woensdag 8 juni 2022

Jonge musDeze gaste wilde wel op het blog, de andere niet. Ik natuurlijk ook maar Rick vond zijn foto niet blogwaardig.
De twee dames kwamen zondagmiddag op de fiets vanuit Málaga naar Torre del Mar waar Rick ze ophaalde met de auto. Altijd leuk als mensen voor het eerst De Klompen bezichtigen. Wat een  spectaculair uitzicht. Wat een mooie tuin en dat huis…..
We hadden een zeer aangename lunch en zaten heerlijk in de halfschaduw van de jasmijn. Wat wil een mens nog meer?

Bijna elke avond maak ik nog een rondje door de tuin. Snuif de geuren op van de verdorde vegetatie die in de wat vochtige avondlucht zo’n specifiek aroma heeft. Niet per se heel lekker maar horend bij zwoele avonden. Tuur ook nog wat over de zee en toen zag ik deze viezige streep.Het leek op de rook van een bosbrand maar het hing vlak boven het water en ik kon geen opgaande rookwolken zien.De volgende morgen was het nog steeds zichtbaar. Toch kon ik geen enkel bericht van brand oid vinden.

Wel ontdekten we een jonge mus in de haard.Eerder tijdens de ochtendtheetijd, zagen we dat er steeds mussen piepend op de kap van de schoorsteen zaten. En dat is afwijkend gedrag. Wat later toen we even binnen zaten hoorden we geschraap aan de schoorsteen. En bij nadere inspectie kwam het geluid uit de kachel.
Nadat het vogeltje was vrijgelaten vlogen de andere mussen weg van de schoorsteen. Volgens ons zaten ze daar om het gevangen beestje te roepen of wilden ze het niet alleen achterlaten.
We vonden dat eigenlijk best bijzonder.

We gaan nu op zoek naar iemand die gaas op de schoorsteen wil aanbrengen want dit is al de tweede keer.


Vanwege de steeds groter wordende droogte ga ik tropische en subtropische planten wegdoen. Nou ja, wegdoen. Ze gaan waarschijnlijk het loodje leggen.
Waar eerder de aanvulling met het watersysteem voldoende was om ze de drie a vier maanden durende droge periode door te helpen hebben ze daar met de huidige zes of zeven maanden durende periode niet voldoende aan. Willen die planten mooie exemplaren zijn hebben ze een sloot water nodig en vochtige lucht. En dat is er niet meer.Dus ik denk dat de Brugmansia’s hun langste tijd hebben gehad. Deden ze het vorig jaar al slecht, zien ze er nu gewoon armetierig uit. Niet langer geschikt voor de huidige klimaatomstandigheden.
En nee, ik ga niet meer water geven. Dat zou tegen de natuur ingaan en die strijd zou ik uiteindelijk toch verliezen? Tijd voor beter aangepaste planten.


Is wel even slikken voor me en ik vraag me af wat ik in September zal aantreffen.


Met groeten Ton

2 opmerkingen:

schrijfsels zei

die mus heeft geluk gehad, de dode duiven die de schoorsteenveger hier al uit de schoorsteen heeft gevist hadden minder geluk .... Het wachten is ook op een soort van afdekking

Ton zei

Hoi Inge, Mus had zeker mazzel. Als dit over twee weken zou gebeuren, we zijn dan in Nederland, zou hij het niet overleven. Een bescherming op de kap zijn we eigenlijk wel verplicht aan de gevederde vrienden. Met groetenTon