donderdag 27 april 2023

Plukken, pletten, trekken

Als je al wat wilt gaan doen moet je vroeg zijn. Voordat het te heet wordt.
Dus stond ik kwart over zeven naast mijn bed. Net als vroeguh trouwens. De laatste maanden ben ik laat. Soms slaap ik wel tot half tien.

Als eerste spande ik de schaduwdoeken boven de parkeerplek van de auto. Daarna ontmantelde ik de grote container met de Olifantsoren. Die bak stond in het tuinhuisje maar de plant groeide te veel naar het licht toe en dat vind ik gewoon niet mooi. Ik haalde de plant eruit en scheurde hem in zes stekken. Plantte ze in twee twee containers met lekkere verse en rijke aarde. 


Eerst maar ff acclimatiseren in de halfschaduw voordat ze naar een vaste plek gaan.

We kregen uit Nederland een Whattsappie met een foto van tompoezen. ‘Die missen jullie vandaag.’

Gelukkig was er een alternatief in de veredelde Nederlandse snackbar in Torrox-Costa.


Patatje Sateh en….



Oranje roomsoezen. Ook niks mis mee en dan de temperaturen: die liggen bijna drie keer zo hoog als het aantal jaren dat WA op de troon zit.

Anyway.
Eenmaal thuis een minder koninklijk klusje.

Het wormen hotel doet het zeer goed en daarmee is het tijd om de schaal te vergroten.



Een berg wormen is er te zien en daarom zie ik er een beetje tegenop want zo gauw je in die berg gaat wroeten pluk, plet en trek je toch wel een een aantal van die beestjes dood.

Eerst maakte ik een nieuwe mix van compost, oude mest en keukenafval. Daar mengde ik voorzichtig met een tuinvork de inhoud van het wormenhotel door en vulde er twee grote zwarte plant containers mee. 


Deksels erop want wormen houden niet van licht.



En ze staan weer op een koele schaduwplek.

De wormen hebben nu weer een aantal weken/maanden genoeg te eten.


Met groeten Ton 

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat zit er in de cola van Rik? Een kwart Citroën? Groetjes, Elisa

Y. Schoutsen zei

Je zorgt goed voor ze Ton!
En die temperaturen: mooi gezegd
(ruim 3 keer zoveel als WA). Het was zelfs een uitgebreid journaalitem gisteren (de Spaanse temperaturen).
Fijn om dan vroeg op te staan.

Ton zei

Hoi Elisa, Inderdaad. Het was een incourant stuk citroen. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Yvonne, Dank. Ik probeer zo goed mogelijk voor ze te zorgen. Zeker met in het achterhoofd dat je ze eigenlijk niet had mogen weggeven. Ja, ook in de NRC stond een stuk over de droogte in Spanje en Frankrijk. De vraag om meer regen wordt elke dag gesteld aan het universum. Met groetenTon

Mevrouw Niekje zei

Een roomsoes ipv een tompouce... ach.. ik zou er ook genoegen mee nemen denk ik. Maar ik weet nog van een eerder blog dat jullie dol zijn op tompoucen, dus die zullen jullie vast weer eten als jullie in Nederland zijn. En een patatje en een paar stokjes saté.... toch een beetje Koningsdag daar! Sterkte met de hitte!

Ton zei

Hoi Mevrouw Niekje, Tompoezen komen op een maar voor de rest eten we alles met smaak. Gelukkig zit de grootste hitte richting Sevilla. Aan de kust is het gelukkiger wat gematigder. Met groetenTon