woensdag 6 maart 2019

Als je écht niets om handen hebt

Ach als je niet écht iets om handen hebt maak je jezelf druk om de kleinste dingen.

Ooit, toen ik nog werkte als hovenier, had ik een tuin in onderhoud aan de Buurweg in Bergen. Geen doorsnee tuintjes daar want de percelen zijn ongeveer 6000 vierkante meter groot. Voldoende grond om in een VINEX locatie ongeveer 48 huizen te bouwen. Je zou dus denken dat de buren aan de Buurweg in redelijkheid geen last van elkaar zouden hebben. 
Het echtpaar waar ik werkte had een nieuwe lamp gekocht voor boven de eetkamertafel. Er was nu een klacht van de buren gekomen dat ze last hadden van het licht van de nieuwe lamp. 
Hoe zouden deze mensen in een VINEX wijk moeten overleven, dacht ik toen.

Maar inmiddels begrijp ik het een beetje. 
Hier op de berg is het heerlijk stil. We horen vogels, af en toe een auto die over de weg in het dal rijdt, de wind die in de dennen ruist, het gebalk van een ezel, soms een graafmachine of bulldozer en honden. Veel honden. En die honden die blaffen en dat irriteert terwijl dat geblaf misschien maar een kwartier per dag is.
Tja, als je niks aan je hoofd hebt.......

In Nederland maakte ik me nooit druk om een APK keuring. De auto ging gewoon naar de garage en we werden gebeld als er iets aan gerepareerd moest worden voordat de auto goed gekeurd kon worden.
Dan restte alleen dat we upset waren van de rekening en betalen want dat laatste moest gewoon gedaan worden.

Hier hangt de keuring een week van tevoren al in de lucht. Zal de keuring wel goed gaan? Hier rijd je je eigen auto over een testbaan waar o.a de uitlaatgassen worden gemeten, de verlichting wordt gecontroleerd, de remmen en nog een zooitje zaken. Omdat ik eigenlijk altijd rijd doe ik het parcours. Maar...... doe ik het dan wel zoals wordt verwacht. Versta ik de commando’s wel goed? Wordt Suzu wel goed gekeurd? En zo niet wat moeten we dan nog allemaal regelen voordat we terug naar Den Helder gaan?
Tja, als je niks aan je hoofd hebt.......

Dus checkten we vorige week alle verlichting en verwisselden we een kapot lampje, vulden we de ruitenwisservloeistof bij, controleerden we het oliepeil en polijstte ik de koplampen. Want dit zijn dingen waarop je ook afgekeurd kan worden ook al kan je dat dezelfde dag van de keuring in orde maken en af laten tekenen. Gisterochtend werd Suzu van binnen en buiten grondig uitgeklopt, gestofzuigd, geboend en opgewreven. Niets lieten we aan het toeval over want we willen eigenlijk nog wel een jaar of wat met onze trouwe Suzu blijven rijden.



En dan zie je die 19 jaar toch niet!

We hoefden pas om 17.00 uur bij het keuringsstation te zijn en hebben eigenlijk de hele dag een beetje in ‘de wachtstand’ gestaan. Wel bakte ik een kruidkoek en spraken we af dat als de auto zonder gedoe door de keuring kwam we naar een chinees restaurant zouden gaan.

Dus aten we gisteravond heerlijk Peking eend. Want het ging helemaal goed. Perfecte keuring, ook al reed ik de smeerkuil af voordat de mannen beneden klaar waren en ik terug geroepen moest worden.


Vanmorgen eerst de oude sticker verwijderd want er mogen geen keuringsstickers van eerdere jaren op het raam zitten.



En dan de nieuwe er op.
Wat kan een mens blij zijn met een rechthoekig stukje plakplastic.

Met groeten Ton

Geen opmerkingen: