dinsdag 3 november 2020

Beschimmelde muffe broodkorsten

Altijd mooi, volle maan.


Terwijl de zon zondag opkwam ging Luna gracieus onder.


Wat later, toen de zon hoger stond, ontstond er mist boven zee. Dat is ook mooi en daarbij bleef het laag genoeg om er alleen maar het mooi van te hebben.





Ik zocht een licht klusje en ontdopte de amandelen.
Maar baasje, ik zit hier heel lief te zijn. Dat zie je toch wel hè? Mag ik ook een dop om op te kauwen?
Nou eentje dan.


Met nieuwjaar besloten we om dit jaar geen vlees te eten. Dat is niet helemaal gelukt want we deden dat soms wel. Bijvoorbeeld in het hospice at ik gewoon stampot mee ook al zaten er stukjes spek doorheen. En met Rick’s verjaardag at ik een stokje van zijn sateh en tijdens ons Coronaziekbed bestelden we Chinees eten.
Nu ben ik ook niet principieel tegen het doden van dieren maar tegen de bio industrie en het gebruik van landbouwgrond voor het voeden van die biodieren heb ik wel wat bezwaren. Maar we kunnen ook met wat minder vlees een goed en gezond leven leiden. 

Ik maak geregeld zelfs een soort van vleesvervanger. Maar soms ben ik wat lui en koop ik van dat kant en klare spul. En welk merk of soort ik ook koop: er is er niet een te (vr) eten. Beschimmelde muffe broodkorsten zijn het en ook nog eens zeer sterk bewerkt.

Nu proef ik nog steeds weinig maar Rick wel, dus probeerde ik de afgelopen weken die droge muffe smaak te verdoezelen met een meegebakken plak kaas en vorige week sneed ik er twee half doormidden om ze te vullen met drie flinterdunne plakjes chorizo. Ach, hoe erg moet het worden om een vegetarisch stuk voedsel eetbaar te maken met een dierlijk product?


Vanmorgen waren we op visite bij een een echtpaar wat ik heb leren kennen via de tuinclub. Het bleek dat zij ook vegetarisch eten en zo ontstond het gesprek over vleesvervangers .
Maar die van de LIDL zijn echt niet droog en muf en we kregen een pakje mee om te proeven.


En inderdaad: ze zijn sappig, smaakten niet naar beschimmelde boterhammen en lijken ook qua structuur op vlees.


Maar mijn eigen platte koek met linzen, rijst groenten, champignons en kruiden smaakte volgens Rick lekkerder. Nu kan dat kloppen want ik maalde er een stukje chorizo worst doorheen voor de smaak.
Volgend jaar gaan we niet vegetarisch maar wel minder vlees eten. En dan doe ik ongeveer als wat er vroeger gebeurde met gehaktballen en wat ik al deed met mijn met chorizo aangevulde vleesvervanger: van een pond gehakt twintig ballen draaien door er veel andere ingrediënten doorheen te mengen.

Het was met Leo vandaag wat moeizaam na twee weken zonder gedoe. Hij wilde vanmorgen al op de oprit poepen maar ik kon nog net op tijd NEE roepen en vanmiddag stond hij doodleuk tegen een plantenbak aan te plassen.
Nou ja.





Als we hem zo zien genieten van een stukje olijftak kunnen we toch niet boos blijven.
Toch?


Met groeten Ton

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Nee, boos worden is moeilijk op zo'n lieverd. Ik ben geen vegetariër maar eet wel maar 1/3 van het vlees dat ik vroeger at. Dat is toch ook goed hé. Alle beetjes helpen. Bernadette

Ton zei

Hoi Bernadette, Eventjes boos kan wel hoor maar het duurt niet lang. Ik geloof ook dat we met een beetje matiging een heel eind komen. Maar matiging lijkt een moeizaam begrip in deze tijd. Met groetenTon

Anoniem zei

Als ik het goed onthouden heb, dan moet Leo toch nog puberen? Hij is toch nog jong? Dan krijg je dit.

Train jij je neus elke dag met diverse sterke geuren? Op zo manier dwing je je neus om weer te ruiken. Dat zou zelf met een drupje ammoniak o.i.d. op een watje kunnen zijn.

Ton zei

Hoi Renske, Klopt helemaal. Leo is ongeveer 10 maanden oud en sommige dagen is ie inderdaad wat puberaal. We verzuchten dan: hij doet het er gewoon om. Heeft ie geen hersentjes? Hij lijkt wel Oost - Indisch doof, of wat kan ie glazig naar je staren. Terwijl op andere tijden hij alert is en precies doet wat je vraagt. Ja, ik train mij geur en mijn smaak door te ruiken aan B.v. kruidnagel, koffie, Amonia, azijn, jasmijn bloemen en eigenlijk alles wat een sterkere geur heeft. Ook probeer ik, maar vergeet het ook vaak, bewust te proeven wat ik eet. Eten is wat werktuigelijk geworden. Met groetenTon

Anoniem zei

Misschien is Leo een heel slimme hond en verveelt hij zich een beetje? Goed idee om een burger te maken van linzen, rijst, groente en kruiden. Ga ik ook proberen. Groetjes Christine

Emie zei

Ik vind vleesvervangers ook drie keer niks. Ik verwerk dan liever kaas, noten en peulvruchten in een vegetarisch gerecht. Wel erg jammer dat je reuk en smaak nog steeds niet terug is. Ik las net bij een vriendin die dit ook als restverschijnsel overhield, dat accupunctuur haar goed geholpen heeft.

Ton zei

Hoi Christine, Maar natuurlijk is onze hond heel slim. We doen ons best om hem bezig te houden. We spelen met hem, geven zijn eten in een Kong, wandelen met hem, doen trainingen, (dat laatste doet vooral Rick) etc. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Emie, Dank voor de acupunctuur tip. Met groetenTon

schrijfselsvanmij zei

De hamburgers van BeyondMeat zijn goed te eten, net echt

Ton zei

Hoi Inge, Daar ga ik ook eens naar op zoek. Met groetenTon

Jan Fr zei

Ze zullen jou van de wc roepen ook niet prettig denk ik arme hond.
Dat hij alle aanmaakhoutjes zit op te eten is minder.
Ik had laatst een artikel gelezen in ``de correspondent`` nou als je dat hebt gelezen dan denk je echt dat je een misdaad bega als je vlees eet nou in mijn commentaar even laten weten dat ik nog steeds van mijn biefstukje geniet.

Ton zei

Hoi Jan, Nee ik zou het niet prettig vinden als ik van de WC wordt geroepen maar als ik op de oprit zit te poepen mag Rick me echt tot de orde roepen. De aanmaakhoutjes zijn de halfverteerde stokken uit de compost van vorig jaar. Dus dat mag net als dat jij gewoon van je biefstukje mag genieten. Met groetenTon