dinsdag 26 september 2023

Zeker een Ruttje uh zetje in de rug gehad

Zonder blikken of blozen je niet aan de regels en wetten houden. Is dat errug? Nee hoor, dan worden die na een paar jaar toch gewoon aangepast zodat je dan weer ‘binnen de regels valt’. Geldt dat voor jan en alleman? Tuurlijk niet. Dat geldt alleen voor Schiphol.
Goed voorbeeld minister. 
Zeker een Ruttje uh zetje in de rug gehad.

Ik gaf de natuur een zetje.

Als ik weer eens op het www zoek naar natuurherstellingsprojecten kom ik eigenlijk altijd wel iets tegen wat ik ook in eigen tuin kan doen. 
Een vijver maakt het grootste verschil. Zeker in een droog klimaat. Zelfs al is het maar een klein bakkie met water. Maar de muggen houden ons tegen.
Een takkenril heeft ook veel impact. Beslist geen nieuwtje voor me maar ik heb de laatste jaren eigenlijk altijd ingezet op composteren en mulchen dus bleef er niet veel over om op een hoop te gooien.

Anyway. 
In mei snoeide ik al wat struiken en gebruikte die takken om planten in de borders te beschermen tegen de zomerzon.



Dat werkt geweldig.

Maar nu de ergste hitte en droogte wat voorbij zijn kunnen die takken weggehaald worden. Dat deed ik trouwens al vlak na aankomst en die legde ik op een stapel om later fijn te knippen.



Dat fijn knippen gaat een stuk zwaarder als de takken verdroogd zijn dus bleven ze ‘even’ liggen.
Dus toen de beslissing van de takkenril viel, konden ze daar lekker ongeknipt hun eindbestemming vinden.
Wel kwam er een vochtige plek onder de takkenhoop vandaan. Zo zie je maar: bedek de aarde en het vocht wordt heel lang vastgehouden. De laatste regen is van 12 dagen geleden.


De afgelopen tijd heb ik best veel gesnoeid. Niet alleen in eigen tuin maar ook in die van de buren en dat ligt nu allemaal op een mooie ril. Ruim een meter hoog en een meter of vijf lang.

Goed voor insecten, vogeltjes, en reptielen.

Maar vinden snuitkevers er ook een schuilplaats in? Ik hoop het niet.


Snuitkevers zijn een plaag op het moment. De vrouwtjes leggen hun eitjes in de stammen van Yucca’s, Beaucarnea’s, Agaves etc. Als die eitjes uitkomen en larven worden, vreten ze de hele stam van binnen op waarna de plant afsterft.

Hierboven is de stam te zien van een agave. Het onderste deel is helemaal bruin en uitgehold door de larven.


Dit is het bovenste deel en is onaangetast. Daar sneed ik de onderste bladeren af en ga ik morgen planten want opgeven doe ik niet ook al denk ik na zo’n Schiphol nieuwtje: waarom zou ik?

Met groeten Ton 

6 opmerkingen:

Mevrouw Niekje zei

Doen wat je doet en dat blijven doen hoor Ton! Ik gooi nog geen snipper afval op straat, ook al zie ik mensen soms hele zakken met verpakking van de McDo. op straat dumpen, sigarettendoosjes, peuken en wat niet al. Mij zal er niet op betrappen! Was het niet een slogan vroeger... een beter milieu begint bij jezelf? Leuk om je plantenverhalen en -foto's te lezen en te zien!

Jan zei

Goed bezig Ton

Ton zei

Hoi Mevrouw Niekje, Tuurlijk geef ik niet op. Maar het kost me soms best moeite na dit soort nieuws. En elk druppeltje telt. Met groetenTon

Ton zei

Dank Jan. Met groetenTon

Anoniem zei

Hallo Ton, ik heb begrepen dat veel bomen en grote planten geïnjecteerd worden met ‘iets’ wat de torren ervan weerhoudt er hun eitjes in te leggen. Ik ben de naam even kwijt en weet ook niet of het op natuurlijke basis is. Groeten, Elisa

Ton zei

Hoi Elisa, Dat zegt me zo niets maar het zou kunnen. Met groetenTon