maandag 17 september 2018

Douche

Het verbaasde me nogal toen mijn jongste zus een jaar of twee geleden vertelde dat ze altijd koud douchte en het bevalt me eigenlijk heel goed, kwam er achteraan

Als zuinigerd trok het me wel aan maar warm water is toch wel heel comfortabel.

Ik weet dat mijn vader altijd eerst onder de douche ging staan om nat te worden, daarna deed hij de kraan dicht, zeepte zich helemaal in om daarna zichzelf af te spoelen. Natuurlijk werd ons kinderen dat ook aangeraden maar tegen de tijd dat ik oud genoeg was, was er wat meer geld te besteden en werd er nooit meer over gesproken.

Van mijn oudste broer weet ik dat hij altijd onder een piepklein straaltje water stond te douchen maar dan wel een hele tijd. Dat eerste doe ik ook het tweede niet.

Een aantal jaren geleden was er een campagne om waterverspiling tegen te gaan en kregen we een folder met daarbij een zandloper. De zandloper plakte ik keurig in de douchecel om niet langer dan vijf minuten onder de straal te staan. Nadat ik helemaal schoon was zat er nog zeker de helft aan zand in de zandloper. Ik heb de kraan toen toch maar gewoon uitgezet.

Twee weken geleden las ik een artikel om koud na te douchen en hoe gezond en lekker dat is. Kom dacht ik: als zus dat aan kan, kan ik het toch op zijn minst proberen. En, hoe vreselijk kan het in warm Andalusiƫ nou helemaal zijn?
Nou best wel erg eigenlijk.

Kraan open en meteen eronder. Hu, hu, hu, hu, bibberde ik bij het inademen.
O, ja. Eerst inademen en dan pas onder het water stappen, had ik gelezen.
Ik wiebelde heen en weer om de kou te ontwijken. Nu is dat ook niet zo raar want ik sta altijd van links naar rechts te wiebelen onder de douche. Linkerschouder onder het warme water, rechter schouder onder het warme water. En steeds voelt het water dan heet aan. Als je langer onder water van dezelfde temperatuur staat went de huid eraan en ga je het langzaamaan als koud ervaren.
Ongeveer als het drinken van een kopje koffie. Het eerste slokje is het lekkerst dus spoel je jemond tussendoor met een slokje water.

En nee, de eerste dagen kwam er vanwege de kou van echt wassen niet veel terecht maar inmiddels ben ik gewend, vind ik het helemaal niet erg meer en ben weer helemaal fris. Ook wiebel ik niet langer onder het koude water want de huid went wonderbaarlijk snel en voordat het water bij mijn enkels is, voelt het gewoon warm aan. 

In ieder geval een goede training voor volgend jaar als we naar Rome lopen en ongetwijfeld wel eens een onderkomen zullen treffen met koud water.



Het was vandaag wisselend bewolkt met vanmorgen een stevige regen en onweersbui. Helemaal goed voor de tuin en de vertering van de compost.

Zo ziet het avondlicht eruit. 


Met groeten Ton












Geen opmerkingen: