woensdag 27 maart 2019

Oorwurm


Ik ben niet echt een fan van smartlappen.

Vorig jaar zijn we gestopt met het zingen bij Coral Internacional de Axarquia en met ingang van het nieuwe seizoen zijn we naar Coro de Cómpeta gegaan. We zingen er heerlijk want zowel het zangniveau is er behoorlijk als de inzet om tijdens de repetities en thuis te oefenen.
Maar........ Spanjaarden zitten er niet bij. Eigenlijk alleen Engelsen, Nederlanders en een paar Duitsers en Engelsen staan nu niet bekend om andere talen dan Engels te spreken, laat staan te zingen. Het repertoire bestaat dan ook louter uit echt Brits materiaal.

Tot nu dan.

Tot onze verbazing zette de dirigent Op de Purperen Hei op de lessenaar met de mededeling dat we een Nederlands lied gingen zingen en of ‘You Dutchies’ dat dan even wilden voorzingen. 
De purperen hei, riepen we als Nederlanders verbaasd, wat een smartlap, een ouwe draak en hoe oubollig kan een lied zijn? En het is geen Nederlands lied, eigenlijk is het Vlaams en kennen we het helemaal niet. Op de grote stille heide, die kennen we wel.

Wij als Nederlanders hebben dus een behoorlijk vooringenomen standpunt over De Purperen Hei terwijl een Engelsman gewoon een mooie melodie hoort en waarschijnlijk iets oorspronkelijks of typisch Vlaams.



De dirigent had het lied ooit gehoord en begreep dan weliswaar niets van de tekst maar de melodie had hem ontroerd.
Het komt uit Vlaanderen en Andre Rieu eindigt al zijn concerten met dit lied dat met een aangepaste tekst Maastricht bezingt.

Inmiddels zit het lied er goed in en zelfs de tekst wordt door de Engelsen redelijk uitgesproken. Nou ja dat is dan uitgezonderd de G in schone. 
Bij Rick en mij zit het refrein zo ongeveer de hele week in het hoofd want het is een geweldige melodie. Ook al lijkt het eenvoudig, het zit zeer geraffineerd in elkaar.

Vanavond hebben we een nieuwe alt op proef bij Zinco en wat staat er op de rol?

Met groeten Ton


6 opmerkingen:

Bertiebo zei

Heerlijk lied om te zingen. Ik heb nog eens een tijdje in een smartlappenkoor gezongen. Maar alleen maar smartlappen werd toch een beetje saai. Deze oorwurm heeft mij nu trouwens ook te pakken genomen.

Ton zei

Hoi Bertie, Eén smartlap is wat mij betrefd ook wel genoeg. En sorry voor de oorwurm ook al is het een leukerd. Met groeten Ton

sjannesblog.com zei

Ik ken dit lied vaag, maar het is toch niet hét (Nederlands) Limburgs volkslied, ook al zingt Rieu het. Veel plezier vanavond!

Emie zei

Nooit van de Purperen Heide gehoord, dus even opgezocht en het Louis Neefs horen zingen. En nou heb ik ook een oorwurm, twee stemmig!

Ton zei

Hoi Jeanne, Dat weet ik niet zeker maar het zou zomaar kunnen. We hadden een leuek avond en we denken dat het een goede samenwerking kan worden. Met groeten Ton

Ton zei

Hoi Emie, Die tweestemmige zijn het mooist. Met groeten Ton