dinsdag 1 oktober 2019

Creepy


De zachte handen zonder wondjes krasje en splinters hebben hun werkgedaante weer aangenomen. Ook de voor mijn doen lange nagels zijn alweer gebroken, gescheurd en besmeurd want ja die tuin.


Anyway.

We sliepen gisteren heerlijk in Torremolinos.
De band moest om negen uur al decibels terugnemen hoorden we van de verhuurdame wat natuurlijk erg prettig was

Waar het zondag gigadruk was in Torre was het maandagochtend, toen we gingen ontbijten, niet alleen uitgestorven maar ook weer schoon.


Na een relaxte reisdag waren we om vier dan eindelijk in De Klompen.

Heerlijk om weer thuis te zijn. Natuurlijk eerst een rondje door huis en tuin. Dat rondje duurde trouwens meer dan twee uur. Overal even aanzitten maar dan is het ook wel weer ons huis. 

Vanmorgen valt het dan weer op hoe laat het in Spanje licht wordt. Dat heeft te maken met het feit dat Spanje eigenlijk in de verkeerde tijdzone zit. Spanje zou in de de Engelse tijdzone moeten zitten.


Het was wel een mooie zonsopkomst.

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen die ik tijdens zo’n wandeling mis en een daarvan is een elektrische tandenborstel. Maar gewoon weer eens een ander shirt uit de kast trekken dan een van de drie synthetische waar ik de afgelopen drie maanden in liep is ook wel weer fijn. De koude douche is daarentegen een echte koude douche en dan te bedenken dat het hier nog gewoon 30 graden was vandaag,

Het bleef vandaag nog vooral in het teken staan van verwonderen. Wat is het hier heerlijk rustig. Wat is het lekker groen geworden. Gelukkig, de auto start gewoon zonder problemen na drie maanden stilstand. En bij onze LIDL vroeg Rick zich af of ze ook van dat heerlijk walnotenboom hadden net als in Duitsland en Italië.
Nee, hoor zei ik, ik heb het hier nog nooit gezien.
Maar toen letten we er toch ook niet op.
Dus aten we vanmiddag walnotenbrood met brie.


Een zeer grote verwondering was wel deze boom waarvan ik niet weet welke soort het is.
Dat we weggingen zette ik hem als een zaailing van vorig jaar in de voormalige vijver die inmiddels vol ligt met compost. Hij was ongeveer een meter hoog, zie rode streep, en duimdik. Nu is hij ongeveer twee en een halve meter hoog met een stamdoorsnede van vier centimeter.
Het is gewoon creepy, zei Rick.
Natuurlijk zijn er van die snelle groeiers maar dit is wel heel snel.



Ook de Ficus heeft het wonderlijk goed gedaan.
Op een foto is het altijd lastig om te zien maar de kroon heeft op de bovenste foto toch echt een bolle vorm aangenomen en de lange uitlopers zijn goed te zien.


Nog een paar jaar en dan moet er iets gekapt worden. Vrees ik.


Veel planten hebben de zomer geweldig doorstaan in de water bakken. Dus heb ik meteen maar een ‘mooi’ plantenhoekje gemaakt.


De Stephanotis is gigantisch gegroeid. Wel hoopten we nog wat van de heerlijk geurende bloemen te zullen aantreffen maar dat was helaas niet het geval.
De Eleagnusstruiken bloeien en geuren ook heerlijk en die geur vult werkelijk de hele tuin.


De meeste amandelen waren van de boom gevallen maar die raapte ik gewoon op. De rest plukte ik. In het midden liggen nog twee walnoten die ik uit Italië meenam.

Van vijgen was helemaal niets meer te zien.


Niet alles heeft het overleeft maar dat is nu eenmaal het nadeel van langere periodes afwezig zijn.

Wel jammer vind ik dat de knol die in de gele pot op bovenstaande foto staat dood is. Ik kreeg die als erfenis van een vriendin van mijn zus.
Wellicht heeft de plant te nat gestaan en is helemaal verrot.


Dit is alles wat er nog van over was en het zal snel tot compost verworden.



Met groeten Ton


7 opmerkingen:

Marjorie zei

Hoi Ton,
Ik heb jullie reis gevolgd en af en toe gereageerd omdat wij voor een deel dezelfde route hebben gefietst. Fijn dat jullie weer heelhuids thuis zijn en dat de tuin er zo goed bij ligt.
En wat die snel gegroeide boom betreft: is dat niet een fluweel- of azijnboom? Die groeien nl nogal snel als ze eenmaal op gang zijn. Als die het is moet je uitkijken voor de worteluitlopers anders staan er over een paar jaar alleen nog maar van die bomen in je tuin.
Groet,
Marjorie

Geraldine zei

Hoi, volgens mij is het een Chinese vernisboom,
Groet, Geraldine

Marc Dufraing zei

Terug op jullie vertrouwde stek!! Ik heb van ver jullie reis gevolgd en wat een ervaring - net of ik meewandelde wat spijtig genoeg niet meer mogelijk is met mijn slechte knie. Maar ik heb er toch ook van genoten.

Petra zei

Ola Ton lekker weer in je eigen bed? Wat een prachtige foto die met de oranje lucht om van te smullen. En ik heb een vraag je schrijft walnoten, maar zijn dit geen amandelen? Of zit ik er nu helemaal naast, jammer dat niet alles het overleefd heeft. Maar ja dat is het risico van er een langere periode niet zijn. Geniet van het mooie weer wat jullie volgens mijn nog hebben, het is hier herfstachtig met enorm veel regen. Groetjes Petra.

Ton zei

Dank voor reacties,

Petra, Je hebt gelijk, het zijn amandelen. Even niet met mijn gedachten erbij. Wat ik wilde zeggen is dat er in het midden twee Italiaans walnoten liggen.

Geraldine, De Chinese vernisboom zou heel goed kunnen. Ik pluk meestal gewoon zaadjes van een boom en ben dan weer niet secuur genoeg om namen of kenmerken op te schrijven. Heb op www gezocht en die zaden komen we we wel heel bekend voor.

Marjorie, De fluweelboom groeit en woekert er ook hier in Spanje vrolijk op los en wil ik niet in mijn tuin hebben. Leuk dat je onze reis hebt gevolgd en dank ook voor de reacties die je hebt gegeven. En... je hoeft niet meer te beschrijven wie je bent hoor.

Marleen. Het is geen Acacia.Die staan inmiddels wel in de tuin en zeker sommige soorten zijn woekeraars. Het voordeel is dat ze stikstof vastleggen en daarom heb ik die wel in de tuin.

Marc, ja we zijn weer op de vertrouwde stek. Meteen eigenlijk ook weer wat saai. Maar dat moet nog een paar dagen, of weken wennen. En fijn dat je meewandelde.

Anoniem zei

Wat heerlijk om na zo,n lange en sobere pelgrimstocht, weer in het eigen paradijsje thuis te komen. Wat een mooi weer nog bij jullie, hier begint het nu echt herfst te worden.

Sylvia Theresia Yvonne Van Der Heijden 29716 Canillas de Aceituno zei

Welkom thuis jongens.
Het heeft 2x geregend 1x anderhalf uur en de andere een half uur en het is fantastisch hoe de natuur zich hersteld na 2x flinke hoosbuien alles groen.
en nieuw blad.
Computer is weer gemaakt jipiee

Jan