donderdag 21 januari 2021

La nariz

Spaans voor De Neus.

En dan bedoel ik niet Holleeder. Nee mijn eigen neus die het sinds Corona niet goed doet. Net als de smaak trouwens maar die gaan vaak samen.

Twee weken geleden raakte een vriendin in Nederland besmet met het Corona virus en was ook haar smaak-en geur vermogens kwijt. We hadden daarover verschillende keren contact om ervaringen uit te wisselen. 
Maandag kreeg ik bericht dat ze haar geur en smaak weer helemaal terughad. ‘Met geur oefeningen en neusspray’. 
Wat is dat dan voor neusspray want ik snuif me al maanden suf aan schoonmaakmiddelen, koffie, kruidnagel, kaneel en weet ik wat allemaal nog meer en er gebeurt niks in die gok van mij.
Meteen antwoord met een foto van de spray. 
Eerst even gezocht op www wat voor spul dat is. Het maakt het opgezette neusslijmvlies weer dun. Niet langer dan acht dagen achtereen gebruiken en het werkt verslavend.

Nou, het leek me het waard om te proberen maar gisteren kon ik het niet halen want het regende en als halve Spanjolen kunnen we dan niets doen. Wel was ik heel tevreden met het gevallen hemelwater: 12 millimeter.

Vanmorgen meteen naar de farmacia.



Bij thuiskomst meteen proberen en ja, na een uur was de reuk sterk verbeterd. Natuurlijk was ik gespitst of ik iets rook. Dus snoof ik tijdens het lezen steeds even aan mijn handen en ja: ineens rook ik het rubber van mijn werkhandschoenen. Zou ik het boek ruiken? En ik rook het papier van mijn boek. Tja en toen ging ik los en snuffelde aan de hond en de schoonmaakmiddelen en de kruidenpotjes en al die dingen hadden weer diepte in de geur. De koffie smaakte niet alleen meer bitter maar naar koffie net als de chocolade die weer naar chocolade smaakte in plaats van alleen maar zoet.

Nadat ik vanmiddag het laatste stukje van de weg had schoongemaakt en terug reed met een zak compost rook het in de auto wel zo lekker naar vochtige bosgrond. Wat kan een mens dat missen.

Om over de geur en smaak van gebakken aardappels met mayonaise maar niet te spreken.  Trouwens het bakken was al een genot.

Dat ik blij ben mag duidelijk zijn. Het lijkt erop dat de zenuwen het nog doen. Wel ben ik benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Zal het effect blijvend zijn of moet er steeds gesnoven worden om het slijmvlies dunner te laten zijn?

De tijd zal het leren.

Met groeten Ton

15 opmerkingen:

Jan Fr zei

Nou fijn voor je Ton

sjannesblog.com zei

Wat fijn voor je Ton!

Emie zei

Dat is een felicitatie waard! Wat een genoegen, snuffel maar lekker door.

Bertiebo zei

Het leek me al zo naar, zo zonder reuk.Fijn voor je dat het weer terug is en hopen dat het zo blijft of nog beter wordt

Ton zei

Hoi Jan en Jeanne, Zeker, want eigenlijk mis je best veel zonder reuk. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Emie, Dank je. Geboren in het jaar van de hond zit het snuffelen me in het bloed. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Bertie, Het is ook niet leuk en heb mezelf vaak tot de orde moeten roepen om niet bozig te worden als bijvoorbeeld het eten me niet smaakte. Met groetenTon

Beatrijs Vissers zei

Dus je smaak is ook verbeterd. Hopelijk blijft het zo.
Want het zijn toch heel essentiƫle zintuigen, die je niet wil missen.
En de geur van vochtige aarde....heerlijk.

Ton zei

Hoi Beatrijs, Gelukkig wel. Het wordt allemaal behoorlijk vlak zonder deze zintuigen. Met groetenTon

Marjorie zei

Wat fijn dat je reuk toch weer terugkomt. Word eten ook weer een beetje gezelliger ;-).
En nu maar hopen dat het doorzet.
Groet,

miekequilt zei

Dat zou fijn zijn: reuk en smaak weer terug! Jammer dat het zo lang moest duren, maar daar is niks meer aan te doen. En nu hoop ik voor jou dat het zo blijft.

Antoinette van Schaik zei

Dank voor de tip, mijn schoonzoon kan nu ook weer ruiken dankzij de neusspray, zijn reuk komt nu weer terug na maanden niets te hebben geroken.

Ton zei

Hoi Marjorie, Helemaal gelijk. Als Rick zegt dat hij heerlijk heeft gegeten denk ik toch geregeld ‘ das mooi maar ik proef geen moer.’ Met groetenTon

Ton zei

Hoi Mieke, Beter laat dan nooit. Toch? Ook al is hey nig niet helemaal zoals het was ik ben er al heel blij mee. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Antoinette, Mooi hoe tips die we elkaar doorgeven helpen. Kan me voorstellen dat hij blij is. Met groetenTon