donderdag 9 mei 2019

Kleine beurt


De jaarlijkse keuring doorstond ze met gemak en als beloning gaven we Susie een ‘kleine beurt’. Een beetje wonderlijk taalgebruik met al het geweld tegen vrouwen maar onze Susie is een auto. Zo werd er olie ververst, luchtfilter vervangen en de V snaar wat aangetrokken. 
Helemaal goed maar..... denk eraan dat de schokbrekers binnen niet al te lange tijd aan vervanging toe zijn zei Marc de garageman.
Met de geplande reis naar Alicante leek het ons beter om die schokbrekers dan maar meteen te vervangen en dat was gisteren.
We konden er op wachten en ik liep een rondje op het perceel.

Het valt mij op dat er in de campo veel fruitbomen staan waar de vruchten niet van gebruikt worden. Vooral vijgen, citroenen en nispero’s.
Zo ook op het perceel van de garage. Er stond een enorme Nispero zwaar beladen van de vruchten die daar gewoon maar hingen te hangen. 
Zeg uh Marc.......
Maar natuurlijk, you’re most welcome, ik houd er niet van dus daarom hangen ze nog aan de boom.

Altijd heerlijk om gratis fruit te krijgen om jam te maken.
Vier en een halve kilo plukte ik en aan de boom was nauwelijks te zien dat er van geplukt zat want wat maken Nispero’s veel vruchten.


Eerst maar eens kijken wat Youtube voor filmpjes heeft. Ik vond er een waar een echt Spaanse oma ‘mermelada typico’ maakt.


Schil verwijderen, vrucht opensnijden en de pitten uithalen, klokhuis verwijderen. Oma zit rustig aan de keukentafel en kletst er lustig op los met een buurvrouw.
Oei, dat viel wat tegen: met een vrucht was ik al een uur bezig en dat trekt Jantje ongeduld niet zeker als die weet dat er ongeveer zeshonderd nispero’s liggen om onder handen te worden genomen en er geen buurvrouw is waar hij mee kan kletsen.

Nog een keer het web op. En warempel een ‘recetta mas facil’ een makkelijk recept.
Vruchten wassen en ontpitten. Staafmixer er in en pulp koken met suiker.



Anderhalf uur later 7 potten jam en nog een kilo in de vriezer bij gebrek aan glaswerk.
Kijk daar word ik blij van en als bijkomend voordeel zitten alle vezels er ook nog eens in.

Vanmiddag bracht ik een pot Nisperojam en een pot citroenmarmelade naar Marc en ja of ik nog meer mocht plukken.



Zeven kilo, wat een rijkdom en van een zangeres van het koor krijg ik jampotten.

Met groeten Ton







10 opmerkingen:

Petra zei

Lijkt op een abrikoos Ton of is de smaak heel anders, of is het een abrikoos. Je bent weer heerlijk bezig geweest, en dat voor nul geld SUPER hoor. En goed dat je het toch gevraagd heb anders hadden ze daar gewoon blijven hangen, echt zonde. Groet Petra

Ton zei

Hoi Petra, Ja het lijkt wel op abrikoos misschien iets minder zuur van smaak. Ik voegde behoorlijk was citroen toe. Vanuit de Quantum theorie wordt gezegd dat er overvloed is en dat je gewoon aan het universum kunt vragen wat je nodig hebt. En ja, laten hangen is zonde. Met groeten Ton

Bertiebo zei

Heerlijk lijkt me

Ton zei

Hoi Bertie, Het heeft een heerlijke zachte smaak. Beetje abrikozig. Met groeten Ton

jan zei

Fijn dat Susie en Jimmy het weer goed doen dat is nodig als je in de campo woont

Ton zei

Hoi Jan, Dat klopt. Een auto is hier echt wel nodig anders komen we nergens. Met groeten Ton

Emie zei

Een vliegende kraai vangt altijd wat. Zou mijn moeder zeggen. Eet smakelijk Ton en Rick.

Ton zei

Hoi Emie, En brutale kraaien hebben meer dan de halve wereld. Met groeten Ton

Wieneke zei

Zelfgemaakt eten is altijd het lekkerst én zeker het leukst. Ik ben ook voor de snelle variant, hoor. Dat gemier met netjes schillen is waardeloos.

Ton zei

Hoi Wieneke, Ik vind het ook leuk werk om te doen en mijn motto is: 20% van de energie zit in 80% van het resultaat. Wil je 100% resultaat zul je er nog 80% energie extra moeten instoppen en dat is aan mij niet besteed. Het beste vind ik in dit geval nog dat de vruchten onbespoten zijn. Met groeten Ton