zaterdag 15 juli 2023

Waarom gaat die pensioenleeftijd eigenlijk omhoog?

De overbuurvrouw uit onze voormalige woonplaats Heiloo heeft na het overlijden van haar man een nieuwe partner ontmoet. Ze kennen elkaar al een jaar of drie en we hadden hem al wel eerder even gesproken maar het kwam dinsdag pas tot een echte ontmoeting.
En een leuke ontmoeting was het.


Hij mag blijven en hij en buuf zijn welkom in Spanje.

De wandelwol is binnen.


Zijdezachte meranowol. Beslist een andere kwaliteit dan de wol die ik meenam van Texel. De wol lijkt trouwens verdacht veel op de restjes wol die ik van mijn zus kreeg nadat ze een workshop vilten had gedaan. Ben nieuwsgierig en ga als ik weer in Spanje ben meteen vergelijken. Dus bestaat de kans dat ik de volgende Nijmeegse fel gekleurde wol tussen mijn tenen heb.


Er komen steeds nieuwe planten bij.

Eerst al de Colocasia met de paarse stengels uit het blog van 4 juli.



Vorige week kreeg ik een stek van deze rood gekleurde cactus van de cactusverzorger van de hortus. Alleen wist hij de naam niet want de plant behoort niet tot de officiĆ«le collectie. 
Nu kreeg de Hortus al twee keer een grote verzameling succulenten van personen die daar door hun leeftijd niet langer goed voor konden zorgen. Met een van die verzamelingen kwamen ook veel boeken mee en daar leende ik er vanmiddag een van na mijn dienst te hebben gedraaid.



Het boekje is van 1969 en dat betekent dat veel Latijnse namen zijn veranderd. Maar na wat speurwerk door op de oude namen te zoeken op het www, kwam ik de nieuwe naam te weten Pseudorhipsalis ramulosa. De rode kleur krijgt hij van zonlicht. 

Natuurlijk gaat die mee naam Spanje want daar kan ie lekker buiten.

Tijdens de hortusdienst was er niet alleen een trouwceremonie, maar ook nog een bijenkomst van een succulentengroep. Tja, toen ik een karretje met allerlei plantjes voorbij zag komen was mijn aandacht gewekt.
Het bolvormige plantje met de groene sliert, Bowiea volubilis, riep mij.
Zodoende staan er al drie planten klaar voor emigratie.

Goed. Tot zover het leuke.

Wij zeggen regelmatig tegen elkaar: waarom gaat die pensioenleeftijd eigenlijk omhoog? Zijn er nog mensen die oud worden? 
Natuurlijk kennen we er daar wel een paar van, maar veel mensen die we kennen zijn gewoon min of meer jong als ze overlijden. Ik hoef alleen maar naar mijn eigen broers en zus te kijken.

De laatste maanden is er in onze naaste omgeving veel ziek en zeer. En dan bedoel ik echt ziek en zeer.
Zowel Rick’s broer als mijn broer en zijn vrouw hebben kanker. Dat is wat mij betreft al meer dan genoeg maar nu heeft mijn jongste zus ook nog eens nieuwe hartkleppen nodig. 
Kortom: geen weelde.

Wat zei Marleen Spaargaren ook al weer in De Kleine Waarheid? Ik tel alleen de heldere uren.

Dus probeer ik me maar vast te klampen aan goed nieuws. Het kabinet is gevallen en zijn we in ieder geval, voorlopig, van Rutte af.


Met groeten Ton

13 opmerkingen:

Willem zei

Waarom de pensioenleeftijd omhoog gaat? Het schijnt zo te zijn dat het CBS jaarlijks de leeftijdsopbouw bekijkt en de gemiddelde leeftijd berekend van de inwoners. Het pensioenstelsel is gebaseerd op een aantal jaren ervan te genieten en wordt dat getal stelselmatig overschreden, dan komen de pensioenfondsen geld te kort en zal het moment van genieten naar voren geschoven worden. Dat is in kort bestek de boekhoudkundige reden van het steeds later met pensioen mogen/kunnen gaan. We worden al jaren geregeerd door boekhouders met een klassieke, of zo je wilt, 'knieperige' kruideniersmentaliteit.
Of we het komende halve jaar van onze weglachpremier af komen; ik hoop het met je, maar houd mijn hart vast dat we niet een zelfde type MP krijgen die ook alles vooraf tot de laatste punt en komma geregeld wil hebben en de deelnemende fracties daarmee degradeert tot meelopend stemvee. Als zijn opvolger zo eentje blijkt te zijn, dan zitten we over een jaar nog met hem opgescheept.
Ben wel benieuwd wat hij straks gaat doen. Hij zegt weliswaar daarover nog niet gedacht te hebben, maar de geschiedenis leert wel dat hij zo vergeten is wat hij ooit beweerde.
Veel succes met de 4-daagse. Als ik het goed heb volgende week al, of is dat een week later?

sjannesblog.com zei

Tja, zo confronterend. Geniet dus maar van het moment!

Emie zei

Vreselijk verdrietig al die ziekten om je heen. Je deelt mee in de zorgen en het laat je niet onberoerd. Dat je toch een positief eind aan je blog breit, zegt veel. En ik ben het er ook nog eens volledig mee eens!

Ton zei

Hoi Willem, Het was een beetje een cynische vraag maar dank voor het antwoord. Kort en helder. Van Rutte komen we niet af want die komt wel ergens bovendrijven in Europa. De vierdaagse begint dinsdag. De tassen staan klaar. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Jeanne, Dat doen we eigenlijk best vaak maar soms is dat toch net wat moeilijker. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Emie, Het laat zeker niet onberoerd. Het vraagt wel wat om de geest monter te houden. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Marleen, Dank. Lourdes gaat het niet worden maar volgend jaar staat er een tocht naar Santiago de Compostela op de rol. Voor de Nijmeegse staan de tassen klaar. Dinsdag begint ie. Met groetenTon

Mevrouw Niekje zei

Hoi Ton, hier ook een dierbare die net een lang traject chemo- en radiotherapie achter de rug heeft. De behandeling was succesvol, toch blijft de angst bij iedere controle. De Vierdaagse moet een geweldige happening zijn, voor mij iets teveel mensen (bovendien ben ik niet zo'n wandelaar, ga graag een eindje fietsen) maar kan me heel goed voorstellen hoe leuk het moet zijn om mee te doen. Al die mensen met hetzelfde doel maar allemaal zo verschillend, dat moet onderweg veel leuke gesprekken opleveren. Veel plezier en succes! Ps: had nog nooit gehoord dat je wandelwol hebt en dat je dit tussen je tenen doet!

Ton zei

Hoi Mevrouw Niekje, De vierdaagse is een happening. Wel wat luidruchtig. Ach met de drukte is het net als met een file: je ziet eigenlijk maar een paar mensen voor en achter je. Dit is het eerste jaar dat we volledig met wandelwol lopen. Ik ga voor een blaarloze 10de keer. Met groetenTon

Anoniem zei

Heel veel plezier in en rondom Nijmegen, hoop dat de wandelwol helpt om zonder blaren de dagen door te komen. Ik ben er mee gestopt, maar het ijsje na afloop zal er niet minder om smaken! Hartelijke groeten van aan uit de Zaanstreek

Petra1945 zei

Veel succes!!

Ton zei

Hoi An, Dank je wel. Het ijsje smaakte nog steeds lekker ook al zal het nooit meer zijn zoals het was met jou. Uiteraard hebben we nog een half uur op je gewacht maar wel met de gedachte dat je wellicht toch gestopt zou zijn. Ondanks de wandelwol toch een blaar maar dat zijn er twee minder dan vorig jaar na de eerste dag. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Petra, Dank je wel. Met groetenTon