maandag 13 mei 2019

Niks d’r van

Helemaal in mijn element.

Zoon van een bollenboer.

Na de wandeling van zaterdag haalde ik een een plant  uit een container en een halve kuub met knipsel van een haag. Kijk daar ben ik dan helemaal blij van. De Spanjaard die afval in de container gooide keek me wel meewarig aan toen ik dat groen uit de bak stond te graaien en in mijn bigbag propte. Ik heb dan toch wel enig gevoel van schaamte maar denk ik dan: niks d’r van. Schaamte is hier niet op zijn plaats dus weg ermee.



Oei, waar ga ik die plant zetten?
Kan ie niet in een pot, vroeg Rick, voor bij de entree?
Tuurlijk, dus fleurde ik nog even snel een zwarte polyethyleen pot op.



Zodat ik gisterochtend in alle vroegte meteen met de plant aan de slag kon.


Bijna twee meter hoog is de Dracaena met een potkluitje van anderhalve liter. Vind je het gek dat ie er dan armetierig uitziet? Er zit nauwelijks nog aarde in. En natuurlijk moet ie dan weg want ‘hij groeit niet goed.’ 
Ongeveer zoals de bomen die langs de ‘gevaarlijke’ wegen in de Achterhoek staan en weg moeten omdat er auto’s tegen aanrijden en er mensen doodgaan. Alsof het de schuld van de bomen is.
Niks d’r van. Het is zelfs de schuld niet van de auto’s maar van de niet oplettende, te hard rijdende mens.

Nee, geef ruimte, voeding, zorg en liefde.



Zo da’s lekker. 15 Liter aan ruimte met lekkere losse potgrond op basis van huisgemaakte compost.

Al een week pieker ik me suf wat er nu in deze pot opkomt. Ik ben nogal gemakzuchtig met sommige zaken en heb dan ook geen labeltje gemaakt.



Vanmorgen net nadat ik ontwaakte had ik een helder moment: lelies, dat zijn het. Gelukkig maak ik mijn afkomst als zoon van een bollenboer niet ten schande.

Vandaag komt zus naar De Klompen. Precies op tijd want de aardbeien beginnen te kleuren. Dat doet een beetje pijn, niet dat zus komt want dat is gezellig, maar dat de aardbeien nu met meer personen gedeeld moeten worden.
Nou ja. Heel erg kan het niet zijn want er zitten maar een stuk of tien vruchten aan.



Nadat ik een geïmproviseerd kasje om de planten zette zie ik dat de vruchten mooi groot worden. Vorig jaar bleven ze klein en hard vanwege de uitdrogende wind.



Met groeten Ton



12 opmerkingen:

Bertiebo zei

Dat komt vast helemaal goed met die plant. Superleuk! Die pot ook

Ton zei

Hoi Bertie, Dat hoop ik ook. Laatst vertelde een kennis dat hij een gatenplant had meegenomen bij de vuilnis vandaan maar dat hij die na twee jaar lang vertroeteld had toch weer had weggegooid omdat er geen nieuwe bladeren aankwamen. Dat kan dus ook. Maar ik ga ervan uit dat dan een uitzondering is. Met groeten Ton

schrijfselsvanmij zei

Drie en een derde aardbei pp, gaat helemaal goed komen :-)

Ton zei

Hoi Inge, En dat in het gunstigste geval want er loeren slakken en insecten in de tuin. Met groeten Ton

Marc Dufraing zei

weer een baby erbij in de kraamkamer - alleen - t is eigenlijk al geen baby meer maar eerder een "zorgenkind" Succes ermee!

Ton zei

Hoi Marc, Gelukkig zijn het zorgen die gemakkelijk weggenomen kunnen worden. Met groeten Ton

Wieneke zei

Een opvanghuis voor weggegooide planten! Ik vind het prachtig, Ton. Dat bruin aan de bladpuntentoppen komt ook van droogte. Dus niet alleen te weinig grond maar ook te weinig vocht. Hahaha, dat van die aardbeien herken ik wel: wij zeggen altijd als iemand zegt: 'Ik hou niet zo van vulmaarin....." Mooi! Dan hebben wij lekker méér.

Ton zei

Hoi Wieneke, Dat klinkt bijna net zo mooi als Rusthuis Boordevol uit zuster Clivia. Dat van die plant klopt: algehele malaise. En de uitspraak onthoud ik want is zeer toepasbaar. Met groeten Ton

Anoniem zei

Helemaal mee eens Ton laat ze zelf maar uitkijken die bomen doen niets en als ik een plant bij het tuincentrum koop is het eerste wat hij krijgt een nieuwe pot want grond hebben ze niet meer.
veel plezier met zus
1-2-3 juni hebben we tijd hoop jullie ook

Jan

Ton zei

Hoi Jan, Heerlijk om een bomenmedestander te hebben. En potgrond is waarschijnlijk te duur. Zagen net je mail voorbij komen en ja: een van de dagen gaat lukken. Met groeten van ons, inclusief zus. Ook aan Syl natuurlijk

Marthy zei

Maak jij je ook zo boos over die bomen die weg moeten voor de mens, Ton? Gelukkig hebben ze hier in Frankrijk nog respect voor die prachtige platanen die veel wegen sieren. Onze aardbeien beginnen ook te kleuren maar er zal een net over moeten want we hebben medesnoepers.

Ton zei

Hoi Marthy, Ik wind me er zeker over op. Men is nogal kortzichtig. Tja, die aardbeien zijn té lekker om niet van te snoepen. Ik wens jullie wel een goede oogst toe. Met groeten Ton