dinsdag 30 augustus 2011

Te veel.

Ik ben mijn hele leven al een beetje een dwarsligger en zal dan ook altijd de grenzen opzoeken die, uiteraard altijd in mijn richtig opgerekt dienen te worden. Niets mis mee maar het loopt niet altijd goed af.

Een van mijn stellingen is dat er overvloed in de wereld is. Ik heb dan ook een hekel aan vruchtencacke waar de stukjes vrucht geteld kunnen worden of kippensoep waar de kip is over gevlogen.
Recepten pas ik dan ook altijd aan, vooral waar het de hoeveelheid vulling betreft.

Rick heeft morgen zijn laatste werkdag en daarom bak ik vandaag 3 kruidkoeken, maar met het resultaat was ik niet tevreden.
De eerste plakte aan de vorm vast en brak in stukken. De tweede zag er prachtig uit maar van de derde kwam het bovenst deel los uit vorm maar het onderste deel bleef plakken. Slecht voor het humeur.
Maar ik kwam er wel achter waarom.
Ik doe er zoveel vruchten en noten in dat de samenhang te klein wordt.
Ook hier heb ik de grenzen van het toelaatbare overschreden.

Recept kruidkoek
300 gram zelfrijzend bakmeel
300 gram bruine basterdsuiker
300 gram karnemelk
300 gram studentenhaver
1 eetlepel speculaaskruiden
1 eetlepel gembersnippers
mespuntje zout

Alle droge bestanddelen bij elkaar afwegen, dan goed mengen.Vervolgens de karnemelk toevoegen en doorroeren.
Een uur bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Fluitje van een cent. Zolang je niet teveel studentenhaver toegevoegd. (maar doe wel iets meer dan in het recept staat)

Eet smakelijk.

Met groeten Ton

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het recept lijkt lekker maar hier kan je geen zelfrijzend bakmeel, geen karnemelk, geen studentenhaver en geen speculaaskruiden kopen. En van basterdsuiker en gember alleen kan je geen kruidkoek maken. Helaas!Groetjes, Ibolja

Ton zei

Hoi Ibolja,
Ik gebruik bakpoeder en bloem, frutos secos zijn er genoeg en je kunt misschien aangelengde yoghurt gebruiken ( heb ik trouwens nog nooit geprobeerd )en kennissen vragen om wat speculaas kruiden mee te nemen. Wil ik wel doen hoor via Patricia heb je het zo in huis.
Ik heb een hele leuke site gevonden van een Engels dame met heerlijke gerechten Chica Andaluza. Op haar blogrol staan ook nog anders leuke sites.
Ik heb een recept gevonden van tuinbonensoep. Werkelijk heerlijk.

Met groeten Ton

Anoniem zei

Deze kruidkoek ga ik zeker maken. Wat is in Spanje het alternatief voor karnemelk. En musli ipv studenhaver kan ook denk je niet? het recept vsn tuinbonensoep wil ik ook je graag nog eens ontfutselen. lijkt me heerlijk. probleem met buren 'lijkt' ..? Opgelost... ertel ik nog wel eens. Groet Mich

Ton zei

Hoi Mich,
Als je even naar de andere reakties op dit stukje kijkt heb je de informatie die je zoekt over de kruidkoek. Speculaaskruidenrecepten staan op internet.
Crema de habbas:
250 gr dubbelgedopte tuinboontjes
1 theelepel fijngehakte rozemarijn
1 teen knoflook
1 ui
1 aardappel
50 gr. Serranoham
750 ml water
scheutje room, optioneel
bouillon poeder/ blokje of zout en peper.

Uitje, knoflook, rozemarijn en aardappel bij elkaar in een beetje olie fruiten. Vervolgens bonen toevoegen water erbij en koken. Dan de staafmixer erin en op smaak maken als laatste de room en Serrano.

Ik had de tuinboontjes niet gedopt. Wordt wel fijn met de mixer en is goed voor de darmwerking.Zeker als je zorgt dat de ui en aardappel goed gaar zijn en de tuinboontjes kort meekookt kom je die velletjes niet tegen.
Ik vond het heerlijk.

Met groeten Ton