zaterdag 9 september 2023

Sint is al vroeg op pad

Met de hogedruk in het noorden is het hier wat instabiel.

Nu is dat depressieweer beslist niet vervelend. Gewoon heerlijke temperaturen maar wat bewolkt en mistig op zijn tijd. Een groot voordeel daarvan is dat de regen die afgelopen weekend viel niet direct verdampt door de intense zonnestralen.

Vanmorgen al vroeg op omdat ik een klus voor de buurman zou doen. Maar zoals elke dag: eerst een rondje door de tuin.


Mijn slippers stonden nog buiten bij de keukendeur. Oei, wat zie ik?



Heeft de Sint al een vroege surprise in mijn slipper gedaan? 
We hebben geen idee welk dier dit doet. Nou ja, het zijn droge keutels die zich er zonder spoor achter te laten af lieten schudden maar ik spoelde het toch maar even na.

Om negen uur aan de klus. Of ik wat wilde snoeien. Het wordt te breed en te hoog.



Een flinke hoop groen kwam er af.


En dat snoeiafval ligt inmiddels bij ons op de weg en dat gaat morgen fijngeknipt worden en op de helling gegooid worden.

Tja, al het groenafval is waardevol spul.


Tijdens een van onze Nijmeegse trainingen zag ik een Cycaspalm bij een vuilnisbak staan.

Uiteraard wilde ik die meenemen en Rick bood aan om hem te dragen.


In de rugzak.


En zo stond ie er thuis bij in een grote pot met verse aarde. Maar in de weken erna verdorde alle bladeren en zag het er wel heel sombertjes uit met de overlevingskansen.

Maar goed: als het op planten aankomt ben ik geduldig en zorgzaam dus ging ie lekker in de kweekbak toen we naar Nederland afreisden.


En tot mijn grote verbazing, het zijn zeer trage groeiers, is er een hele krans van nieuwe bladeren ontstaan. En……een nieuwe zijscheut. Kijk, zo zie ik het graag.

Vanmiddag ging ik verder met het beplakken van een glazen schaal.





Ik begin met de bloemmotieven. De bloemblaadjes maak ik van strandglas maar de bloemhartjes vul ik met dingetjes die ik vond tijdens onze pelgrimstochten: in Japan en naar Rome. Onder andere een glazen knikker, muntjes, een metalen dobbelsteen en een kraal.
Ik word er blij van.

Volgende week verder want de kit is op.


Met groeten Ton 

13 opmerkingen:

Mevrouw Niekje zei

Wat een leuk idee om die glazen schaal met de spullen die je hebt gevonden te beplakken. Sint is hier in NL ook stiekem al geweest om kruidnoten en kikkers en muizen in de winkels te leggen!

jan zei

Goed gedaan Ton in de tuincentra betaal je een vermogen voor die planten.

Ton zei

Hoi Mevrouw Niekje, Anders liggen die aandenkens maar in een lade, nu zijn ze lekker in het zicht. Dat we naar het zuiden afreisden zag ik nog geen sintsnoeperijen. Dus wachten tot november. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Jan, Ze zijn beslist duur, zeker als ze wat groter zijn. Ben zelf dan ook zeer tevreden. Met groetenTon

Anoniem zei

Mooi dat mozaïek met glazen bloemen , wat een hoge struik om te snoeien als je de trap er bij ziet staan ! Wel een gevaarlijk klusje op de aflopende weg hoop dat je trap werd vastgehouden als je erop stond ?
Hoop dat het niet te warm was het snoeien lijkt mij dan niet fijn om te doen ?

Gr Piet.

Emie zei

Is de glazen schaal een wamachinedeur? Ik vind het zo leuk gedaan!

Y. Schoutsen zei

Jammer dat de kit op is! Je bent heerlijk bezig. En ik zie oleander snoeiafval. Kijk uit met dieren, het is erg giftig.

Ton zei

Hoi Piet, Dank. De trap staat er eigenlijk voor de sier want vanaf de derde trede heb ik last van hoogtevrees. Het hoge werk deed ik van binnenuit. Ik deed het al vroeg en de ergste hitte is inmiddels achter de rug. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Emie, Dank je. Klopt. Ik verzamel die deuren nog steeds maar de spoeling wordt wel steeds dunner nu de vuilcontainers zijn verplaatst. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Yvonne, Het is een lekker zen nazomerklusje. Dat de Oleander giftig is wist ik en ik ken maar een dier dat er dom genieg is om van te eten: het paard. Die eten ook Taxus. Met groetenTon

Anoniem zei

Hallo Ton, had jij de bladeren van de cycaspalm dan verwijderd? Of had je ze laten zitten? Ik heb er ook een maar die ziet er uit als op je eerste foto, de bladeren worden geel. Groetjes, Elisa

Ton zei

Hoi Elisa, Ja, ik heb de bladeren verwijder nadat ze verdorden. Ik zag op YouTube een filmpje waar de in Azie opgekweekte Cycas werden uitgegraven, alle bladeren en wortels werden verwijderd en ze zo op transport naar Europa werden gezet. Hier werden ze dan opgepot en liepen ze keurig uit. Volgens mij zijn ze dus best krachtig. Altijd lastig om te zeggen wat er bij jou gebeurt maar ik zou zeggen: knip de bladeren af, zet de plant in lekkere verse aarde en geef wat voedsel en extra water. Moet goed gaan. Met groetenTon

Anoniem zei

Toch echt gezellig zo’n blog Ton. En je doet het ook zo trouw. Mooi die schaal die je maakt! Heel leuk idee!

En inderdaad ook mooi van die Palm. Wat lief dat Rick die wilde dragen.
Leuk om jullie zo te volgen! Tot ziens! 👋🏻