zaterdag 25 augustus 2012

Invloed van de zee


Er zijn van die dingen waar je van te voren niet aan denkt en achteraf eigenlijk wel weet.

Toen we het stuk grond kochten van Casa Los Zuecos, hebben we aan veel dingen gedacht. 
Het ligt mooi hoog op een berg, lekker tussen de olijven, druiven en advocado's. Hebben een prachtig uitzicht over de middelandse zee. Slechts aan een kant buren. En omdat het hoger ligt is het ook wat koeler. Tenslotte is een algemene regel dat per 100 meter stijging de temperatuur een graad daalt. Dat is ook waarom veel Spanjaarden uit Madrid en Barcelona een huisje in de bergen hebben.

Nu we het huis inmiddels zes jaar bewonen kom je toch zaken tegen die er anders uitzien dan eerder verwacht of gedacht.
De wind kan behoorlijk tekeer gaan. Voor Rick geen probleem maar ik ben niet zo'n wind liefhebber.
De temperaturen dalen inderdaad met het stijgen maar in het binnenland geldt dat voornamelijk in de winter. In de zomer is het bovenop de berg juist warmer dan aan zee. Gelukkig is er dan weer wel een windje en de luchtvochtigheid ligt lager.
Aan zee is het beduidend koeler maar klammer.

Koelte komt van zee. Soms in de vorm van mist.

Tja dat is niet zo verwonderlijk Tonnie. Je komt toch van de kust? Dan weet je toch dat de zee een temperende invloed heeft?
Ja, maar dat heb ik niet bedacht in het uiterste zuiden van Europa.

Toen we een paar dagen geleden naar het Festival de las tres Culturas gingen was het  boven in Frigiliana meer dan 30 graden. Toen we later het dal inreden koelde het heerlijk af naar een graad of 25. Een temperatuur waar je heerlijk bij kan slapen. Maar toen we later op onze 500 meter hoge berg kwamen was het daar nog steeds 31graden. 

Gelukkig is er airco aanwezig dus kunnen we het lekker laten afkoelen.


Met groeten Ton

Geen opmerkingen: