woensdag 19 augustus 2020

Gember en.......

Oef, dat was wel heel vroeg op vanmorgen. Zo tegen vieren. En la madrugada, zeggen de Spanjolen dan.

Er werd geadviseerd om drie uur van tevoren op het vliegveld te zijn en dat deden we.
En ja, de Corona crisis heeft gewoon voordelen voor de tourist: het is geen gekkenhuis. Zo waren we binnen vijf minuten door de security waarin we ook nog een leuk gesprekje hadden met de dame die graag toch de inhoud van mijn rugzak wilde zien. 
Wat zijn die... terwijl ik de inhoud eruit haalde zag ze het al: o,  stukken zeep. 
En waarom die ik die mee nam en of er in Nederland dan geen zeep was? Ja natuurlijk maar niet van die lekkere. En dat vind iedereen uit welk land dan ook leuk om te horen.

De vertrekhal was prettig gevuld met net voldoende mensen om gezellig te zijn. Ruimte genoeg om overal met voldoende afstand te kunnen zitten. Wel waren alle restaurantjes gesloten maar koffietentjes waren open.
Het inchecken ging van een leiendakje. Geen geduw of getrek, iedereen op tijd en het vliegtuig was een kwartier voor vertrek helemaal ready to go. Precies volgens schema vertrokken we om acht uur.

Om half twaalf stonden we op station Zaandam in het zonnetje te wachten op de aansluitende trein naar Den Helder.
En dan is het ineens nazomer. De zon staat een stuk lager, schijnt minder intensief en de vochtige atmosfeer ruikt al een beetje naar najaar.

Voor ons is het voordeel van veel reizen dat we snel ‘zijn’ op de plek waar we ons bevinden. Dus niks nadenken of ‘eerst ff acclimatiseren’. Zo werden we beiden gebeld om extra diensten te draaien en zonder er over na te hoeven denken zeiden we daarop ja.





Gewoon weer helemaal thuis maar een patatje met een croquet ter ondersteuning mag altijd.



Gisteren las ik twee blogs met dezelfde titel: gember en avocado. 
Vandaag schrijf ik over gember en ....... een klimplant. Want met de afgelopen hittegolf werd het in onze Hollandse residentie met gemak 25 graden en sommige dagen tegen de dertig. En laat dat nu juist temperaturen zijn waar de tropische gember zich heel prettig bij voelt.




De plant schoot, juist tijdens die hete dagen omhoog en maakte extra nieuwe scheuten. Ook zijn de wortelstokken zichtbaar die half boven de aarde komen.
In Spanje deden ze het een stuk minder goed.
O, ja, over die klimplant: die groeit gewoon supersnel.



Het is trouwens heel prettig om thuis te komen in een huis waar planten staan. 

Met groeten Ton

4 opmerkingen:

Petra1945 zei

O, noemen de Spanjolen "vroeg opstaan" soms gekkenwerk?
Ik had iets verwacht als "ochtendkrieken" maar dat was jouw uitdrukking dus duidelijk niet.

Ton zei

Hoi Petra, La madrugada betekent ‘de dageraad’ en ik vind madrugada een prachtig woord. Maar je vertaling van het ochtend krieken is beslist een goede. Met groetenTon

Johanna zei

Hoi Ton,
Wat inspirerend weer je bericht. Dank je ook voor het reisverslag, dat geeft ons moed. We hebben tickets voor Spanje geboekt.....
De security medewerkers in Reus kennen mij vanwege de inhoud van mijn bagage! Sinaasappels, mandarijnen, amandelen, nisperos, fuets voor de buren in NL, alles gaat mee.
In Valencia keken ze ook niet op van de stekjes van de Caesalpinia gilliesii die ik mee naar NL nam. Hopelijk staat die ook bij jullie in Spanje? Bij ons gaat die als onkruid. De bloemenpracht is onwaarschijnlijk mooi!
Nu al mijn geplande activiteiten niet doorgaan door C ga ik me dit najaar melden voor het hospice hier. Met dank aan jou!
Groet Johanna

Ton zei

Hoi Johanna, Wat leuk om te horen dat ik een ander heb geïnspireerd. De Caesalpinia ken ik als boom maar heb hem niet in de tuin. Zaden zal ik beslist kunnen vinden in september en dan zaaien. Met groetenTon