vrijdag 24 september 2021

Wespen

Hier herfst het ook wat. Toch blijft het warm en is het de laatste dagen zelfs benauwd. Dat heeft te maken met het lagedrukgebied dat hier ronddraait alleen gaat de regen steeds voorbij en blijven ons slechts de wolken.

Anyway. We eten, áls we thuis eten want dat deden we regelmatig niet, lekker buiten en wat heb je dan in September? Last van wespen. Zelfs als er geen zoetigheid op tafel staat. Nu denk ik ook dat dit geen gewone wespen zijn maar solitair levende want ze zijn wat kleiner en eten vlees. 


We zagen dat er eentje wegvloog met een stukje kraakbeen. Het was zo groot dat hij of zij moeizaam omhoog kwam.


Vanmiddag kwamen er dikke donkere wolken opzetten. Zou het dan toch? Maar nee tot nu toch nog helemaal niks ook al liggen de waterwerken er helemaal klaar voor.



Voor deze foto van de donkere wolken ging ik naar het terras boven de keuken en keek ik tegen de kruinen van de Pijnbomen aan.



Deze foto is gemaakt in 2013. Hier zijn dezelfde pijnbomen te zien. De middelste zaagde ik trouwens een aantal jaren geleden om.
Best een verschil dus in 8 jaar.

De werkzaamheden in de tuin liggen even stil.



Ik heb een paar grote stenen nodig met een mooie gladde bovenkant en die heb ik niet. Dat wordt zoeken op de helling maar niet morgen want ook dan eten we buitenshuis.


Met groeten Ton

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Wespen zijn alleseters, vooral zoete stoffen en dranken, wat veel mensen niet weten, is dat wespen heel veel insecten vangen en eten, met hun scherpe kaken, bijten ze de kop er af, de rest gaat als voedsel voor de larven naar het nest. Maar verders alles wat vlees of vis is, liefst rauw. Ze knippen met hun scherpe kaken er stukjes uit en ook dit gaat naar hun nest voor voedsel voor de wespen larven.

Ton zei

Hoi Vlasje, Ik wist wel dat wespen vlees eten maar dacht dat ze dat alleen of hoofdzakelijk doen als er broed is en dat ze overstappen op suiker als de kolonie uit elkaar valt. Met groetenTon P.s We volgen het nieuws van Lange Jaap op de voet. Ook ik zou het erg vinden als ie zou instorten hij is vanuit ons appartement goed te zien.

Willem zei

Mijn kennis van wespen is ook beperkt, maar weet ook niet beter dan dat de wespenlarven vlees gevoerd krijgen dat de werksters voor ze vangt. Als 'beloning' scheiden de larven een suikerachtige vloeistof af die door de werksters opgelikt wordt en als hun energiebron fungeert.
Als de koningin geen eitjes meer legt in het najaar, komen er geen larven meer en moeten de werkeloze werksters ook die zoete vloeistof ontberen. Niks meer om voor te zorgen gaan ze nu voor zichzelf op pad en komen dan onvermijdelijk terecht in de geneugten van onze zoet uitgevallen voedingsindustrie die uitnodigend uitgestald staan op de terrastafels etc.
Dat is wat ik weet over de wespen in mijn leefomgeving, maar misschien dat er in Zuid-Europa soorten leven waarvan het 'broedseizoen' langer duurt en dus ook langer vlees nodig hebben voor hun larven.



Ton zei

Hoi Willem, Er is nog heel veel om te weten te komen over insecten. Met groetenTon