maandag 10 augustus 2020

Sluitend bewijs




Elk jaar opnieuw vind ik dit een van de leukste zonsondergangen.

Het nadeel van niet zo secuur zijn is dat ik meestal niet weet of vergeet van welke plant of boom ik zaadjes meenam. Dus tja, wat is dit nu voor boom?
Rick vond het op een acacia lijken en eigende hem toe en wist ook waar hij hem geplant wilde hebben: vlak voor het grote raam.
Daar staat hij.


Mooi fijn blad en vorige week kwam er zo’n zacht wollig bloemetje. Een echte Acacia.

Tot me iets opviel.


Een Acacia sluit zijn blaadjes niet als het donker wordt en deze wel. Dus na grondig onderzoek denk ik bijna zeker dat het een Albizia is.
Zowel de bloemen, blad en het fenomeen van de sluitende blaadjes wijzen daarop. 


De hele dag was het bewolkt, warm en benauwd. Soms ging het even hard waaien en leek het wel of het zou kunnen gaan regenen. 


Aan het einde van de middag ontstonden er flinke onweerscomplexen waarvan er een zelfs een boven De Klompen hing.


En ja, daar vielen een paar spetters uit. Jammer maar daar bleef het bij.



Wel zag ik al spiedend rond huis en tuin dat er bloemknoppen in de Stephanotis komen. Een herkansing om de heerlijke geur te ruiken maar is een week genoeg?


 Met groeten Ton

6 opmerkingen:

Petra zei

Hoi Ton, ook al z’n plant die mijn moeder vroeger altijd op de vensterbank had staan en ja die geur heerlijk zoveel jaar later herinner ik me dat nog. Jammer dat er weinig regen uit die wolken kwam, want net als hier kan je daar ook wel wat water gebruiken denk. Groetjes Petra

Ton zei

Hoi Petra, Dat is o.a. zo leuk hier. Dat de Hollandse kamerplanten gewoon in de tuin staan. Het zou zeer uitzonderlijk als het in augustus regent. Toch viel er vanavond even een milimeter en het onweert nog steeds in de verte dus wie weet vannacht. Met groetenTon

Johanna zei

Hoi Ton,
Over je Albizia kan ik niks zeggen, maar ik ga je toewensen dat je de geur van je Stephanotis mag gaan ruiken. Ik heb al 40 jaar de plant van mijn grootmoeder in huis, met bloei eind mei, begin juni. Sinds twee jaar staat de plant gedurende de zomer maanden buiten en knapt daar enorm van op. Oude stengels met gele bladeren eruit en dan gaat ze geweldig aan de groei. Momenteel voor tweede ronde knoppen erin.
Ze staat in de schaduw onder een boom, met beetje ochtendzon. En regelmatig een warme douche van mij!
Veel plezier daar in het groen,
Hartelijke groet, Johanna

Ton zei

Hoi Johanna, Die geur is geweldig.Ik leer nu wel van je dat er een tweede bloei komt. Ik dacht dat de bloemen die nu ontstaan komen omdat de plant in het voorjaar niet heeft gebloeid. In Den Helder heb ik nu ook een Stephanotis en die ga ik in de zomer ook buiten zetten. Met groetenTon

Johanna zei

Sorry Ton, ik heb me vergist! Ik heb de Hoya Carnosa, de grote wasbloem. Waanzinnig geurend!
Misschien ook een plant om naar uit te kijken voor in Spanje!
Groet, Johanna

Ton zei

Hoi Johanna, Kanme wel voorstellen dat je je hebt vergist. Ik vind ze qua plant op elkaar lijken. Van de hortulanus kreeg ik een stek van de wasbloem en die staat nu in Den Helder. In Spanje zie je ze best wel vaker omdat ze dan onder een afdak buiten kunnen groeien. Wel zijn ze gevoelig voor luizen. Maar als de stek in Nederland goed groeit gaat er natuurlijk beslist een stek mee naar Spanje. Met groetenTon