zondag 13 oktober 2019

Derrière


Het zag er prachtig uit gisteravond, die maanverlichte hemel.


Dat is het voordeel van een paar wolken.

Soms gebeuren er hier dingen waar ik triest van word. Ik vind gekko’s van die leuke beestjes die nog nuttige dingen doen ook. Namelijk insecten eten.
Als we hier zijn en regelmatig de rolluiken laten zakken gaat het goed, maar als we langere tijd afwezig zijn gebruiken de gekko’s de ruimte in en tussen de rolluiken als schuilplaats. Als we dan de rolluiken ‘s morgens optrekken kan het gebeuren dat er zo’n beestje geplet wordt.
En dat gebeurde dus vorige week. Bij het neerlaten viel er ‘s avonds een dode Gekko uit. 


Vanmorgen zag ik een kleintje die net tussen het aluminium kozijn en de muur de rolluikruimte in ging.
Dat wordt vanavond dus eerst een paar keer tegen het rolluik tikken.

Zus komt vanavond en dus werd het huis gepoetst, haar stoelkussen van zolder gehaald, ze heeft een gevoelige derrière en heb ik het schaduwgaas van de pergola gehaald. De zon is niet zo heel fel meer en ze komt beslist ook voor het lekkere weer.


Ik kan het ook niet altijd verklaren, maar ik ben fanatiek in de tuin begonnen. Waarschijnlijk is er genoeg geluierd.

De border bij de entree nam ik flink onder handen. Nu had ik vorige week al de beplanting weggehaald maar dan komt de vraag: wat mot er in?
Ik ben wat terughoudend om nieuwe planten te kopen, omdat veel van het aangeboden materiaal is gekweekt in schaduwkassen en derhalve niet of nauwelijks is opgewassen tegen het klimaat en mijn spaarzame watergift. Stevige planten heb ik dus nodig. Het liefst gekregen van medetuiniers die van de hoed en de rand weten of zelf opgekweekte planten. 

Toch kochten we vorige week al een paar Schefflera’s. In Nederland kamerplanten maar hier ook als buitenstruik te gebruiken. Ik zette ze regelmatig in de volle zon om ze te laten wennen ook al is dat eigenlijk onvoldoende. 

Het is een stukje tuin dat een groot deel van de dag in de zon ligt en dan ook nog ‘s middag, dus is het er nogal warm om het maar zo te zeggen.

Gelukkig stonden er voldoende planten in de kraamkamers en daar heb ik eens flink in huisgehouden.


Een Yucca met gestreept blad, drie Euphorbia’s, drie Agaves en drie Portulacaria’s. En, dat is het nadeel van zaden meenemen: een plant waarvan ik de naam niet weet.

Het was kurkdroog en de grond derhalve gelijk beton. Dus eerst maar water. Veel water en intussen met een pikhouweel de aarde loshakken. Daarna compost erover en wat in de bovenste laag werken.

Met het resultaat ben ik tevreden ook al moeten er morgen nog Irissen in en de mulchlaag er weer op.


En dan zie ik er na de gedane arbeid wat uitgewoond uit want ook al is de herfst begonnen: als je wat doet is het heet. Shirt en zelfs een deel van mijn broek zijn nat van het zweet.
Het is altijd warm als je wat doet hier, zeg ik dan ook.

Je bent toch niet incontinent he, vroeg Rick nadat hij mij aanschouwd had.

Gelukkig niet.

Met groeten Ton

6 opmerkingen:

miekequilt zei

Zo, wat ben je druk bezig geweest, wat leuk om cactussen in je tuin te kunnen zetten.

Petra zei

Zo druk, druk, druk dus, lekker hoor weer in je tuin aan de studder. Mooie foto van wolken en maan achter wolken😊prachtig.
En wees maar blij dat zon schijnt hier al dagen grijs, en heullll veulllll regen. Gelukkig waren we net terug van strandwandeling, maar we zitten nog niet binnen en wolkbreuk van 15/20 min. Man, man, man wat kwam er een water naar beneden ff niet normaal, en er is de laatste dagen al zoveel gevallen. Dus koester die zonnestralen ☀️ en omarm ze, wij zouden er op het moment een moord voor doen beetje zon☀️Herfst met wat zonnestralen 🌞 voor het winter word, goed voor de vitamine D, maar ja als het niet zo is maken we er maar het beste van. Dus binnen brand de houtkachel, en de kaarsjes gaan weer aan. Mooie week met zus, en geniet van elkaar.
Groetjes Petra.

Ton zei

Hoi Mieke, Dat is ook zo’n voordeel van hier dat je zulke tere planten gewoon in de tuin kan hebben. Met groeten Ton

Ton zei

Hoi Petra, Tja, zo druk als een klein baasje. Tussen het werk door is er gelukkig genoeg bankhang-, sudoku- en siësta tijd hoor. Maar het weer is voor ons wel een van de redenen om voor Zuid-Spanje te kiezen als woonplek. Zus is niet mazzel trouwens want het is nu bewolkt en er vallen, weliswaar maar een paar, spetters regen. En kaarsen, chocolademelk, de warmte van een houtkachel maken het leven toch ook de moeite waard. Met groeten Ton

Sylvia Theresia Yvonne Van Der Heijden 29716 Canillas de Aceituno zei

Italië is weer ver weg en jullie zijn weer in jullie oude doen zie ik wel.

Ton zei

Hoi Jan en Sylvia, Ja we zijn weer helemaal thuis. Met groeten Ton