vrijdag 17 januari 2014

Het houdt me wel bezig

Het houdt wat met die kippen.

Nog steeds is één hen broeds. Is dat erg, vroeg een FBvriend. Nee eigenlijk niet, alleen kan een ijverige broedster zichzelf uithongeren en om haar tegen zichzelf te beschermen haal ik haar af en toe van het nest af.
Nu heeft nummer twee met broedsheid zich gemeld. Is dat erg, vroeg ik mezelf af. Nee niet echt.
Samen hebben ze wel een probleem want ze dulden noch elkaar, noch een van de anderen op het nest.

Twee nesten dan? Daar is het hok te klein voor. Het gevolg is dat de kippen in de tuin zijn gaan zoeken naar goede plekken om de eieren te leggen. Overal zijn kuiltjes ontstaan met zacht materiaal bekleed.

Als ik de kippen voer, tel ik altijd het aantal koppen. De laatste weken is dat zeven. Nummer acht zit vastgeplakt aan het nest. Vanmiddag telde ik er maar zes. Waar is nummer zeven? Nee, niet in het hok en niet in een van de legplekjes in de tuin.
Zou er een zijn opgegeten door een kat of roofvogel?  Nog een rondje door de tuin. Zie nog steeds niets maar hoor getok. Ik verzet een paar planken en daar zit ze: broedse hen nummer twee. Klem tussen bamboe stengels. In een poging het ultieme rustige plekje te vinden had zij zich volledig vast gezet en door haar gewroet kon ze met haar pootjes nauwelijks de grond aanraken.




Na het wegknippen van twee stengels kon ik haar uit haar benauwde situatie halen, ze schudde haar veren uit en liep direct terug naar de plek waaruit ik haar net had bevrijd.

Ik denk dat ik weet waar ik haar morgenochtend zal aantreffen.

Met groeten Ton

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Geweldig verhaal. Ik heb zelf jaren kippen en twee hanen gehad. Heel mooie dieren, waar ik veel om gaf. In het dorp waar ik woon lachten mensen mij uit omdat ze bij ons gewoon oud mochten worden! kon mij niets schelen. Groeten van Joke

Ton zei

Hoi joke, dank voor je reactie. Ook ik ben blij met mijn kippetjes. Ze zijn slimmer dan ik dacht en hebben een duidelijk eigen karakter. Een nadeel is dat ze veel lawaai maken en ik woon gewoon in een woonwijk. Het haantje is inmiddels weer terug naar de boerin waar ik hem heb gekocht. Hiervoor had ik twee Australorp kippen en die waren veel rustiger, een beetje hautain zelfs.