zondag 23 september 2018

Doorkruiste plannen

Doorkruiste plannen kunnen nog wel eens aanleiding tot frustratie en ergernis geven.



Maar dat maakt voor de zonsondergang geen verschil. Die gaat gewoon mooi onder.

De kachel die we vorig jaar naar Spanje lieten verslepen moet nog worden aangesloten. Tijd om een aannemer te vragen maar met dat kwamen we zelf met wat onzekerheden. Zouden we zomaar een gat in de dakplaten kunnen maken? Of is het beter om de afvoerpijp door de muur te laten gaan en buiten een schoorsteen te metselen?
Eerst maar eens info vragen bij de firma Ytong, die overigens inmiddels Xella heet. We kregen keurig uitgebreid en duidelijke adviezen: niet door het dak. Tenzij de dakplaten van te voren zijn versterkt. Dat wil zeggen: extra wapening die al in de fabriek wordt aangebracht.



Dit zou de plaats zijn waar ie moest komen. Er zit al een schoorsteen op het dak en de inrichting is afgestemd rond de kachel.
Tja, en nu?

Gewapend met de nieuwe info lieten we de aannemer komen. 
Duidelijk was ook deze man.
Het wordt heel lelijk om een grote zware schoorsteen op het terras te metselen. Vervolgens moet die ongeveer net zo hoog worden als het huis, zeven meter. Dat wordt ook nog eens behoorlijk prijzig. 



Ik zou hem in de hoek van de woonkamer zetten, was zijn voorstel. Je kunt dan met een lange pijp omhoog, dan door de muur naar buiten en buiten  nog een metertje pijp. Klaar is kees.

We hoorden het wat gelaten aan. Bedankten hem en beloofden aankomende week te laten weten wat we hadden besloten.

Ik wil dan het liefst niets doen. De boel laten bezinken en mijn kop nog even in het zand te laten dus ging ik onder de acacia zitten. 
Maar als ik tien minuten later in huis kom is Rick al druk doende met het verschuiven van de huisraad.
Ja, ik wil liever meteen verschuiven zodat ik alvast kan wennen hoe het eventueel moet komen te staan. Een uur later is het gefixed.

En wat dan weer bijzonder is.
In de oorspronkelijke plannen wilden we de zithoek op het zuiden gericht hebben maar door allerlei veranderingen tijdens de bouw werd het uiteindelijk west. 

Inmiddels staat het drie dagen in de nieuwe opstelling en we zijn helemaal blij. 
Dit is zoals we het 13 jaar geleden bedacht hadden.


Met groeten Ton

 


4 opmerkingen:

Dufraing Marc zei

Plan zo uitvoeren - hier in FR vorig jaar ook een kachel geplaatst - hier mag alles wat zichtbaar is in zwarte pijp uitgevoerd worden (en niet dubbelwandig zodat warmte nog in huis blijft) Alles wat niet zichtbaar is in roestvrijstaal(inox) en ook aan buitenkant. Best om door de muur te gaan bochten van 45° zodat "trek" van de kachel goed is. succes met de werkzaamheden en veel plezier van de kachel deze winter.

Ton zei

Hoi Marc, Dank voor je reactie. Dat van de zwarte pijp is het plan. Buiten mag hier ook enkelwandige pijp gebruikt worden maar we gaan voor dubbelwandig. Alleen vinden we die glimende snackbar pijp heel lelijk en willen die wit maken. Met groeten Ton

Marthy zei

Bij ons hebben we binnen ook een stuk zwarte pijp maar er was al een grote schoorsteen waar dus een inoxpijp in is geplaatst.

Ton zei

Hoi Marthy, Ja, dat is dan weer een voordeel van een oud huis: er is al veel aanwezig waar je gebruik van kan maken. Met groeten Ton.