woensdag 5 mei 2021

Van Clarien en de hond die geen pit lustte

Gooi jij nou die pitten op de grond, vroeg Rick me een tijdje geleden.
Nee, niet met opzet of zo maar soms valt er wel eens een.

Leo wordt meer verwend dan Egbert.

Heerlijk als een ander al wat voor je heeft gedaan. Appels worden lang en gekoeld bewaard.


Egbert kreeg altijd stukjes wortel of de klokhuizen van appels. Die krijgt Leo ook, maar waar Egbert het hele geval in een keer opslokte zit Leo er mee te tutten en wat zag ik toen ik daar wat meer op lette? Hij eet het klokhuis maar de pitjes die blijven over.
Raadsel opgelost en om nu niet een keukenvloer vol met pitten te hebben, haal ik die eerst minutieus uit het klokhuis voor ik de rest aan ‘de prinses op de erwt’ geef.
Verwend nest, roepen we geregeld tegen elkaar. Tja die Leo. Voor je hond doe je alles.

Clarien van Moekersmoestuin schreef vorig jaar op haar blog over het planten van appelpitten. De vruchten van de bomen die daar uit ontstaan zijn niet hetzelfde als die van de oorspronkelijke appel. Maar wat geeft dat zolang er een eetbare appel afkomt?
Dat wilde ik ook wel proberen want mij ervaring is dat zelf opgekweekte planten en bomen het vaak beter doen dan aangekochte exemplaren.
Wel moeten de pitten gedurende langere tijd koel bewaard worden voordat ze gezaaid kunnen worden, las ik ook. Kijk, dan haak ik af want daar heb ik dan het geduld weer niet voor.

Anyway.
Met het gepeuter aan die klokhuizen zag ik dat er soms pitten inzaten met een worteltje eraan. En zoals ik wel vaker zeg: ik zie dingen maar doe er niets mee.

Totdat ik laatst weer las dat Clarien iets over de appelpitten schreef. Tja en toen dacht ik: kom plant nou eens een paar van die gewortelde pitten.
En dat deed ik.



Die links boven doet het goed, de andere twee hebben mismaakte worteltjes en gaan het niet redden.

Vanmorgen opnieuw bewortelde pitjes.



Van Granny Smith deze keer en die zitten inmiddels in een pot met aarde. De eerdere pitten waren van Pink Lady.

Nu nog ff wachten op de eerste appels want dat kan wel acht tot tien jaar duren. Daar heb ik dan weer wel het geduld voor.


Oei, wat zag ik vanmorgen tijdens mij ochtendrondje over het perceel?

Een zwam op de Acacia en dat is een slecht teken want dat luidt het einde van een boom in. Het kan nog wel een behoorlijk aantal jaren duren maar hij gaat eraan ten onder.



Nu heb ik toevallig al een paar wortelstekken gemaakt met het idee om die komend najaar op de helling te planten maar ik denk dat ik er nu een onder deze boom ga zetten ter vervanging.


Met groeten Ton

10 opmerkingen:

miekequilt zei

Wat maken jullie toch veel mee. Appelpitten , een zwam, Leo, en af en toe een blog schrijven. Heerlijk hoor, en dan vooral omdat de zon zo lekker schijnt.

Ton zei

Hoi Mieke, Zeker, we hoeven de berg niet af om ons te vermaken. En dat weer is een genot. Met groetenTon

Lot zei

Haha het klinkt wel of jullie ouders waren met Egbert maar dat Leo meer een kleinkind is en die mogen door grootouders meer verwend worden.

Ton zei

Hoi Lot, Het zou zo maar kunnen. Maar ook wij hebben geleerd. Egbert was een Beagle en we kregen maar steeds te horen, ook van de dame van de honden training, dat die ongehoorzaam waren en dat je ze heel strak moest opvoeden. Dat hebben we gedaan en we hadden een heel lief en gehoorzaam hondje. Achteraf gezien denken we dat we té streng waren en daarom geven we meer ruimte aan Leo. Maar we zijn ook ouder dus dat van die grootouders vind ik eigenlijk wel gepast. Met groetenTon

Anoniem zei

Leo is een heel verstandige hond. Ik hoorde toevallig deze namiddag dat appelpitten giftig zouden zijn voor honden. Als er op de pitjes gebeten wordt zou er blauwzuur vrijkomen en dat zou giftig zijn. Ik heb vroeger ook altijd het klokhuis aan onze hond gegeven en die heeft er nooit last van gehad. Groetjes, Bernadette

Ton zei

Hoi Bernadette, Onze hond is natuurlijk de slimste hond van de wereld. Ik wist niet dat appelpitten giftig zijn en ben op internet gaan zoeken. Blijkt dat een hond wel veel pitten moet eten om last te krijgen van het gif. Met groetenTon

Anoniem zei

Appelpitjes zijn inderdaad giftig. Leo is een slimme hond die gelukkig van nature weet dat hij deze pitjes niet moet eten.

Ton zei

Hoi Renske, De natuur zit goed in elkaar. Wel vreemd dat paarden met een gerust hart Taxus schijnen te eten. Met groetenTon

Clarien zei

Hee ... ik zag mijn naam! Leuk hoor Ton dat je ook appels kweekt. En wat tof dat ze al wortelen in de appel! Dat heb ik nog nooit gezien. Nou, nog tien jaar wachten op appels voor jou. Voor mij nog maar negen. :)) :P

Ton zei

Hoi Clarien, Ja ik dacht, gebruik de naam van de mens die je inspireert zodat je inspiratie zich verder verspreidt. Er worden hier wel appelbomen verkocht maar men zegt dat het hier eigenlijk te warm en te droog is. Wellicht doen de minder ‘gekweekte’ bomen het beter. Inmiddels heb ik vier mooie zaailingen. Tja, je loopt inderdaad wel een jaar voor. Met groetenTon