dinsdag 14 december 2021

Een boutje en een moertje en een schroefje en een nippeltje

Gek word ik er van.

Vannacht trok moeder aarde door de band met ruimtepuin die Geminiden wordt genoemd. Er zouden wel tot 120 vallende sterren per uur waargenomen kunnen worden. Nou word ik daar altijd opgewonden van dus spiedde ik de hemel al af tijdens het laatste sanitaire rondje van Leo maar zag toen niets vallen.

Ik zette geen wekker om het hoogtepunt van de waarnemingen zo rond 3 uur te zien. Daarvoor is mijn nachtrust me te dierbaar. Maar ik werd ‘gewoon’ wakker. En ik werd op mijn wenken bediend. 27 Meteoren zag ik waarvan er twee ook nog eens behoorlijk groot waren. Dus sliep ik na een uurtje helemaal voldaan in.


Met de plaatsing van het afdak moest de dakgoot weggehaald worden. Dat deed ik zelf want slopen kan ik wel.
Geen probleem. Ik zaagde de goot gewoon in tweeën en  het deel wat weg moest verwijderde ik en dat ligt te wachten op hergebruik in de regenwater werken. Het andere deel liet ik zitten zodat ik alleen wat hoefde aan te helen om weer een mooie aansluiting met het dak te maken.

Trouwens: na alle storm van de afgelopen weken hebben we wel vertrouwen gekregen in de sterkte van het dak en we zijn er gerust op dat het de normale winden kan weerstaan.



Terug naar de dakgoot. Vorige week op pad om spullen te halen om de goot, cannelon, te maken. Op naar de ferreteria. Een stukje oude goot mee zodat we precies dezelfde maat en profiel zouden kopen. De hulpvaardig verkoper nam het stuk goot mee en haalde alles wat we nodig hadden uit het magazijn.
Fijn he, zeiden we tegen elkaar dat we zo goed werden geholpen.
Maar eenmaal thuis en ik de boel wilde installeren…….groaarrrrrr. 
Het past gewoon niet. Het profiel is net anders en de beugels die ik wilde hergebruiken pasten ook niet. 

Vandaag opnieuw naar de winkel. 
Nee, het profiel dat ik jullie gaf is de vervanging van dat oude spul. Dit is beter.

Ja, daar heb ik wat aan. Ik vind het gewoon zonde om de héle goot weg te moeten gooien. Maar er is geen keus.
Dus kochten we nog wat meters goot en een eindstuk waar de afvoerpijp aangesloten moet gaan worden. 
Dat eindstuk is er alleen voor vierkante afvoerpijpen en de pijp die wij hebben is rond en 8 cm in diameter net als de doorsnede van de vierkante pijp die dus daarmee niet in elkaar passen.
Gr#- j(€*#-&-#ooaarrrrrrr
Moet ik ook de hele pijp gaan vervangen die notabene ook nog onder de tegels van het terras loopt.
Geen keus dus ook maar een vierkante pijp gekocht. Vinden we eigenlijk ook wel strakker passen bij het huis.
Nu nog nieuwe beugels.
Die bestaan uit een PVC deel dat om de goot klemt en een ijzeren beugel die aan de dakpannen geschroefd kan worden. 
Gelukkig: ik hoef alleen dat pvc deel te kopen want het metalen deel is precies hetzelfde.
He, he, eindelijk wat hergebruik.

Thuis gekomen ga ik aan de slag.
Eerst de oude beugels loshalen en dan aan de nieuwe PVC vastzetten. 
Nee, he! Passen de oude schroeven niet in de uitsparing in het nieuwe PVC en past de goot niet in de beugel.

Helemaal klaar ben ik er mee.

Nou ja een half uurtje dan want er moet toch een dakgoot komen. Zeker als we er drie weken niet zijn ook al staat er de komende twee weken nog steeds geen neerslag in de verwachtingen.

Ach en dan ben ik helemaal in mijn sas met alter ego Malle Pietje.

De goot ligt nu vastgebonden boven op de balken van de pergola. Hij ligt zelfs op afschot, wat de oude goot niet deed, door onder de goot steeds een paar stukjes plaatmateriaal te leggen. 



Wel steekt hij gewoon een meter uit maar mocht het gaan regenen klettert het water in de tuin.



Misschien dat ik morgen nog wat aanpas want vandaag hadden we een extra handicap: de hele dag geen elektriciteit vanwege onderhoudswerkzaamheden. Dus geen gebruik van boormachine en decoupeerzaag, maar ook geen gebruik van waterkoker en kookplaat. Uiteindelijk werkt dat laatste ook wat tegen het behouden van een prettig humeur.

Maar morgen is er ook nog een dag. Wel een dag dat we Leo naar de kennel brengen en we de boel kuisen voor ons vertrek.


Het lijkt erop dat het universum ons helpt de overgang naar het noorden te vergemakkelijken.




Met groeten Ton

8 opmerkingen:

Petra zei

Hoi Ton, om grrrrrr van te worden zou ik ook niet tegen kunnen. Denk je alles ff in orde te maken heb je dit. Maar je bent gelukkig niet voor één gat te vangen.😉 En ga je Leo niet onwijs missen 3 weken is best lang. Ik wens jullie een goede reis. Groetjes Petra

Jan uit Perth zei

Wat een gedoe, Ton! Maar je zet altijd toch lekker door, prima. Alvast een veilige reis gewenst, greetz from Downunder!

Ton zei

Hoi Petra, Een va mijn onhebbelijkheden is dat ik wat uitstelgedrag heb. Ik had natuurlijk eerder moeten beginnen zodat ik wat meer tijd had om rond te shoppen bij verschillende bedrijven om te zien of die nog wat oude materialen hadden. Nu ben ik vooral gefrustreerd doordat ik alles heb moeten vervangen. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Jan, Dat opnieuw proberen heb ik van mijn moeder al moet ik wel zeggen dat zij nooit zo boos werd als het niet lukte. Dat boos worden is dan weer van mijn vader. Met groetenTon

Willem zei

Misschien dat ik het niet helemaal begrepen heb, maar waarom ga je die ronde pvc-pijp vervangen? Alleen maar omdat de aansluiting met de goot vierkant 80 mm is? Als je een pvc-overgangsstuk van rond 100mm naar rond 80 mm neemt dan kun je het 100 mm gedeelte door voorzichtige verhitting zo week krijgen dat je het kunt vervormen naar vierkant. PVC is rekbaar en door na de montage het vierkante deel nog even voorzichtig te verhitten - een haarföhn is er ideaal voor- krijg je een klemvaste verbinding en kun je de verbinding met de ronde regenwaterafvoer probleemloos aansluiten. Het is allemaal even werk, maar je hebt toch min-of-meer de tijd aan jezelf begrijp ik.

Ton zei

Hoi Willem, Dank voor de tip van het verwarmen. Ik ga proberen of ik de vierkante pijp in de ronde kan krijgen. In Spanje zijn we aangewezen op de plaatselijke plaatselijke ferreteria en die hebben weliswaar een gigantisch assortiment maar toch niet alles. Anders moeten we naar Malaga. Met groetenTon

Willem zei

Ik begrijp dat je op dit moment in Nederland verblijft. In een Nederlandse DHZ-zaak kun je zeer zeker wel een pvc-mof, rond 100/80 krijgen. Lijkt me in ieder geval de moeite om even te kijken.
Plezierige kerstdagen en een rustige jaarwisseling toegewenst.

Ton zei

Hoi Willem, Klopt. Tja, lockdown. Met groetenTon