woensdag 1 maart 2023

Das een teken



Dank aan Jouke en Rifred van het technisch team van de VVE. Het nieuwe klimplantenrek is netjes tegen de muur geplaatst. Kan ik zo direct de grond in het plantvak gaan verbeteren en planten planten. 

Ben tevreden met hoe het hek de muur beslaat. Had het liever nog wat hoger gehad willen hebben maar ja……blaadjes, geritsel, vogels. 
Wel een voordeel: lager is eenvoudiger te onderhouden.


Ik hoopte dat hij de droogte van afgelopen zomer zou overleven, maar Rick meldde gisteren “Als ik langs die takken strijk vallen al die naaldjes er af. Ook die groene.”
Tja, das een teken en dan maar meteen vanmorgen met de zaag de boom te lijf.


Wel meteen een groot gat maar ook weer 10 graden wijder uitzicht. En dat is ook wat waard.

Al zagend en takken uittrekkend zag ik een zaailing van een dennenboom vlak naast de stam van de conifeer. 
O, het universum heeft het voor ons geregeld, dacht ik maar bij nadere inspectie was het een jonge wilde aspergeplant. Ook leuk met zijn eetbare jonge scheuten.

Nu is Rick geen voorstander van het laten staan van de stam want die vindt het armoedig. Ik zie de stam meer als bron voor insecten en vogels om er wellicht voedsel uit te halen of nestplaatsen in te maken. Omdat deze stam eigenlijk niet in de tuin staat mag hij blijven. De struiken die er naast staan en te lijden hadden van de overhangende conifeer zullen zichzelf hopelijk herstellen en de kale stam aan het oog gaan onttrekken.



Met groeten Ton

6 opmerkingen:

Lucette zei

Hallo Ton en Rick, het is vandaag complimenten dag, dus bij deze een compliment voor jullie 🍀
. Ik vind het leuk om mee te lezen, wat jullie allemaal doen en beleven. Maar reageert niet vaak,. Groet Lucette...

Ton zei

Hoi Lucette, Wat aardig. Dank en fijn om te horen. Met groetenTon

Francien. zei

Wij laten de stammen wel staan. Nu zagen wij niet veel om, maar in ons enthousiasme, toen we de tuin gingen aanleggen, hebben we te veel bomen geplant.
Drie zijn er gekortwiekt. De stammen worden nu door de vogels gebruikt. Hebben ze een mooi uitzicht op die katten.
En gisteren toch de was buiten gehangen. De mestkar is drie keer uitgereden, maar de wind stond gunstig voor ons.
Fijne dag, hier schijnt volop de zon.
Groet uit de Achterhoek.

Ton zei

Hoi Francien, Mooi om te zien hoe de stammen worden gebruikt door de vogels. De wind kwam uit de goede hoek dus. Met groetenTon

Willem zei

Als je een open haard hebt, of een vergelijkbare vuurplaats dan zou ik de stam ook bij de grond afzagen en het hout bij gelegenheid opstoken.
Wel bij koud weer zagen, dan heb je tweemaal warmte van het hout. Al is er ook veel voor te zeggen om de natuur zijn gang te laten gaan.

Ton zei

Hoi Willem, Deze stam is voor voor de natuur. Ik heb al behoorlijk wat hars rijk hout en daarvan wil ik niet te veel hebben. Met groetenTon