donderdag 25 juli 2013

We weten het niet meer

Ik lees nu een boek van Maarten 't Hart: Het dove mans oren dieet.
Gaat over eten en is geschreven in de kenmerkende stijl van de schrijver. Dáár word ik vrolijk van, niet van het onderwerp want ik vind dat er té veel geknoeid wordt met ons voedsel.
En Dovemansoren? Omdat niemand er aan wil. Toch heeft ie wel een punt dat ik overigens hier niet vermeld.

Ik probeer zo puur mogelijk voedsel te kopen. Dat lukt me maar in beperkte mate omdat ik alle boodschappen in de supermarkt haal en dat is niet de beste plek voor pure producten. Ik mag daarover niet klagen want ik weet dat ik te zuinig en te gemakzuchtig ben om naar gespecialiseerde winkels te gaan.

Voorbeeldje.
Water is aan mij niet besteed. Ik wil iets drinken waar een smaakje aan zit.
In mijn blog van gister schreef ik dat ik verzot ben op zwarte bessen. Als frisdrank koop ik dan cassis. Maar dat staat bol van de suiker. Cassis light dan? Dat bevat aspartaam, waarvan gezegd wordt dat het kankerverwekkend is.
Zwarte bessen siroop dan? Ook dit kan je met suiker of aspartaam krijgen. Ik kies dan maar die met suiker. Je kan het zo zoet of slap maken als jezelf wilt. Toch?
Welk merk? Het duurdere of de goedkope? Etiketten maar eens lezen.
Bevat beiden dezelfde ingrediënten. Alleen de hoeveelheden wijken wat af.


Gister zag ik mijn kans schoon. Puur zwarte bessensap, wat suiker erdoor, een druppeltje citroensap er in en verdunnen met water.
Smaakte het naar zwarte bessen? Waarschijnlijk wel. Maar smaakte het zoals zwarte bessen limonade of cassis uit de winkel? Totally not.
De zwarte bessen uit de fles smaken méér naar zwarte bessen dan zwarte bessen.

Dan maar weer eens terug naar het etiket.
Limonadesiroop, gemaakt van 75% vruchten  uit geconcentreerd sap; Appelsap, Zwarte bessen 10%,
Vlierbes, Rozenbottel.
Suiker
Glucosestroop
Voedingszuur; Citroenzuur
Vitaminen C, B3, E, B6
Conserveermiddel E 202
Aroma

Een liter zwarte bessen limonade bevat dus 7,5 % zwarte bessen. Tegenwoordig zie je op veel verpakkingen allergie informatie staan. Maar op deze limonade zou kunnen staan: bevat sporen van zwarte bessen.

Aroma is ondefinieerbaar en volgens mij een kapstok voor alles wat niet in voedsel hoort en waarvan de producenten de ingrediënten niet op het etiket vermeld willen zien. Maar dat er voor zorgt dat we inmiddels niet meer weten hoe oorspronkelijk voedsel smaakt en we dus knollen voor citroenen kopen.

Nou ja. Ik drink voorlopig mijn eigen brouwsel.

Met groeten Ton


1 opmerking:

Aart zei

Gelijk heb je Ton. Ik heb afgeleerd limonade te drinken. Voor mij alleen water en bier..... En een wijntje natuurlijk