vrijdag 10 september 2021

Amandelen

Of ik iets over amandelbomen wilde vertellen.


In Andalusië staan in januari de eerste amandelbomen van nature al in bloei, maar in de binnenlanden is er dan nog best kans op vorst. Dus zijn de nieuwe cultivars zo gekweekt dat ze pas in februari bloeien.


De foto die ik maakte van mijn boom is van 10 februari. Wat mij altijd verbaasd is hoe snel na de bloei er al kleine amandelen te zien zijn en na een paar weken zijn ze al bijna volledig op grootte.

In september vindt de pluk plaats. De kleine boer legt rond de boom netten op de grond en slaat met een stok de vruchten uit de boom. De grote agrarische bedrijven hebben schudmachines. Op Youtube zijn daar leuke filmpjes over te zien. Zo deed ik het niet: ik plukte de amandelen met de hand van de takken.


Eergisteren plukte ik mijn boompje leeg en dat leverde ongeveer een halve 10 liter emmer op. Dan moet het echte werk nog beginnen. Want je hebt niet zomaar ff een eetbaar product. Voor het doppen zijn natuurlijk ook machines maar die heb ik niet en de amandelen handmatig openen is best een zen werkje. Zeker als het buiten warm is en ik dan heerlijk in de schaduw zit.



1 De meeste amandelen zitten nog in de schil. Zijn die lekker droog kan ik ze er makkelijk vanaf halen. Is die schil nog niet helemaal verdroogd zit ie nog stevig vast.
2 Goed: hier is de schil er makkelijk vanaf gekomen.
3 Schone amandel
4 Met een hamer heb ik de noot open getikt
5 Amandel met zaadhuid
6 Zaadhuid
7 He he, een blote amandel.

Voor mezelf laat ik de zaadhuidjes gewoon zitten. Goed voor de peristaltische beweging van de darmen.


Vanavond plukte ik de amandelen van een boom wat lager op de helling, hiervan zijn de noten langwerpig van vorm.



Er is een grote bosbrand in de buurt van Benhavis. Wonderlijk om dat te weten terwijl ons leven gewoon doorgaat. We merken er dan ook helemaal niets van. Tot we zo rond een uur of zes ineens een brandlucht roken en toen pas opmerkten dat de lucht blauwig van de rook zag. Ook is de bruine wolkenstreep boven zee te zien.
Foto van 19.30



Foto 20.18 Gelukkig is de wind inmiddels gaan liggen.

Met groeten Ton

3 opmerkingen:

Bertiebo zei

Wat afschuwelijk, die bosbranden hè. Griezelig.

Ton zei

Hoi Bertie, Dat zijn ze zeker en ik ben bang dat het alleen maar erger wordt. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Marleen, Geen dank. Het was een kleine moeite. Veilig zijn we hier redelijk. De grootste branden gebeuren hoofdzakelijk in natuurparken.
Wij zitten hier tussen de agrarische velden. Amandelen, druiven, olijven, avocado’s, mango’s etc. Er zijn ook veel percelen die niet meer gebruikt worden en daar staat hoofdzakelijk wat gras en kleine struikjes. Er zijn elk jaar wel wat brandjes maar die worden zeer snel geblust. Met groetenTon