woensdag 12 mei 2021

Pot met panne

Altijd als gasten zijn vertrokken loop ik een dag met de ziel onder mijn arm.
Ik vind het zo stil en voel me misschien wel als Leo. Die is ook van slag omdat de roedel niet meer compleet is.

Gisteren deed ik dus niets. Nergens zin in. Een beetje hangen in de schaduw want het begint inmiddels serieus te zomeren en dan is het zonlicht wel wat veel van het goede. Geen klacht, zeker niet nu we ook heerlijk in de cenador kunnen zitten. Dat wordt trouwens helemaal mijn plekje want zelfs tijdens de harde wind van de afgelopen dagen zit je er heerlijk rustig.

Anyway.

Vandaag was het weer gewoon: lekker met elkaar.

Wat te doen met een boom waarvan je weet dat ie op termijn het loodje gaat leggen?
Een nieuwe er naast planten. Die Acacia’s groeien als een dolle dus met een jaar of vier zou de oude boom weggehaald kunnen worden. Maar......deze boomsoort maakt veel nieuwe scheuten. Eigenlijk woekeren ze en na een aantal jaren heb je soms zomaar ineens een acacia bos.

Kom, dacht ik, laat ik een wortel blootleggen zodat er makkelijk nieuwe spruiten kunnen ontstaan.



En dat lukte. Wel staat hij wat al te dicht naast moeder. Mooier zou zijn als er nog een andere spruit ontstaat ongeveer 75 cm uit de stam vandaan. Wie weet. Ik zette er een stevige stok naast en bond het jonge boompje goed vast want ze zijn nogal grillig in de groei en maken slecht een rechte doorgaande stam.
Ook markeerde ik vandaag hoe lang het twijgje was en vanaf nu zal ik een poging doen de groei wekelijks bij te houden.






Vanmiddag reden we naar de garage om de Panda te laten nakijken voor de grote oversteek naar het hoge noorden. 
Terwijl de monteur de auto nakeek mocht ik de Nisperoboom leegplukken.

De vruchten zijn meteen verwerkt tot puree. Dat ging niet helemaal naar wens.



Van de eerste pot die ik vulde knapte de bodem eruit.
Groarrrrr. 
Rustig blijven en doorgaan.
Resultaat: negen potten, en een schoonmaak klusje.
Mazzeltje is dat de afwasmachine nog een extra dag gebruik mag worden.

Gistermiddag kregen we bericht dat we weer met het koor mogen starten. Wel afstand houden, mondkapje dragen tijdens het lopen, handen desinfecteren en ramen open.


Met groeten Ton

6 opmerkingen:

Petra1945 zei

Even Google Translate erop los gelaten... aha, nispero = mispel.

Wanneer vertrekken jullie naar Nederland?

Ton zei

Hoi Petra, We gaan zo rond de tiende juni. PCR test voor Frankrijk waar we een nacht bij vrienden slapen en dan door naar Den Helder. Met groetenTon

Marc Dufraing zei

Met de auto naar het noorden? toch niet jullie gewoonte of wel?

Ton zei

Hoi Marc, Klopt maar Met de hond I het vliegtuig zien wij niet zitten. Ook vanwege Corona lijkt het op dit moment veiliger en flexibeler om met de auto gegaan. Daarnaast is het ook fijn om in Nederland om over een auto te beschikken Met al de bezoekjes die we willen gaan afleggen. Met groetenTon

Emie zei

Je bent toch ook een echte hovenier en kok, als ik zo je blog weer lees. Mispelpuree klinkt lekker en ja ook mijn ervaring met het verwerken van fruit is dat je altijd een kleverige keuken overhoudt, zelfs zonder dat er een pot sneuvelt.

Ton zei

Hoi Emie, En......die twee komen samen in gevulde voorraad kasten met eigen producten. Ook al kwamen de Nispero’s, de Japanse mispels, niet uit eigen tuin ze zijn onbespoten. De kleverige keuken neem ik op de koop toe ook al zei Rick nog: waarom lijkt het of er altijd een jamcampagne is vlak NADAT ik de keuken heb schoongemaakt. Met groetenTon