zaterdag 18 september 2021

Zuur

Het klonk wat zuur gisteren maar ik heb soms zin om net zo ongenuanceerd en onnadenkend van alles uit te kramen als tegenwoordig het nieuwe normaal lijkt. 

Het was trouwens niet mijn bedoeling om MR te vergelijken met de Urker Nazi boys maar meer dat die jongens het morele woordgebruik van de minister president overnemen. 

Maar vandaag nog meer zuur. Gelukkig het zuur van zuurkool.

Kom dacht ik nog in Den Helder, laat ik eens kijken of ik zelf zuurkool kan maken. En natuurlijk kan ik dat maar ik was te laat want voordat het fermenteren klaar is gaan er drie weken overheen en die tijd had ik toen al niet meer. Dus wachten tot in Spanje.

O ja, maar nu staat die mooie geschikte glazen pot natuurlijk nog in de noordelijke residentie en heb ik een probleem want in alle recepten staat dat je een geglazuurde pot of glas moet gebruiken. Tja, denk ik dan nu: Hoe doen ze dat bij Kramer’s zuurkoolfabriek? Zouden ze daar ook geglazuurde potten gebruiken of roestvrijstalen tanks? Ik denk de laatsten.

Goed. Nu heb ik hier twee echte oude Keulse potten. Helemaal gaaf dus perfect te gebruiken. Maarrrrrrrrr…….. Ik kocht die ooit, 45 jaar geleden, voor twee gulden vijftig van het Provinciaal ziekenhuis Santpoort. Daar is niks mis mee maar waarom kon ik die toen kopen?
Het provinciaal ziekenhuis Santpoort was en is geloof ik nog steeds een ziekenhuis voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen. Als er vroeger patiënten kwamen te overlijden werd daar ook wel autopsie op verricht en daarbij werd dan onderzoek gedaan aan de hersenen. Maar in de jaren 70 van de vorige eeuw is men daar mee gestopt en werden alle weefselmonsters weggedaan. Daarbij kwamen dus veel glazen potten, flessen en weet ik wat allemaal vrij. Die spullen werden verkocht en ik kocht twee Keulse potten. De plaketiketten zaten er nog op: Hersenen 1050 gram en Hersenen 1035 gram. 



Ga ik deze potten dan gebruiken om zuurkool in te leggen? Nee. Iets houdt me tegen.

Dus dan maar in wat anders.



Witte kool fijn snijden. Zout, peperkorrels, karwijzaad en laurier toevoegen. Vervolgens een tijdje ferm met de aardappelstamper op de kool rammen zodat het kneust en het vocht vrijkomt dat zich dan kan mengen met het zout.



Ik deed de lamgeslagen kool in een roestvrijstalen pan legde daarop een deksel 



met daar weer op een schaaltje zodat de kool onder het vocht bleef staan.

Daarna afsluiten met de bijpassende deksel en drie weken wachten. Dat laatste is dan altijd lastig voor me.


Met groeten Ton

6 opmerkingen:

Petra zei

Hoi Ton, leuk om zelf zuurkool te maken mijn vader heeft het jaren gedaan, en drie weken laten rijpen is kort hoor 6 weken komt eerder dacht ik. En wat ik over Keulse potten wel eens heb gelezen is dat ze lood zouden kunnen bevatten. Maar welke dat zijn geen idee, je heb natuurlijk verschillende soorten. Die van jou heeft een blauwe beschildering, maar ik heb ze ook wel eens gezien die een beetje grijzig zijn. Dus lijkt het mij so wie so niet z’n goed idee om daar je zuurkool in te laten fermenteren, er zouden natuurlijk stoffen vrij kunnen komen die je liever niet in je eten zou willen hebben. Een liefdevolle groet Petra.

Anoniem zei

Ja, met die achtergrond zou ik er ook geen zuurkool in willen maken. Zou ik voor mezelf dan een beetje weinig respectvol vinden voor de mensen van wie die hersenen waren. Een mooie plant vind ik dan weer wel kunnen. Dan geef je de potten een mooie nieuwe bestemming. Groeten, Elisa. Ps, is er nog 'Leonieuws'?

Petra1945 zei

Mentale weerstand, ook na vijftig jaar nog... Zou ik ook hebben. De vólgende eigenaar van deze potten weet van niets en kan z'n gang gaan, maar jij (en nu wij): nee.
Ik ben wel benieuwd of het lukt in die roestvrijstalen bak. Hou ons op de hoogte.

Ton zei

Hoi Petra, Klopt wat je zegt. Na zes weken is het pas klaar. En ik geef de voorkeur aan RVS. Lijkt me met zo veilig. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Elisa, Ik kan niet anders dan die potten altijd met een milde vorm van respect behandelen. Ze worden regelmatig schoongemaakt en ik gebruik ze als plantenpot. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Petra 1945, Ja, mentale weerstand en dat gaat waarschijnlijk ook niet weg. In ieder geval niet vanzelf. Over het RVS heb ik geen twijfel wel of het hier nu niet te warm is. Anders probeer ik het eind oktober nog een keer. Met groetenTon