar geen last van heeft.....
Marja

Ton zei

Hoi Willem, De ladder heeft inderdaad een EN 131 melding. Of gestekte bomen en struiken wel of niet goed gedijen hangt van veel zaken af. Ik weet van kennissen hier dat ze van een Spaanse buurman een paar lange druiven takken kregen van het vorige jaar. Hij plantte ze in een soort van gootje en dat was het. De kennissen hebben elk jaar prachtige druiventrossen. Ik ga het ervaren. Moet natuurlijk eerst zien of de stekken gaan wortelen.
Fijn dat je citroen de winter heeft overleefd want als je die al zolang hebt, raak je er toch aan verknocht.
Met groetenTon

Ton zei

Hoi Marja, Om iemand zo hoog te zien staan is altijd een soort van eng. Met groetenTon