woensdag 20 juli 2011

Noord- Bakkum

De knie is nagenoeg hersteld dus was het vandaag tijd om te kijken of ik zonder problemen de auto kan besturen. En omdat ik vanmorgen een liedje van Conny Vandenbosch hoorde over een huis waarin ze vroeger had gewoond leek het mij een leuk idee om eens in de omgeving te kijken waar ik ben opgegroeid.
Mijn ouders zijn daar ongeveer 15 jaar geleden vandaan gegaan en ik ben er daarna nauwelijks meer geweest.
Wel heb ik een wens om nog eens te verhuizen naar het platteland. Een huis met veel grond om mijn eigen stukje natuur te maken. Eigenlijk zoals ik mij dat herinner van vroeger, lekker veel ruimte om me heen. Buren die minstens 500 meter bij me vandaan wonen met een vrij uitzicht op de dorpen verderweg. Eigenlijk wil ik dan terug naar Noord-Bakkum .... maar nu moet ik zeggen: wilde.
In mijn gedachten was het mooi en ruim en.. nou ja, eigenlijk zoals het hoorde te zijn. Nu vond ik het lelijk, rommelig, onverzorgd en armoedig.
En ik begrijp dat het een gebied is waar geld wordt verdiend met het telen van bloembollen en niet met mooi zijn.
Natuurlijk zag ik ook dat er dingen zijn veranderd. Veel grote nieuwe schuren, kassen en hoge hagen die caravanstalingen aan het oog onttrekken. (is dat nu "de verrommeling van het landschap" waar men wel over spreekt?) Het vrije uitzicht op dorpen als Heiloo en Limmen is daarmee verloren gegaan.
Het was wel goed om eens terug te gaan. Ik heb nu weer een realistisch beeld hoe het er daar uitziet . Van mijn jeugdherinneringen wist ik al dat het verledentijd was maar de plaatjes die erbij horen zijn dat nu ook.
En mijn stukje natuur dan? Daarvoor richt ik mijn blik op Spanje.

Met groeten Ton

2 opmerkingen:

Netty Buijing zei

Het is hier in Spanje toch hetzelfde ? Wij wonen hier nu 24 jaar en het verschil met toen en nu geeft hetzelfde heimwee. Het hangt samen met leeftijd. Niets blijft zoals je je het herinnert. That's life...
Over ... jaar zeggen mensen hetzelfde over wat zij toen zagen als mooi en wij al hadden afgekeurd!

Ton zei

Hoi Netty,
Maar in Spanje is het voor mij nieuw en als ik dan,laat zeggen over 30 jaar, terugkijk zal ik zo'n zelfde soort heimwee hebben.
Volgens mij schreef Edwin een tijdje geleden ook zoiets over veranderingen en dat het 'vroeger' beter was.
Dat zal wel een universele gedachte zijn waar we als mens mee moeten leren leven.
Met groeten Ton