dinsdag 25 september 2018

Krenten in de pap

De mooiste zonsop- en ondergangen zijn die met een wolkje. En wolken zie je hier in de zomer weinig maar zo met de naderende herfst.......De dagen zijn nog lekker van temperatuur. Een graad of dertig zo ongeveer. En zelfs de nachten zijn warm. Zo hoorden we de laatste nachten weer krekels.Maar wel met gevolg dat ik al vroeg wakker ben en vanmorgen een wonderlijke ster zag. Het kan geen planeet zijn. Dus snel uit bed om eens te kijken en wat foto’s te maken want stel dat je het iets bijzonders is. Het wordt al snel duidelijk dat het een vliegtuigstreep is die helder oranje oplicht in het zonlicht.En terwijl de zon opkomt gaat aan de andere kant de maan onder.Nog maar net te zien.Een klein streepje zonlicht maakt prachtige reflecties op de muur. Tja, dat krijg je als alle meubels op andere plaatsen staan.

Iets anders. Het drogen van de druiven. Een langdurig proces vind ik.
Misschien wel omdat ik net startte met het drogen dat het een week met regenachtig weer was.


Anyway. Om mieren tegen te gaan staat de tafel met de poten in bakjes water, wat dan wel weer wespen aantrekt.


Ik maakte een kooi met daarin een paar stangen waar de trossen aan konden hangen. Vanwege het regenachtige weer moest er regelmatig plastic overheen. Het werkte als een droogkast want de temperatuur liep er lekker in op.


Inmiddels is het dus weer gewoon heet en droog. Toen de druiven ‘slap’ begonnen te worden heb ik ze van de tros gehaald en kon ik ze uitspreiden op een hor. Ooit gekocht om insecten buiten te houden maar die venijnig stekende kleine knoetjes gingen er gewoon doorheen. En omdat Malle Piet alles bewaart......
Een stukje vitrage erover met een paar bekertjes eronder zodat er geen insecten bij kunnen komen.


Zo zagen ze er vorige week donderdag uit.


En zo vandaag. Ik kan er moeilijk van af blijven want ze smaken heerlijk en een beetje met de consistentie van winegums. Lekker taai.
Ik denk dat ze over een paar dagen droog genoeg zijn. Daarna zet ik ze een nacht in de vriezer om eventuele insecten onschadelijk te maken.En dit is ook een krent in de pap: deze kleine vuilwitte bloempjes geuren hemels en zijn zeer in trek bij bijen. De hele dag hoor je het gedroon van honderden van die beestjes.
Dronen is een oude benaming voor het zoemen van hommels of darren. Ooit opgezocht omdat mijn zus op de Dronencamp woonde.


Met groeten Ton
4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Ton,

Ik heb onlangs een stekje van die plant meegenomen, inderdaad om de hemelse geur, alleen weet ik de naam niet, maar jouw foto van die plant is gelijk aan het stekje.
Weet je de naam van deze plant, zodat ik er wat meer informatie over kan opzoeken?

Met vriendelijke groet,

Lily

Ton zei

Hoi Lily, Het is Eleagnus. Er zijn verschillende soorten met bond-en grijsblad. Ze zijn goed verkrijgbaar in tuincentra. Succes. Met vriendelijke groeten Ton

Anoniem zei

Hallo Ton,

Vriendelijk bedankt voor je reactie, ben er erg blij mee om te weten wat de naam is!

Vriendelijke groet,

Lily

Ton zei

Hoi Lily, Graag gedaan.