donderdag 5 november 2020

Hier in huis waait zelfs de wind

We weten dat Leo wel wat schrikkerig en nerveus is. Ook is hij waaks en geeft een blaffie als hij buiten wat hoort.




Gisterochtend een korte maar mooie zonsopkomst. Eigenlijk zagen we geen zonsopkomst, maar maakte ik slechts een foto van het schijnsel van de zon.
Er hing een vette partij wolken. Die wolken waren voorspeld want regen komt nu eenmaal niet uit een heldere hemel.
Toch werd het een redelijk zonnige dag maar de wind trok stevig aan en bleef ik het grootste deel van de dag binnen. Wel plantte ik nog een vijftigtal eikels en pijnboompitten. Dat wilde ik voor de regen gedaan hebben. Mocht die gaan vallen want dat weet je maar nooit.


Pas ‘s avonds kwamen de wolken serieus terug en er vielen warempel een paar spetters.

Zo tegen enen in de nacht barstte de hel los. Eerst storm. Nu is het Zuid- Europese hang- en sluitwerk plus de ramen en kozijnen van een net iets andere kwaliteit dan die in het noorden. Het giert, suist en rammelt vanaf windkracht drie. Hier in huis waait zelfs de wind, zeggen we tegen elkaar als Aeolus huis houdt. 
Vervolgens kwam er ook nog een behoorlijk onweer voorbij met harde regen. Kortom: een berg lawaai dus buiten en al die tijd bleef het muisstil in Leo’s mandje. Daar kan je dan als baasje zo blij mee zijn.

Vanmorgen natuurlijk eerst naar de regenmeter. Zes milimeter. Dat was alvast mooi meegenomen en de lucht zag er zo uit.


Daar zou zomaar nog wel wat uit kunnen vallen ook al zaten er dus al zes van de zeven voorspelde millimeters in de meter.



En er viel nog wat. Misschien maar tien minuten maar wel heel hard en met hagel. De foto is vanuit de woonkamer gemaakt want zelfs ik ging niet naar buiten voor een duidelijker foto.

De regenmeter gaf daarna 14 millimeter aan.


Maar nu blijft het ook wel droog, zei mijn Pelleboer na het raadplegen van de buienradar.
Jammer, maar dan eten we geen pannenkoeken vanmiddag.
Ahhhhh

Dus stonden/ lagen we gedrieën rond twaalven in de keuken voor de traditionele after regen lunch.


De foto lijkt op zijn kop te staan maar ik maakte hem ‘naar achteren toe’.

Wel heb ik een probleem ontdekt: het planten aquarium maakt water. Het deksel dat ik maakte is niet waterdicht en er stond na de buien een laagje water in. Daar moet ik dus nog wat op bedenken. Het overtollige water heb ik er zo goed als het lukte met een spons uit gehaald en de komende dagen staat de deksel open.

Met groeten Ton

4 opmerkingen:

Unknown zei

Er schijnen regio's in Spanje te zijn waar (schrik niet) 500 mm is gevallen in 48 uur. Gelukkig dus niet bij jullie. Anders hadden jullie misschien weer een kale schoongespoelde berg gehad. Ik was echt ff benieuwd hoe het bij jullie is. Groet Theo.

Ton zei

Hoi Theo, Dank voor je reactie. Klopt. Vaak is de buurt van Valencia en Alicante. Hier gelukkig bijna nooit. Die acht mm die hier in 10 minuten vielen zorgden al voor erosie op de berg. Zeker op de kaal gespoten velden waar olijfbomen en druiven op staan. Als het ff té hard regent en het water niet direct in de grond kan zakken stroomt er over de weg naast ons huis bruin water. Een teken van erosie. Ik hoop dan ook altijd op een miezererige regen. Met groetenTos

Jan Fr zei

Hoi Helaas is hier minder gevallen onder de bomen was de grond nog droog vandaag weer een prachtige dag zijn de hele dag weg geweest ik begrijp dat we nog steeds geluk hebben om overal naar toe te kunnen gaan.

Ton zei

Hoi Jan, Wij genieten ook nog van de vrijheid ook al komen we niet zo vaak van de berg af. Hier viel gisteren toch nog eens zeven mm. Veel te weinig natuurlijk voor het dorstige land maar ik ben blij met alles. Het onkruid ook. Met groetenTon