zondag 31 maart 2019

Kratje bier

Twee boekenweek geschenken kreeg Rick van De Sopraan voor zijn verjaardag gisteren. Je wilde ervaringen als kado, zei ze bij de overhandiging en dus gingen we vanmorgen op pad.

Het was wel even passen en meten want vanmiddag hebben we een vroege dinner afspraak met buren omdat ik vanavond dienst doe in de hospice. Dus: wat is mogelijk binnen de gegeven tijd. 

Nijmegen wordt het. Lang genoeg in de trein om het gevoel te hebben dat we ‘er alles hebben uitgehaald’, voldoende tijd in de stad om naar de Antonius van Padua gemeenschap te lopen en te kijken waar we tijdens de Nijmeegse vierdaagse zullen verblijven.



Er zijn voordelen aan dat Den Helder het beginpunt van de trein is. Altijd plek om te zitten en zo ‘s morgens vroeg de atmosfeer nog slechts gevuld met de belofte van de dag. Voordat we in Alkmaar waren was de trein vol en lagen overal Jassen van Belofte terwijl de jassen aanbleven vanwege de temperatuur die zoals verwacht laag was.



In de Antonius van Paduakerk waren de deuren dicht maar Rick hoorde stemmen binnen. ‘Er is een dienst aan de gang hoor.’
Dan kunnen we evengoed naar binnen hoor, zei ik als voormalig katholiek en draaide de klink naar beneden.
Waar je vroeger dan meteen in de kerk stond was er nu een door glas afgezet deel waardoor we de kerk in keken.
De dienst is afgelopen hoor en de mensen staan al met koffie. En ik zie ook koek.
Dus duwde ik de deur verder open en liepen we naar binnen.



Dat is dan toch altijd even onwennig. Lopen we nou gewoon door of groeten we de mensen of knopen we eerst een geprekje aan om onzelf voor te stellen?
We zagen de koster en besloten om hem maar als eerste aan te spreken met de mededeling dat we tijdens de Nijmeegse als pelgrim in de herberg mogen overnachten.
O, maar dat weet ik. Wat leuk dat jullie er zijn. Vraag maar om koffie en dan kom ik zodirect bij jullie.



Eerst maar even een foto maken van het glas in lood en meteen kwam er een man aan die vertelde van de restauratie van het glas. Tijdens de koffie hadden we een gesprek met een dame die volgend jaar naar Santiago gaat wandelen en met de voormalige pastor die 25 jaar in de pastorie had gewoond.

Terwijl ik stond te kletsen kreeg Rick een rondleiding door het nog te verbouwen toekomstige pelgrimsonderkomen.

Onderstaande foto kreeg ik door Jan vanuit Australië toegestuurd nadat ik op het blog had vermeld dat we hier tijdens de Nijmeegse zouden mogen overnachten.
Dat is de parochie waar ik ben gedoopt, schreef hij. En trouwens, ik ben geboren op de vrijdagmiddag tijdens de vierdaagse.



Anyway. Na anderhalf uur zaten we weer in de trein naar huis en ontstonden er wederom een paar leuke gesprekken.
O, zei een dame met wie we in gesprek raakten, wat leuk. Meestal is de eerste reactie van mensen als je ze aanspreekt alsof je een onzedelijk voorstel doet. Maar daarna ontdooien ze vrij snel.


Die gesprekken hadden niets te maken met dit krat bier. Dit bleef staan nadat een viertal knullen het soldaat had gemaakt. Een beetje indrinken voor de voetbalwedstrijd van PSV. 
Zuinig als ik ben lever ik het morgen maar in bij de supermarkt.

Drie minuten voor drie stonden we weer in de zonnigste stad van Nederland.

Met groeten Ton










6 opmerkingen:

schrijfselsvanmij zei

Jullie hadden een aangename dag met leuke ontmoetingen, en ook nog statiegeld toe :-)

Ton zei

Hoi Inge, Beslist een leuke dag en de buurman heeft het kratje gekregen. Met groeten Ton

Marthy zei

De leukste foto is toch die van Rick met dat kratje bier voor zijn neus.

Ton zei

Hoi Marthy, Ik durfde de foto niet te maken maar het kratje stond in het vierkantje naast ons. Nadat de jongens weg waren ging er een oude dame zitten en dat beeld met de dame die nagenoeg schuilging achter het lege kratje en dat gaf een nogal triest beeld. Met groeten Ton

jan zei

nog gefeliciteerd van Jan en Sil

Ton zei

Hoi Jan en Syl, Dank jullie wel. Met groeten Ton