dinsdag 4 april 2023

Heb jij het ook koud?

Onverwachte gasten kregen we vandaag.

Vrienden van vrienden die een weekje door Andalusiƫ reisden. Altijd leuk en reden genoeg voor een glaasje bubbels en een uitgebreide lunch.


En dan zijn drie uur zo voorbij. Langer had beslist gemogen wat ons betreft maar de vlucht naar Rotterdam wacht niet.

Dorine en Linda, dank voor de aangename middag.


Tja, buuf is al weer helemaal gewend in het hoge noorden maar vind het wel koud na een, voor de tijd van het jaar, veel te hete week in Spanje. Het spreekwoord van gasten en verse vis gaat beslist niet altijd op. Het was relaxed, gezellig en humorvol met buuf.

Als een gast naar huis is loop ik de dag erna altijd een beetje te dwalen. Stil is het dan. 
Ook deze keer. Maar er waren wat ieniminieklusjes.


Zo haalde ik de de oude koolplanten uit de bakken en zette er Rick’s verjaardagsplantjes voor in de plaats. De foto is van vandaag. De bloemen bleven gesloten vanwege het bewolkte weer en het is dan ook nog eens tien graden kouder dan afgelopen week. En dat verschil voel je.

Rick kreeg voor zijn verjaardag van mij drie van die tuinlampjes op zonne-energie.
Voor mij hoeven die dingen niet. ‘s Nachts en ‘s avonds zitten we binnen met het licht aan en dan zie je die kleine lichtjes niet vanuit onze stoel. Trouwens, buiten hoort het donker te zijn als de zon onder is.
Maar ik woon hier niet alleen en wat doet liefde dan? Die koopt lampjes.


Ze staan vlak voor het raam en je ziet ze duidelijk branden als het donker is.

Het geeft ook nog eens een extra voordeeltje. Bij de buren doet de buitenverlichting het niet meer en dat vinden we beiden eigenlijk zeer prettig omdat de slaapkamer nu lekker donker is.
Ik nog eens extra omdat als ik s' nachts wakker lig geen last heb van het felle licht en de sterren nu veel beter kan zien.
Er is ook een nadeeltje: het is nu zo donker in hal en badkamer dat het licht aan moet om het toilet te vinden.
Tot nu dan want er schijnt nu net voldoende licht in huis om de weg te vinden.


Zeheg?
Jahaa.
Heb jij het ook koud?

Het is eigenlijk te gek maar na een week van 25 graden in huis is 20 graden gewoon koud.



Heerlijk. 

Met groeten Ton

5 opmerkingen:

Willem zei

Einstein zei het al; alles is relatief. 10 jaar geleden was ik met zoonlief op de Noordkaap en de temperatuur was overdag rond 10 graden plus. Wij beiden vonden het maar frisjes, temeer omdat we een paar dagen ervoor nog in een gebied zaten waar het rond de 25 graden was. Maar merkwaardig genoeg; ik zag de mensen die er woonden in korte broek lopen en een enkeling ook nog in een t-shirtje. Die hadden duidelijk een andere beleving bij koud en warm.

Mevrouw Niekje zei

Wat lief dat jij dan voor Rick lampjes koopt, dat is pas echte liefde! Als het nu buiten 10 graden is zijn we hier ook blij, maar over twee maanden zou het dan ineens koud aanvoelen en trek je een extra trui aan terwijl we nu in onze lunchpauze zonder jas aan buiten in het zonnetje hebben gezeten! Temperatuur is iets raars wat dat betreft. Eens met Willem en Einstein!

Ton zei

Hoi Willem, Het is een bekend fenomeen. Toch bespeur ik bij mezelf enige gene om te schrijven dat ik het koud vind bij 20 graden. Zeker met Nederlandse lezers die smachten naar die temperaturen. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Marleen, En verschil is er. We zagen gisteren op de boulevard een dame met een heuse bontjas voorbijschuiven. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Mevrouw Niekje, Dank. Ik kan heel lief zijn. We zijn eensgezind hier. Ik wens je hogere temperaturen toe. Met groetenTon