zaterdag 8 september 2018

Kermis in de hel

Het was voorspeld en uitgelegd door Amara Onwuka.

En we zagen dat het inderdaad zo werkt.

Ik ben altijd wat opgewonden als het hier gaat regenen. Ten eerste omdat het zo hard nodig is en ten tweede omdat de waterafvoer in Spanje niet zo goed geregeld is. Als het een beetje hard gaat ontstaat er al snel erosie op de berg om over schade bij een hoosbui maar niet te spreken.

Om de regenschade te beperken zorg ik dat de aarde zo veel mogelijk wordt beplant en bedekt is met groenafval, maak ik kleinere afwater punten langs de weg zodat er niet op één plek een waterval ontstaat maar meerder kleine die geen schade maken. Op ons eigen perceel heb ik swales gegraven en werk ik met een wateropvang/verdeel bak waar slangen het water naar verschillende plekken leiden zodat het regenwater in de grond kan zakken en niet via stroomgeulen van de helling stroomt.

Dus toen we gisteravond naar bed gingen lag ik nog een tijdje wakker of ik het al hoorde spetteren. Maar niet eerder dan half vijf werden we wakker van weerlichten dat ontaarde in meer dan flink onweer met een klein buitje.



Vanmorgen was het terras helemaal nat maar ook niet meer dan dat.



Mooie donkere luchten afgewisseld met een zonnetje.

En dat bleef de hele dag zo. Precies zoals werd uitgelegd. Buien ontstaan boven het warme zeewater en doven snel boven land uit. Dat was ook te zien want naarmate de buien verder het land in trokken losten ze al snel op. 



Maar om half tien ging het dan toch echt ff los en stroomde er voor de eerste keer na de zomer water in arroyo de las Calochas.





Vervolgens zaten we in een mistige kleine wereld waar het evengoed heerlijk was om buiten te zijn want de temperatuur was heel aangenaam
Dus  controleerde ik in T-shirt en spijkerbroek of alle waterwerken naar behoren functioneerden. 
Het systeem is toch wat te kwetsbaar. Zeker bij de eerste regens komt er te veel vuil mee die de slangen verstoppen. 


 Bij tijd en wijle trok de mist op en was er zicht in het dal en met een beslagen lucht zijn de kleuren prachtig.






Uiteindelijk schat ik dat er 20 mm water is gevallen en dat is voorwaar niet niks voor september.



Om zes uur kwam de zon weer even tevoorschijn terwijl het regende. Kermis in de hel, zei mijn moeder. 
Heerlijk die kermis.


Met groeten Ton




2 opmerkingen:

Emie zei

De tuin herademt na zo'n bui en jij dus ook. Vraagje: waarom staat de tuintafel in yoghurtbekers?

Ton zei

Hoi Emie, Geloof het of niet maar zelfs de varens die ik al lang geleden dood verklaarde, laten opeens nieuw groen zien. Oplettend van die tafel. Ik droog de vijgen en druiven in een rek op de tafel. De poten staan in griekse youghurt emmertjes met water zodat de mieren er niet bij kunnen. I.v.m. regen staat het rek binnen. Met groeten Ton