vrijdag 22 mei 2020

Epifanie


Ik kreeg net een epifanie, zei ik vanmorgen net na het ontwaken tegen Rick.
Waarover?
Over het water.
Das ook toevallig ik zit net aan een oplossing te denken.


Bleek het wel over twee verschillende problemen te gaan.
Rick had een oplossing voor het watersysteem rond Los Zuecos en ik een voor het regenwater tekort in de Helderse woning.

Het is lastig regenwater opvangen op een klein overdekt balkon. Zeker als het ook nog eens zo droog is als op het moment. Het lijkt Spanje wel.

Varens en palmen zijn prachtige planten maar.......ze houden doorgaans niet van kalkrijk water en dat is het leidingwater in Nederland nog steeds. Dus na twee jaar kraanwater toediening begint de apenpootvaren bruine punten te krijgen.


En dat wil ik niet.
Nu ligt het probleem niet alleen in het kalkrijke water maar ook door de lage luchtvochtigheid. Daarvoor heb ik al een paar weken een schaal met water in de kamer staan en dat helpt wel


maar niet voldoende. Het is nog lang geen tropisch klimaat.Dus ving ik het water van de condensdroger op in een emmer en ga dat gebruiken om te bewateren. Voor de was gebruik ik natuurlijke zeep dus zelfs als er resten van zeep mee komen hebben ze daar als het goed is geen last van. 

Met groeten Ton

4 opmerkingen:

Emie zei

Die heb ik even op moeten zoeken, Ton maar dat was ook vast je bedoeling. Een soort goddelijke openbaring, dus. Dat water uit de Delftse droger gebruik ik voor mijn stoomstrijkijzer en de rest gooi ik altijd weg. Maar na jouw verhaal niet meer, ik heb dit jaar hier ook balkonplanten!

Ton zei

Hoi Emie, Het woord heeft natuurlijk een diepere betekenis dan ‘ O ik kan het condens water voor mijn varens en palmen gebruiken’. Maar ik was wel blij met mijn heldere ingeving. Planten ook weer blij. Met groeten Ton

Johanna zei

Hoi Ton,
Hoorde net op de radio dat Den Helder de meeste zonne-uren ever had sinds 1 maart! In Zuid Spanje viel denkelijk meer regen dan ooit afgelopen weken. Hopelijk is het groener dan je durft te hopen, en leeft alles nog als jullie straks weer kunnen gaan!
Met zonnige groet, Johanna

Ton zei

Hoi Johanna, Over het aantal zon uren hebben we inderdaad geen klagen gehad en dat deed de pijn van ‘niet in Spanje zijn’ verzachten. Het doet trouwens sowieso niet echt pijn om hier te zijn ook al missen we wel het koor en ik de tuin. Er viel vanaf 1 maart 240 mm regen in het meetpunt van ViƱuela dat hemelsbreed een km of 15 bij ons vandaan ligt. En dat is behoorlijk ook al kan het veel verschillen met wat er bij ons huis viel. Er is toch hoop dat we ergens in juli naar Spanje kunnen vliegen en dat niet alleen het onkruid maar de hele tuin er goed bijstaat. Vamos a ver. Met groeten Ton